StoryEditor
Crna kronikaPOZADINA POŽARA

Doznajemo zašto se sinjska policija ‘digla na noge‘: kafić u Suhaču zapalio je čovjek koji je ubio svećenika! Sve je započelo prijetnjama smrću

28. siječnja 2020. - 17:35
Mate ĆurkovićNikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Zašto je sinjska policija postupala s posebnim oprezom oko požara kafića u Suhaču otkrivamo dan nakon paljevine: osumnjičeni za podmetanje vatre i prijetnje je 42-godišnji Mate Ćurković iz Suhača, ubojica svećenika Mije Stijepića (28) iz Posedarja.

U utorak je doveden pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te prijetnje.

Nakon ispitivanja na državnom odvjetništvu odlučit će se o istražnom zatvoru, a uzet će se u obzir i njegov dosje u kojem osim ubojstva ima i krađu osobnih stvari i automobila svećenika te pokušaj silovanja maloljetne autostoperice.

U kafiću “Pantera” u Ulici Filipa Grabovca u Suhaču problemi su počeli već u nedjelju malo prije ponoći kada je Mate Ćurković prijetio M. K. (34), koji je uzeo lokal u najam. Nakon zatvaranja kafića, par sati nakon prijetnji, oko 3,50 izbio je požar u kojem je ugostiteljski objekt potpuno izgorio.

U ponedjeljak ujutro je napravljen očevid u lokalu, vlasništvo J. D. (66) te je utvrđeno da je uzrok plamena otvoreni plamen ili žar.

Pojednostavljenim rječnikom: vatra je podmetnuta. Paralelno s otkrićem očevidne ekipe, inspektori Policijske postaje Sinj su saznali za prijetnje smrću upućene 34-godišnjaku koji vodi kafić. Ovaj im je potvrdio kako je prijetnje shvatio ozbiljno i uplašio se za život.

Odmah odlaze po Matu Ćurkovića koji je uhićen, pribavljaju nalog i vrše pretragu kuće mu u zaseoku u kojem živi.

image
Kuća Mate Ćurkovića
F. Klarić/Arhiv Slobodne Dalmacije

Nakon kriminalističkog istraživanja su ga uz prijavu zbog dva kaznena djela doveli pritvorskom nadzorniku.

Mate Ćurković je osuđen na 11 i pol godina zatvora za ubojstvo svećenika krajem lipnja 2003. godine na plaži u Prosici na predjelu Pirovca. Posvađali su se nakon čega je Ćurković uzeo kamen i njime ubio svećenika.

Nakon ubojstva je uzeo svećenikov Golf te zlatni lančić s križem i mobitel. Tri dana kasnije malodobna M. T. prijavila je pokušaj silovanja u Gaćelezima za koje se utvrdilo da je počinio Ćurković. U ukradenom vozilu je pokušao silovati maloljetnicu koja se spasila bijegom iz Golfa. Sva nedjela su mu uračunata u kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 17:16