StoryEditor
Crna kronikavila harmony

Otkrivamo za što USKOK sumnjiči uhićene za malverzaciju na Bačvicama: prisvojili 55 kvadrata državne ceste kako bi vila dobila još jedan kat!?

Piše Katarina Marić Banje
18. travnja 2019. - 15:55
hotel_harmony5-170419

U slijedeća dva dana će se iskristalizirati hoće li trojica uhićena u aferi oko mita za legalizaciju projekta Vile Harmony na Bačvicama Uskrs dočekati u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama. U srijedu je donijeto rješenje o određivanju istražnog zatvora, a s obzirom na žalbeni rok postoji mogućnost da blagdane provedu lišeni slobode. Jedini koji sigurno neće Uskrs proslaviti u ćeliji je Zoran Sikirica, član Uprave tvrtke Špinut koja je investitor velebnog hotela i nalazi se u Izraelu na redovitom liječenju.

Kako smo saznali USKOK ih sumnjiči da su 55 metara četvornih državne ceste Jadranske ulice na Bačvicama prisvojili kao privatno vlasništvo i uvrstili ih u građevinsku česticu za hotel. Radi se o ugibalištu u podnožju hotela, odmah iza zavoja kojim se iz Trajektne luke preko Katalinića briga nastavlja prema Bačvicama. na taj način je čestica imala ukupno 893 metra četvorna čime su dobili veću katnost hotela.

Nakon što su se Hrvatske ceste stavile plombu na taj dio čestice podnošenjem tužbe Općinskom sudu u Splitu koji im je rješenjem dao za pravo, čestica se svela na 840 kvadrata koliko je zaista i bilo privatno vlasništvo dok je ostatak državna cesta.

Nakon takvog razvoja događaja nije bilo moguće dobiti uporabnu dozvolu za hotel. Za situaciju su postojala dva rješenja, rušenje jednog kata, što je investitorima neprihvatljivo ili izmjena postojeće građevinske dozvole na način da umanjenje kvadrata ne utječe na visinu hotela. Kako bi riješili situaciju, splitski investitori Zoran Sikirica i Borislav Bašić su preko posrednika Željka Korice davanjem mita Josipu Bienenfeldu namjeravali legalizirati situaciju, tvrdi USKOK.

Nakon ispitivanja u srijedu ujutro tijekom kojeg su trojica uhićenih iznijeli obrane u kojima su negirali počinjenje kaznenog djela, zamjenica ravnatelja USKOK-a natalija Petković predložila je istražni zatvor za svu četvoricu, one uhićene, ali i za Sikiricu koji je u inozemstvu.

Odlukom sutkinje istrage Lljiljane Stipišić nakon ročišta u srijedu navečer koje je trajalo do ponoći i na kojem su osumnjičeni ponovno ispitani, određen je istražni zatvor nad Josipom Bienenfeldom, načelnikom Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva, Zoranom Sikiricom, Borislavom Bašićem, zaposlenikom splitske tvrtke Špinut i Željkom Koricom, bivšim inspektorom u Ministarstvu graditeljstva, sada pomoćnikom direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu. Trojica od njih su odmah sprovedeni na Bilice, a Sikiricu čeka postupak po povratku u Hrvatsku.

#VILA HARMONY

Izdvojeno

30. lipanj 2020 13:23