StoryEditor
Crna kronikatereti se za mito

Otkrivamo tko je Josip Bienefeld uhićen u velikoj raciji u Zagrebu: radi u Ministarstvu graditeljstva više od 20 godina, a bio je glavna uzdanica i 'desnih' i 'lijevih'

Piše Marina Karlović-Sabolić
16. travnja 2019. - 23:17

U velikoj akciji hapšenja u Ministarstvu graditeljstva zasad je iscurilo jedno ime: ono Josipa Bienenfelda, načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu kojega se navodno, tako bar govore prve informacije, tereti za primanje mita od nekoliko privatnih osoba. Zajedno sa Bienenfeldom, policija je privela i tri osobe s područja Dalmacije.

Policija upala u Ministarstvo graditeljstva! U tijeku velika akcija USKOK-a, uhićeno više osoba, pretražuju se stanovi u Zagrebu i Splitu

Pravnik po struci, Bienenfeld je u Ministarstvu graditeljstva bio inventar još od sredine devedesetih. Vlade su se mijenjale, a on je ostajao. Bio je glavna uzdanica niza HDZ-ovih ministara, od Branka Bačića do Lovre Kuščevića, ali i suradnik HNS-ovaca Predraga Štromara, Ivana Vrdoljaka i bivše HNS-ove ministrice Anke Mrak Taritaš. Sam navodno, koliko znaju njegovi kolege iz Ministarstva graditeljstva, nije imao iskaznicu nijedne stranke.

Prije dolaska na visoku dužnost u Ministarstvo radio je u Gradu Zagrebu u odjelima vezanim uz imovinsko-pravne poslove.

Kao glavni pravnik Ministarstva, bio je autor većine zakona iz područja graditeljstva, pa tako i najnovijeg Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Sudjelovao je na nizu okruglih stolova na kojima je građane i stručnu javnost podučavao unapređenju pravnog uređenja prostornog uređenja i gradnje, pojašnjavao im detalje iz Zakona o gradnji, te kako će država postupati sa nezakonito izgrađenim zgradama.

Bienenfeld je i koautor nekoliko knjiga koje se „naslanjaju“ na ono što je radio u Ministarstvu. Između ostalih i one o „Gradnji, prostornom uređenju i komunalnom gospodarstvu“ te „Aktualnostima u građevinsko-tehničkoj operativi“.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 23:03