StoryEditor
Crna kronika'SNIMIO' IH ČUVAR

Otkrivamo nove detalje iživljavanja splitskih mafijaša: danima su maltretirali cimera iz ćelije, a kad su saznali da je vlasnik kafića na otoku, počeo je horor, mlatili su ga, vrijeđali, tjerali da kleči...

18. rujna 2019. - 13:12

Nakon što je USKOK objavio rješenje o priširenju istrage za nova djela za koje se sumnjiče dvojica članova zločinačke skupine koji se trenutno nalaze u splitskom zatvoru na Bilicama, o čemu smo još jučer pisali, na svijetlo dana izlaze novi detalji o kaznenim djelima koje su počinili unutar zatvorskih ćelija.

Opet proširena istraga protiv zločinačke organizacije: Žuvelu i Berishu sumnjiči se da su reketarili čak i na Bilicama!; USKOK: Zatvoreniku su prijetili da će mu silovati sestru i djevojku te su tražili 15.000 kuna

Podsjetimo, Robert Žuvela i Liridon Berisha su, "kao pripadnici zločinačkog udruženja protiv kojih se vodi istraga", u razdoblju od 3. do 12. kolovoza 2019. godine, prijetnjama iznuđivali jednog muškarca koji se nalazio u zatvoru kao istražni zatvorenik. Prijetili su da će mu silovati sestru i djevojku te su zatražili da im u roku od tri dana plati iznos od 15.000 kuna.

Kako doznajemo, 40-godišnjak je u istražnom zatvoru završio jer se protiv njega vodi postupak zbog prijetnji koje je preko SMS-ova uputio svojoj bivšoj djevojci. Nakon prijema na Bilicama završio je u ćeliji s Rokom R. i Nikicom J. koji su se također nalazili u istražnom zatvoru. Oni su ta druga dvojica sada prijavljenih koji nisu članovi zločinačke organizacije, nego su u zatvoru zbog drugih (ne)djela.

Kad su Žuvela i Berisha shvatili da je 40-godišnjak vlasnik ugostiteljskog obrta na jednom otoku i da mogu doći do novca, zaprijetili su da će mu silovati sestru i djevojku ako im u roku od tri dana ne plati 15 tisuća kuna. Kako bi ga prisilili da im isplati traženi iznos, Žuvela je u dogovoru s dvojicom istražnih zatvorenika s kojima je dijelio zatvorsku ćeliju, Rokom i Nikicom, tukao žrtvu i ponižavao ga na najgnusnije moguće načine. Dodatni razlog iživljavanja bio je, kako neslužbeno doznajemo, to što su saznali da je 40-godišnjak trenutačno u ljubavnoj vezi s policijskom službenicom.

Zlostavljanje je trajalo nekoliko dana tijekom kojih bi žrtvu dovodili do vrata ćelije i silom mu udarali glavom i prislanjali je na rešetke prozora.

Kad bi mu glava bila stisnuta uz rešetke, Berisha bi ga, prolazeći pokraj ćelije, više puta udario šakom. Neslužbeno smo doznali da je nesretni muškarac čak bio prisiljen u nekoliko navrata klečati pred Žuvelom dok je ovaj pred njim bio polugol. Zbog svega što je proživljavao muškarac je bio toliko prestrašen da je svojoj majci rekao da mora platiti tih 15 tisuća kuna. No, do same isplate nikad nije došlo.

Naravno, kad su vidjeli da je šansa da dobiju novac izgledna, Žuvela i Berisha su, prema USKOK-u, od njega tražili da im da još 30 tisuća eura te da im prepiše vlasništvo nad jet-skijem vrijednim 23 tisuće eura, koji uopće nije bio u njegovu vlasništvu. No, to ih nije zabrinjavalo, nego su, kako bi ga uvjerili da to mora napraviti, nastavili sa svakodnevnim udaranjem i ponižavanjem 40-godišnjaka. Na kraju je žrtva popustila pa je na komadu papira napisao izjavu kojom Žuveli i Berishi prepušta vlasništvo nad jet-skijem. Taj papir, doznajemo, istražitelji još nisu pronašli.

Kako navodi USKOK, da bi ga i dalje ponižavali, s njegova su novčanog pologa kupovali predmete u zatvorskoj kantini vrijedne najmanje 500 kuna, koje su zadržali za sebe.

Osim toga, kako stoji u USKOK-ovu rješenju o proširenju istrage, Žuvela ga je jednom prilikom udarao po glavi i tijelu mokrim ručnikom u koji je bila zamotana plastična boca s vodom dok su Roko R. i Nikica J. nesretnog muškarca tukli nogama u leđa, slabine i prsa. Koliko su udarci bili jaki, govori i to da su mu slomili nekoliko rebara i tako ga teško ozlijedili.

Cijela je situacija otkrivena kada je jedne večeri zatvorski čuvar na otvoru na ćeliji primijetio nekakav karton koji je sprečavao pogled unutra. Na upit što se događa, iznutra je čuo odgovor da je sve u redu i da zatvorenici spavaju. Oni su pomislili da je otišao, no čuvar je malo pozornije poslušao zvukove koji su dolazili iznutra te shvatio da se čuju nečiji jauci. Odmah je reagirao te je 40-godišnjak premješten u drugu ćeliju, a nasilnici su izdvojeni. Sva su četvorica osumnjičenih dobila stegovne mjere, a Berisha je čak premješten u drugi zatvor. Prebačen je u Zadar zbog “sigurnosnih razloga”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 01:14