Crna kronikadoznali smo tko je uhićeni

Otkrivamo detalje velike zapljene droge: 29-godišnji diler jedan je od šefova splitske narkomafije; Opijate je skladištio u blizini osnovne škole na Brdima, policija mu je našla i dva Glocka i metke

Piše Katarina Marić Banje
Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije i Dušan Jenjić, voditelj Službe kriminaliteta droga

Milijun kuna vrijedna droga, među kojom 4 kg i 650 grama heroina, nađena je kod starog poznanika policije 29-godišnjeg A.H. koji je skladište imao u iznajmljenoj ostavi na predjelu splitskih Brda, nedaleko od osnovne škole.

Kriminalističko istraživanje proveli su u četvrtak inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske koji su pretragom stana koji koristi te ostave pronašli skladište ilegalne robe s pripadajućom opremom za dilanje te dva pištolja Glock s 135 metaka. Ostava se nalazi u istom kvartu gdje i kuća u kojoj živi, a iznajmio ju je od poznanika.

Velika policijska akcija u Splitu: kod 29-godišnjaka pronađena droga vrijedna čak milijun kuna!; Riječ je o starom policijskom znancu, jednom od glavnih gradskih dilera

Osim heroina, zaplijenili su 1 kg i 850 grama marihuane, 625 grama kokaina, 133 tablete ecstasyja i 54 grama amfetamina. Droga je bila zapakirana u PVC vrećice, a paketi su bili različite mase, od kilograma do “piza”. Uz tri vage, A.H. je imao i aparat za vakuumiranje.

Protiv njega je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnim drogama. Doveden je pritvorskom nadzorniku te će se nakon ispitivanja na državnom odvjetništvu odlučiti o istražnom zatvoru.

- Kriminalističko istraživanje i dalje traje, policijski službenici sustavno rade kao što se vidi po rezultatima - kazao je Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije na konferenciji za medije i pojasnio kako je 29-godišnjak jedan od nositelja organiziranog kriminaliteta što je očito i iz količine zaplijenjene droge.

Otprije A.H. ima bogati dosje u kojem ima raznovrsna kaznena djela uz zlouporabu opojne droge. Zbog posjedovanja opijata prijavljen je dva puta, a tijekom 2017. godine je dobio i dvije prijave zbog dilanja. Jedna se odnosila na uhićenje na Hvaru kada je kod njega nađeno 54 tablete ecstasyja i 3 grama MDMA, a druga na uhićenje u Splitu zbog preprodaje kokaina. Osim toga zaradio je i prijave zbog razbojništva i teške krađe.

- Milijun kuna je ukupna nabavna vrijednost s tim da je samo kilogram heroina u nabavi 25.000 eura, a kilogram kokaina dođe 40.000 eura - kazao je Dušan Jenjić, voditelj Službe kriminaliteta droga.

Nabavna vrijednost od 185.000 kuna za heroin te od 300.000 kuna se u prodaji mnogostruko povećava, kako dodatkom smjese tzv. punila tako i povećanjem cijene, ovisno o razini prodaje. Tako u uličnoj prodaji gram heroina dođe 400 kuna, a “piz” od 0,1 do 0,2 grama se kupuje za 100 kuna.

Gram kokaina dođe od 700 do 750 kuna.  Nabavna cijena kilograma marihuane je 2.000 eura, što u protuvrijednosti iznosi 14.800 kuna, a u prodaji je gram od 50 do 100 kuna. Tableta ecstasyja košta 100 kuna, a gram MDMA dođe na ulici koliko i kokain s tim da se s dolaskom ljeta i Ultra festivala u Splitu cijena penje do 1.200 kuna po gramu.

Najveća zapljena ecstasyja na splitskom području: upravna referentica preuzela odgovornost za svu drogu, frizer sumnjiv kao suučesnik, oboje pušteni na slobodu

Od početka godine ovo treća zapljena velike količine Službe kriminaliteta droga uz redovitu uličnu redukciju. Krajem siječnja je zaplijenjen kilogram i pol heroina što je nađen kod bračnog para iz Trebinja na autocesti kraj Šestanovca te 5700 tableta ecstasyja pronađenih početkom istog mjeseca u stanu u Kaštel Starom koji je iznajmila upravna referentica iz Splita.

Ovo je par koji je kod Šestanovca 'pao' s više od 1,5 kg heroina: on je taksist, ona kuharica, a trebali su zaraditi najmanje 600 tisuća kuna. Redovito su ljetovali u Dalmaciji...

#DILER#ZAPLJENA#HEROIN#MARIHUANA#KOKAIN#PU SPLITSKO-DALMATINSKA