StoryEditorOCM
Crna kronikaneistiniti računi

Otac i sin muljali s poslovnim knjigama: mesari iz Virovitice odgovarat će zbog pranja novca

Piše hina
24. svibnja 2024. - 12:38

Uskok je, pred Županijskim sudom u Zagrebu optužio šestero hrvatskih državljana i dvije tvrtke koje tereti da su se poreznim malverzacijama na štetu državnog proračuna okoristili za najmanje 7,2 milijuna eura te da su prali novac kupovinom farme.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je optužnicom za utaju poreza u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza te pranja novca obuhvaćeno šest osoba u dobi od 35 do 63 godine.

Mediji navode da su optuženi otac i sin, inače virovitički mesari te vlasnici dviju tvrtki i OPG-a, kao i njihovo četvero pomagača, među kojima su knjigovotkinja i poreznik.

Optužnicom su obuhvaćeni 35-godišnji direktor okrivljene tvrtke koji je osnovao i drugu okrivljenu tvrtku te 57-godišnjak koji je bio stvarni voditelj te tvrtke i vlasnik jednog OPG-a. Oni su prema Uskokovoj optužnici u svoje udruženje uključili 59-godišnju vlasnicu knjigovodstvenog obrta.

Tereti ih se da su u poslovne knjige tvrtke od 2018. do 2021. godine unosili nevjerodostojne i neistinite ulazne račune s iskazanim iznosima PDV-a, na temelju kojih su toj tvrtki neosnovano umanjili obvezu plaćanja PDV-a.

Prema Uskokovoj optužnici, vlasnica knjigovodstvenog obrta je samo za 2018. evidentirala neistinite ulazne račune OPG-a u vrijednosti od 19.290 eura, od čega se 3858 eura odnosilo na PDV, a koje OPG u stvarnosti uopće nije izdao. Na temelju toga je okrivljena tvrtka iskazala pravo na odbitak pretporeza u jednakom iznosu za 2018.

Nadalje, knjigovotkinju terete da je u poslovnim knjigama tvrtke za 2019. evidentirala nevjerodostojne ulazne račune dviju tvrtki u iznosu od 14.564 eura, na temelju čega je ta tvrtka neosnovano iskazala pravo na odbitak pretporeza od najmanje 1920 eura za 2019.

Također je knjigovotkinja u poslovnim knjigama okrivljene tvrtke za 2020. godinu evidentirala nevjerodostojne navodne ulazne račune u iznosu od 8585 eura, čime je ta tvrtka neosnovano iskazala pravo na odbitak pretporeza od najmanje 1175 eura za tu godinu.

Godinu kasnije navodno je evidentirala 1,7 milijuna eura nevjerodostojnih ulaznih računa temeljem čega su potraživali odbitak preko 253.000 eura pretporeza za 2021. godinu.

Kada je 2021. započeo porezni nadzor nad okrivljenom tvrtkom, otac i sin su u svoju družinu uključili preostale okrivljenike kako bi u postupku poreznog nadzora prikrili nezakonitosti, predočili lažnu dokumentaciju i lažno iskazali pravo na umanjenje porezne obveze, stoji u Uskokovoj optužnici.

Pritom su pomagači izradili neistinitu knjigovodstvenu dokumentaciju s njima povezanim društvima kao tobožnjih dobavljača koju je vlasnica knjigovodstva u postupku poreznog nadzora predala nadležnim poreznim tijelima prikazavši pravo okrivljene tvrtke na umanjenje porezne obveze po osnovi PDV-a u 2018. godini za najmanje 3,8 milijuna eura.

Tako su, ističe Uskok, neistinito umanjili obvezu plaćanja PDV-a okrivljene tvrtke za 2018., 2019., 2020. i za dio 2021. godine za ukupno 7,2 milijuna eura na štetu državnog proračuna.

Od tog iznosa, prvookrivljeni je osobno i posredstvom drugih osoba u gotovini podigao najmanje 4,7 milijuna eura, kojim novcem je raspolagao u svoju korist i u korist drugih okrivljenika.

Uskok ističe da su se okrivljenici i okrivljene tvrtke nepripadno okoristili za najmanje 7,2 milijuna eura.

Također, otac i sin su optuženi da su kriminalno stečena sredstva ulagali u daljnje legalne poslove te da su u ime okrivljene tvrtke na ime pozajmica isplatili 1,1 milijun eura u korist svoje druge tvrtke.

Prema navodima Uskoka, s računa te tvrtke uplatili su drugoj tvrtki 291.990 eura. Potom su jednoj tvrtki uplatili pozajmicu od 862.698 eura, od čega je ta tvrtka drugoj tvrtki doznačila 842.789 eura kao pozajmicu.

Od tih pozajmica su otac i sin iskoristili 1,1 milijun eura za kupnju farme, dodaje Uskok, koji je u optužnici predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. srpanj 2024 01:31