StoryEditorOCM
Crna kronikajezidi u njemačkoj

Otac i brat zlostavljali djevojčicu zbog kontakta s muškarcima i vožnje tramvajem, prijetili su joj i smrću

Piše PSD
19. siječnja 2023. - 13:49
Fizičko kažnjavanje i stroga hijerarhijska pravila dio su religije Jezida, kažu tužitelji (ilustracija)Safin Hamed/AFP

Kruto pridržavanje bilo čega, pa tako i religije, može dovesti do problema. Posebno kada se živi unutar druge države i kulture ili kada je riječ o mlađim članovima obitelji koji imaju drugačije poglede na život.

Tako su otac (44) i sin (23) Kurdi - pripadanici jezidske vjere koja je odbila islam, a izvorno dolazi iz Iraka, Turske, Sirije ili Irana i koje je Islamska država progonila - nekoliko godina teško je zlostavljala svoju maloljetnu kćer, odnosno sestru.

Iz vjerskih razloga otac i sin navodno su godinama fizički i psihički zlostavljali djevojčicu u Augsburgu u Njemačkoj. Otac je čak prijetio Uredu za mlade da će ubiti kćer i odsjeći joj glavu. Otac i sin su u pritvoru i moraju odgovarati Okružnom sudu u Augsburgu. Na teret im se stavljaju teški napadi, prijetnje, oduzimanje slobode i druga kaznena djela.

– Dvojica muškaraca pripadaju jezidskoj vjeri. Fizičko kažnjavanje i stroga hijerarhijska pravila dio su njihove religije, kažu tužitelji, piše Fenix-magazin.

image

Sud u Augsburgu odvagat će sve okolnosti i težinu djela

AFP

Prema optužnici, napadi na kćer, rođenu 2006. godine, počeli su kada je dijete imalo oko dvanaest godina i to zato što je imala kontakte s muškim poznanicima. Brat je navodno sestru pretukao remenom jer se djevojka protiv njegove volje vozila tramvajem.

Situacija je eskalirala u svibnju 2022. godine kada je tinejdžerica pronašla dečka. Ostali članovi obitelji to smatrali blaćenjem obiteljske časti jer mladić nije bio Jezid. Prema optužnici, brak i veze se prihvaćaju samo unutar vjerske zajednice.

Na sudu je rečeno kako je "obiteljski sud" u nazočnosti tinejdžerice razgovarao kako je najbolje ubiti. Smrću su prijetili i njezinom dečku. Djevojka je naposljetku uspjela pobjeći u Ured za mlade i vlasti su je preuzele na skrb, piše Fenix-magazin.

 

image

Dvije jezidske djevojke iz Iraka u kampu za raseljene osobe u autonomnoj regiji Iračkog Kurdistana

Safin Hamed/AFP

Njemačka pravna država trebala bi biti jamstvo da će djevojčica nakon teških fizičkih i psihičkih tortura moći nastaviti normalan, vlastiti život.

image

Starija Jezidka u Iračkome Kurdistanu

Safin Hamed/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 15:24