StoryEditor
Crna kronikaodvjetnik najavio žalbu

Osuđen navijač koji je uletio na teren tijekom Jadranskog derbija!

24. ožujka 2017. - 14:36
torcida_navijac5-110317.JPG

Dvadesetdvogodišnji Dominik Mamić iz mjesta Cerića kod Vinkovaca kažnjen je u petak na Prekršajnom sudu u Splitu s ukupno 105 dana zatvora!

Mamić je kao navijač Hajduka u fokus javnosti došao nakon što je pri kraju prvenstvene utakmice Hajduk - Rijeka održane

11. ožujka na Poljudu maskiran preskočio zaštitnu ogradu i upao sa sjeverne tribine na travnjak i sa željeznom vatrogasnom hvataljkom prijeteći krenuo prema sucu Mariju Zebecu.

Mamić je bio optužen zbog četiri prekršaja od čega tri po Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima te zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru.

Dakle, zbog maskiranja radi prikrivanja identiteta kažnjen je s 25 dana (maksimalno je 30 dana odnosno 2000 do 15.000 kuna), a zbog protupravnog ulaska u natjecateljski prostor (za što je predviđena kazna od 30 do 60 dana ili od pet do 25 tisuća kuna) dobio je 30 dana zatvora.

Dodatnih 25 dana odrezano mu je za posjedovanje vatrogasne hvataljke odnosno "predmeta pogodnog za ozljeđivanje ili za stvaranje nasilja" za što je također maksimalna kazna 30 dana zatvora. I naposljetku, 25 dana (od maksimalnih 30) dobio je i zbog naročito drskog narušavanja reda i mira, odnosno činjenice da je trčao po terenu za nogometnim sucem.

Ne smije ni blizu stadionu

Osim zatvorske kazne, izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane posjećivanja utakmica Hajduka i reprezentacije Hrvatske na rok od 18 mjeseci.

Na pitanje zbog čega se mjera odnosi na utakmice reprezentacije kad one nemaju veze s utakmicom lige na kojoj se incident dogodio, dobili smo odgovor s Prekršajnog suda da je to zato što "postoji opasnost da bi mogao ponoviti prekršaj s obzirom na aktualna događanja". Također, još uvijek ne smije se niti približiti stadionu na Poljudu.

Mladić je do jučer, kada mu je presuda uručena, proveo već 13 dana u zatvoru s obzirom na to da mu je nakon uhićenja prekršajni sudac odredio mjeru zadržavanja u trajanju od 15 dana.

Dakle, vrijeme provedeno iza rešetaka bit će mu uračunato u kaznu, ako i kad postane pravomoćna, što znači da još mora odležati u zatvoru tri mjeseca, točnije 92 dana. U tu kaznu od 92 dana uračunat će se i dodatnih 15 dana produljenja mjere zadržavanja koliko mu je jučer na uručenju presude izrekao prekršajni sudac.

Učinio je to, neslužbeno doznajemo, zato što je mladić iskazao popriličnu upornost u počinjenju prekršaja te zbog uznemiravanja javnosti.

Kako doznajemo, Mamić je izricanje kazne primio poprilično mirno i bez vidljivih reakcija. Već je prije bilo poznato da je priznao sve prekršaje no da je kazao da se ne smatra krivim.

 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 17:33