StoryEditor
Crna kronikazlouporaba položaja

Oštetio DVD za 266 tisuća kuna, dobio godinu dana uvjetno: Glavina se tijekom objave presude cijeli tresao

18. ožujka 2016. - 19:16
glavina

Na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora, uz rok kušnje od tri godine, osuđen je na Županijskom sudu u Splitu Dražen Glavina (58), zapovjednik DVD-a Makarska, zbog zlouporabe položaja kojom je sebi pribavio 265.862 kuna.

Osim njega, istom odlukom proglašen je krivim i Damir Marinović (49), zaposlenik Ine, za pribavljanje računa za gorivo pomoću kojih se izvlačio novac iz DVD-a te je kažnjen sa šest mjeseci uvjetne kazne zatvora, uz rok kušnje od godine dana.

Tijekom objave presude u petak prvooptuženi se tresao doslovno cijelim tijelom, ali kada ga je predsjednik sudskog vijeća Slavko Lozina upitao trebaju li napraviti pauzu ako mu je slabo, Glavina je kazao da nema potrebe.

Uspio je saslušati objavu presude na nogama te je kao i svi ostali u sudnici sjeo kada je predsjednik vijeća obrazlagao odluku.

Optužnica tereti Dražena Glavinu (na slici) zbog zlouporabe te Damira Marinovića zbog pomaganja. Navedeno je kako je Glavina od početka siječnja 2011. do kraja rujna 2013. godine, po prethodnom dogovoru s Marinovićem, u 76 navrata izdao nalog blagajnici DVD-a da napravi isplatnice i tako mu omogući isplatu novca iz blagajne.

Isplatnice su bile na ime naknade troška kupljenoga goriva, čime je Glavina, prema optužnici, neistinito prikazao da je gorivo na benzinskoj crpki kupio za potrebe društva.

Trošak je pravdao gotovinskim računima koje je Marinović unaprijed prikupio u slučajevima kada kupci goriva koji su plaćali gotovinom ne bi preuzeli izdane im račune na blagajni benzinske crpke, stoji u optužnici.

Na računima se nije nalazilo ime kupca ni oznaka vozila, navodi optužnica. Glavina je ovakve račune koje mu je predao Marinović prikazivao kao svoj trošak u korist DVD-a na ime naknade troška goriva i preuzimao novac iz blagajne društva, tereti ga optužni akt.

Prema optužnici, novac je zadržao za sebe i time oštetio društvo za 265.862 kune.

Sudsko vijeće je na temelju dokaza ocijenilo kako je zlouporaba počinjena.

- Namjera je bila izvući novac iz DVD-a, što je i učinjeno, a na što je utrošen, ne zna se točno, ali nije ni bitno da bi bila ostvarena obilježja kaznenog djela. Govorilo se da je novac iskoristio za izradu poligona za druženje vatrogasaca, što je možda i istina, međutim, činjenica je da je uzet od DVD-a zlouporabom položaja. Upravo zbog toga ocijenilo smo kako su optuženici krivi. Istina je i da se DVD Makarska ne osjeća oštećenim te ne traže naknadu štete. Štoviše, oni ističu optuženoga kao osobu koja je unaprijedila vatrogastvo u njihovu društvu te ga iznimno cijene. Mi smo kao sudsko vijeće morali optuženome Draženu Glavini oduzeti nelegalno stečenu dobit, tj. 265.862 kune. Tužiteljstvo je za njega tražilo rad za opće dobro, ali smo ocijenili kako je to neprimjereno jer se radi o osobi koja uživa ugled u Makarskoj i na tom području - kazao je sudac Slavko Lozina.

Odmah nakon završetka ročišta do Dražena Glavine je došao njegov odvjetnik Nediljko Ivančević kako bi zajedno s njim izašao iz sudnice i pomogao mu ako mu dođe loše.

Oba optužena moraju nadoknaditi i trošak suđenja, Dražen Glavina 11.000 kuna, a Damir Marinović 3000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 05:04