Crna kronikanogometaš sve negira

Osječanka koja optužuje Dinamovca za nasilje progovorila o detaljima: Posvađali smo se zbog njegove ljubomore. Kad sam mu se obratila, srušio me, počeo gušiti, šutao me po hodniku...

Piše JL
ops

Podnesi privatnu tužbu. To su, navodno, policajci savjetovali 20-godišnjoj Osječanki Ivi Bošnjak u četvrtak navečer kad je prijavila da ju je fizički napao Dinamov igrač Iyayi Believe Atiemwen (23), s kojim je, kako kaže, već neko vrijeme u vezi. Partner ju je, tvrdi, udarao, gušio i vukao po podu. On pak sve negira.

- Policajci su došli, obavili smo razgovor. Bila sam potresena i u šoku. Predložili su mi da za svoje dobro podnesem privatnu tužbu - tvrdi Iva Bošnjak.

Intervencija

Njezinu prijavu policija, očito, nije shvatila kao rodno uvjetovano nasilje, ono muškarca nad ženom, koje se mora goniti po službenoj dužnosti, u skladu s Istanbulskom konvencijom i Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Iako domaće zakonodavstvo, a osobito Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, partnere koji su u vezi a ne žive zajedno ne prepoznaje kao obitelj niti partnersko nasilje tretira kao obiteljsko, stupanjem na snagu Istanbulske konvencije, koja je iznad domaćeg zakonodavstva, taj propust je nadoknađen i policija po Konvenciji treba postupati, piše Jutarnji.

Ne smiruje se 'dvoboj' na društvenim mrežama između mlade Osječanke i nogometaša Dinama: Znaš da si kriv i da ja nisam bila jedina koja je pretrpjela ovo od tebe

- U ovom slučaju radilo bi se o partnerskom nasilju koje svakako predstavlja oblik rodno uvjetovanog nasilja. Potrebno je raditi na davanju jasne poruke da je rodno uvjetovano nasilje društveno neprihvatljivo, da se ne radi o privatnim odnosima, nego o javno-društvenom problemu na koji je potrebno promptno reagirati, promptno izreći kaznu nasilniku i zaštititi žrtvu - ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Policija, koja je do jučer kasno popodne “prikupljala informacije” o slučaju, tvrdi da su policajci imali kontradiktorne informacije - ona tvrdi da ju je tukao, a on da nije - te su i jedno i drugo upozorili da mogu - tužiti.

- 20-godišnjakinja je upoznata i s pravom da ako smatra da su joj upućene ozbiljne prijetnje, to kazneno djelo treba prijaviti u bilo kojoj policijskoj postaji. Budući da su izjave sudionika ovog događaja u suprotnosti, oboje su na samom mjestu intervencije upoznati s pravima iz članka 113. Prekršajnog zakona, odnosno s pravom da ako smatraju da im je prekršajem povrijeđeno ili ugroženo imovinsko ili osobno pravo, mogu kao ovlašteni tužitelji podnijeti optužni prijedlog nadležnom sudu - rekla je policija.

Dinamov igrač demantirao sve navode mlade Osječanke: Znam da je teško shvatiti kada netko ne želi imati ništa s tobom, ali to nije razlog za lažne optužbe

Lupao i vikao

Iva Bošnjak ispričala je za Jutarnji da je boravila u partnerovu stanu u Zagrebu kad se on vratio kući s utakmice protiv portugalske Benfice.

- Došao je kući s prijateljem nakon tekme. Prije toga smo se bili posvađali radi njegove ljubomore. Pitao me što izvodim, pa sam otišla u svoju sobu. On i prijatelj bili su u dnevnom boravku nekih sat vremena, pa je prijatelj otišao. Ležala sam u sobi, a on je došao. Htjela sam da razgovaramo, a on je šutio.

Rekao je samo da ga ne diram. Ponovno sam mu se obratila pa je počeo bacati moje stvari - prepričava nam Osječanka, koja se, kaže, već duže vrijeme viđala s Atiemwenom. Ustala je iz kreveta, rekla mu da prestane i da ju je strah, prisjeća se, i primila ga za ruku. On ju je srušio na krevet i počeo gušiti.

- Uspjela sam se maknuti i lupila sam mu dva šamara. Osjećala sam se životno ugroženo. Pokušala sam pobjeći iz sobe, a on me udario, pa sam pala, udarila glavom u vrata i pod. Osjetila sam da mi nije dobro, ne sjećam se svega točno, ali znam da je vikao. Potom me je primio za noge i vukao po podu - priča nam Iva Bošnjak, koja je sinoć na Instagramu objavila i fotografije ozljeda.

Nogometaš Dinama pretukao Osječanku? Djevojka šokirala objavom na Instagramu: 'Nanio mi je ozljede glave, pokušao me ugušiti, policija je sve zabilježila'

Uspjela je pobjeći u kupaonicu, sakrila se ispod umivaonika i pokrila dekom. On je vikao, govorio joj da izađe i bacao njezine stvari. Nakon nekog vremena izašla je u hodnik pa ju je počeo šutati, od čega su joj, kaže, ostale modrice po nogama.

- Ustala sam i rekla da ću zvati policiju. Vidio je da sam ozbiljna, ali je sjedio na krevetu i nije se ni ispričao. Rekao mi je samo: “Ti ne znaš tko sam ja, igrač Dinama”, priča Iva Bošnjak. Nakon toga izašla je iz stana i čekala policiju, koju je pozvala dok je bila u kupaonici.

- Policija mi je predložila da za svoje dobro podnesem privatnu tužbu. No meni nije do njegova novca niti ga želim tužiti. Dovoljno mi je da javnost čuje za ovaj slučaj i da iz Dinama pogledaju što rade njihovi igrači – govori Bošnjak.

Reakcija

Prozvani igrač o slučaju se oglasio na svom Instagram profilu.

- Jako mi je žao što se ovo događa. Najoštrije demantiram sve navedeno u objavi dotične dame. Znam da je teško shvatiti kada netko ne želi imati ništa s tobom, ali to nije razlog za lažne optužbe na moj račun. Imam tri sestre i majku, i znam se ophoditi prema ženama. One mi nikad ne bi oprostile da sam dignuo ruku na ženu - napisao je Antiemwen.

Susjedi kod zgrade u kojoj Atiemwen stanuje kažu da se nogometaš u zgradu doselio prije nekoliko mjeseci, pa ga slabo poznaju.

'Osuđujemo svaki oblik nasilja'

Iako isprva nisu imali komentar ni saznanja o događaju, iz GNK Dinama naknadno su se oglasili priopćenjem u kojem su osudili “svaki oblik nasilja”.

- Temeljem medijskih napisa o navodnom fizičkom zlostavljanju u koje je uključen naš igrač Iyayi Atiemwen, želimo naglasiti kako GNK Dinamo najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja. Što se konkretnog slučaja tiče, GNK Dinamo prati situaciju i reagirat ćemo sukladno odlukama tijela nadležnih za utvrđivanje činjenica - stoji u priopćenju kluba. (T.K.)

 

 

#IVA BOšNJAK#IYAYI BELIEVE ATIEMWEN