StoryEditorOCM

Osijek: ukrali unikatne svijećnjake koje je konkatedrali prije 110 godina darovao biskup Strossmayer

Piše PSD.
15. studenog 2009. - 16:42

Svjetiljka “vječno svjetlo” i 15 ručno izrađenih svijećnjaka koje je prije 110 godina osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla skupa s centralnim oltarom darovao biskup Josip Juraj Strossmayer ukradeni su iz ove crkve u noći s petka na subotu.

Nepoznati počinitelj ili više njih ušli su u crkvu preko skele koja se nalazi na stražnjoj strani ovog sakralnog objekta i to, prema riječima župnika Adama Bernatovića, nije mogao biti netko tko ne zna za mogućnost ulaska u crkvu tim putem. S obzirom da nema drugih tragova provale izvjesno je da su lopovi istim putem i izašli iz crkve.

- Tamo se nalaze krovići koji imaju prozore i kroz koje nije problem ući u tavanske prostorije, a onda se stepenicama spustiti u samu crkvu i uvjeren sam da je to učinio netko tko zna za taj put. Ja sam već ranije upozoravao izvođače radova da se to može dogoditi i da bi se trebalo bolje zaštititi i osigurati, no sada je kasno. Ovo su za nas iznimno vrijedni svijećnjaci, jer je riječ o unikatima ručne izrade, koje više nitko ne može napraviti, a sada bi mogli završiti rastavljeni i prodani, jer se sastoje od bakra, kositra i mesinga. Onaj tko ih je ukrao međutim za njih ne može dobiti neku ogromnu svotu novaca, a nama su neprocjenjivi – kaže župnik Bernatović, koji stoga lopovima javno šalje ponudu za povratak svijećnjaka.

- Spremni smo im i platiti preko posrednika samo da nam ih vrate. O svemu sam već izvijestio i nadbiskupa, jer to za nas ima svoju vrijednost i zbog starosti, ali i zbog činjenice da je to dar biskupa Strrossmayera – istaknuo je Bernatović, pokazujući nam kako su drski lopovi istrgali električne kablove ne bi li došli do svijećnjaka, koji inače svaki imaju po pet kilograma.

Bernatović nam je još rekao i da su noć prije na isti način imali provalu u crkvu, pri čemu su obijene sve škrabice, no taj slučaj nisu prijavili policiji. Policija još uvijek traga za lopovima koji su provalili u najveću i najpopularniju osječku crkvu, pri čemu su nanijeli materijalnu štetu od 64 tisuće kuna, a za početak će nadležnom Državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava protiv nepoznatih počinitelja.

Nikola Patković/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 04:42