StoryEditor
Crna kronikauhićen na granici

Optuženi za pljačku i ranjavanje vlasnika trogirske mjenjačnice već 12 godina izbjegava pravomoćnu presudu: mrtav hladan napustio sud u Splitu i onemogućio kraj postupka

12. lipnja 2019. - 22:50
Zvonko Čevizovićprivodjenje_cevizovic01-191

U samoj završnici drugog suđenja za pljačku vlasnika mjenjačnice "Adrijana" Miroslava Škare (56) u Trogiru u ljeto 2007. godine, kojeg je ranio hicem iz pištolja, optuženi Zvonko Čevizović (51) iz Novske je napustio sudnicu Županijskog suda u Splitu i prekinuo ročište. Prije toga je otkazao punomoć svom branitelju upravo kada su se trebale iznijeti završne riječi i okončati suđenje.

Predsjednica sudskog vijeća Ivona Rupić je ustrajala da ga odvjetnik zastupa do kraja ročišta u srijedu što je dužan osam dana nakon otkazivanja punomoći ako optuženi nije izabrao novog branitelja. Odvjetnik je međutim ustvrdio kako se nije pripremio za završne riječi, a optuženi Čevizović je nakon rasprave sa sutkinjom napustio sudnicu prije nego li se itko snašao i pozvao pravosudnu policiju.

Nad optuženim je već otprije bio određen tzv. disciplinski pritvor zbog nedolaska na sud kojih je evidentirano u spisu 20, a uglavnom se pravdao bolešću.

Zvonko Čevizović se tereti da je polovicom srpnja 2007. godine palicom napao vlasnika mjenjačnice  pokušavajući ga opljačkati. Kako se ovaj odupirao napadu i čak Čevizoviću strgnuo kapu s glave, razbojnik je posegnuo za pištoljem iz kojeg je ranio Škaru u prst. Pobjegao je s milijun i 800 tisuća kuna, navodi optužnica.

Uhićen je nakon tri mjeseca na graničnom prijelazu Lipnjak prilikom pokušaja odlaska u Sloveniju. Njegov identitet otkriven je pomoću DNK uzetog iz vlasi kose nađenih u kapi strgnutoj s razbojnikove glave. Čevizoviću je određen pritvor u kojem je dočekao i podizanje optužnice protiv njega 2008. godine.

U siječnju 2016. godine osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri i pol godine. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Damira Romca osudilo ga je na tri i pol godine zbog razbojništva i na još godinu i pol zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti te mu izreklo jedinstvenu kaznu. Okrivljen je tada za pljačku pola milijuna kuna jer sud nije našao dokaze za ostatak iznosa.

Vrhovni sud je tu odluku ukinuo i ponovno odredio pritvor, ali Čevizović više nije bio na svojoj adresi, već je otišao u Sloveniju gdje mu je bila supruga. Za njim je raspisana tjeralica te je uhićen u Sloveniji krajem 2009. godine i izručen Hrvatskoj 2010. godine. Kako mu je iste godine isteklo maksimalnih dvije godine koje može provesti u pritvoru, pušten je da se brani sa slobode.

Iznošenje završnih riječi na ponovljenom suđenju je zakazano za početak rujna, a do tada će se procijeniti hoće li se ići na suđenje u odsutnosti ili na ponovno određivanje disciplinskog pritvora. 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 04:31