Crna kronikabrutalno smaknuo bračni par

Optužen solinski ubojica: došao je kod starih susjeda posuditi brašno i onda ih zatukao čekićem i batom za meso; Vještaci kažu da je bio ubrojiv, a Odvjetništvo smatra da je opasan za okolinu

Piše Katarina Marić Banje
5. lipanj 2019. - 22:42
Za zločin je optužen 24-godišnji Luka Juretićsolin

Podignuta je optužnica protiv Luke Juretića (24) zbog teškog ubojstva Vicenca Uvodića (92) i pokušaj teškog ubojstva Senke Uvodić (87) krajem siječnja u Solinu u njihovu stanu.

Nesretna žena je te noći zadobila teške ozljede, a preminula je nakon tri mjeseca u splitskoj bolnici. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je za njega produljenje istražnog zatvora jer smatraju da bi mogao ponoviti kazneno djelo te da je opasan za okolinu.

Preminula druga žrtva brutalnog zločina u Solinu; Nad 24-godišnjakom osumnjičenim za teško ubojstvo i pokušaj teškog ubojstva u tijeku je psihijatrijsko vještačenje

Petnaest minuta horora u Solinu: mladić je naoružan stigao pred vrata susjeda, prvo je izudarao ženu, a onda nasrnuo na 92-godišnjaka, udario ga je 13 puta, no ni to mu nije bilo dovoljno...​

Uhićen je odmah nakon zločina te je nad njim tijekom istrage provedeno psihijatrijsko vještačenje. Tim od tri stručnjaka iz KBC-a Split na razgovor je dolazio na splitske Bilice, gdje se Luka Juretić nalazi u istražnom zatvoru. Napravili su nalaz i mišljenje prema kojem je ubrojiv, tj. ne boluje od psihičke bolesti.

Tereti se da je tog poslijepodneva oko 18.20 sati došao na vrata stana svojih susjeda, bračnog para Uvodić, pitajući da mu posude brašna. Iznenada ih je počeo udarati tupo-tvrdim predmetima te ubadati oštrim predmetom. Batom za meso i čekićem nanio je Vicencu Uvodiću 13 udaraca po glavi i tijelu, a zatim ga ubo nožem u trbuh. Senki Uvodić je zadao više udaraca i nanio joj lom desne ruke, teške ozljede lijeve ruke, zbog čega joj je amputiran dio jednog prsta, te modrice i ozljede glave. Nakon toga je ukrao nakit, novac i druge predmete iz stana, navodi optužnica.

Nesretna žena zadržana je u bolnici dok se nije donekle oporavila, nakon čega je puštena na kućnu njegu. Preminula je krajem travnja, a u međuvremenu je dala iskaz. Osim njezine izjave, Luku Juretića terete tragovi DNK para Uvodić koji su nađeni u biološkim uzorcima na njegovoj odjeći te traseološko vještačenje. Optužen je za teško ubojstvo Vicenca Uvodića i pokušaj teškog ubojstva Senke Uvodić, tj. kvalificirane oblike kaznenog djela. Kao kvalifikatorna obilježja uzeti su starosna dob i nemoć žrtava te koristoljublja jer je nakon zločina odnio predmete iz stana.

Kod takvih kvalifikacija moguća je kazna dugotrajnog zatvora do 40 godina, a za pokušaj zločina je propisana ista kazna kao i za završeno nedjelo, pogotovo kod ovako teških oblika počinjenja. Za izmjenu kvalifikacije bilo bi potrebno ekshumirati tijelo pokojnice te zatim dokazivati da su upravo ozljede od te večeri dovele do smrtnog ishoda.

S obzirom na starosnu dob i činjenicu da je prije smrti izašla iz bolnice, što znači da se oporavila u dovoljnoj mjeri da nije bila životno ugrožena od zadobivenih ozljeda, pitanje je bi li tužiteljstvo uspjelo u tome. U slučaju kada bi i dokazali, zapriječena kazna bi ponovno bila ista tako da u smislu sankcije ne dobivaju takoreći ništa, a gube na vremenu.

#UBOJSTVO# SOLIN# OPTUžNICA# LUKA JURETIć