StoryEditorOCM
Crna kronikasvašta se događalo

Opet iznenađenje na suđenju zločinačkoj organizaciji, obrana izvukla novog asa iz rukava: ovo nalikuje na šahovsku partiju, svi s nestrpljenjem čekaju sljedeći potez

19. srpnja 2022. - 09:28

Svaki put neko novo iznenađenje! I kad čovjek pomisli da više nema ničega što bi odgodilo ročište u postupku po USKOK-ovoj optužnici protiv zločinačke organizacije Željka Rajića na splitskom Županijskom sudu, obrane uvijek "izvuku novi as iz rukava".

Tako je bilo i u ponedjeljak kada je zakazano ročište odgođeno, jer je odvjetnik Eduard Sušac, koji zastupa okrivljenu Anitu Erceg, u petak, sat prije kraja radnog vremena suda javio da neće moći doći na raspravu jer je otvorio 30-dnevno bolovanje zbog problema s okom.

Naveo je u ispričnici, koju je potkrijepio relevantnom medicinskom dokumentacijom, da mora ići na postupak širenja zjenica i da se ne može izlagati čitanju spisa i intelektualnim naporima te je istaknuo da njegova klijentica nije suglasna da je brani itko osim njega.

No, sutkinja Višnja Strinić promptno je reagirala na taj iznenadni poziv te je sudska uprava kao branitelja po službenoj dužnosti za Ercega postavila odvjetnika Darka Krčuma, koji je preko vikenda proučavao vrlo obiman spis kako bi u ponedjeljak mogao biti spreman za zastupanje nove klijentice. No, ona se na ročištu tome usprotivila.

image

Željko Rajić

Vladimir Dugandžić/Cropix/Arhiva

– Nisam suglasna da me brani odvjetnik Krčum, on ne zna moj predmet i neka to uđe u zapisnik – kazala je Erceg. Iako joj je sutkinja objasnila da je on proučio spis i da će imati kvalitetnu obranu, crnokosa atraktivna okrivljenica ostala je pri svom stavu. Sad je dovedeno u pitanje održavanje i ostalih predviđenih rasprava, kako do kraja ovog tjedna tako i one zakazane za idući tjedan. Sud je naložio sudsko-medicinsko vještačenje medicinske dokumentacije koju je odvjetnik Sušac priložio kako bi se vidjelo do kad njegove tegobe mogu trajati.

U ponedjeljak su se, kao svjedoci žrtve, pojavili na sudu Jozo Čabraja, Davor Marinović i Ante Petrović, dok je Zvonko Giljanović opravdao nedolazak problemima s ravnotežom i glavoboljom. Svi su, pak, uzalud došli.

Podsjetimo, skupinu u kojoj se osim Rajića, koji je vrlo discipliniran i jako redovit u dolascima na sud, nalaze još i Ante Vučak, Liridon Berisha, Nikica Jakšić, Anita Erceg i Roko Rodin USKOK tereti za niz kaznenih djela, od organiziranja pokušaja ubojstava, iznuda, otmica, paljevina automobila, nabave raznih vrsta oružja i streljiva, pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari... U priči je bio i Hrvoje Kovčalija, koji je u međuvremenu umro u Ukrajini od srčanog udara pa je postupak protiv njega obustavljen. Petero optuženika protiv kojih je podignuta optužnica već se nagodilo s USKOK-om i priznalo krivnju.

image

Željko Rajić, Ante Vučak i Anita Erceg
 

Duje Klarić/Cropix/Arhiva

Od ovih preostalih, u zatvoru su još jedino Berisha, koji služi kaznu od 15 godina za ubojstvo Ante Prnjaka, te Vučak kojem maksimalno trogodišnje trajanje istražnog zatvora istječe 6. rujna ove godine.

Dakle, cijela priča vrti se oko toga da se suđenje ne smije okončati i presuda donijeti do početka rujna jer bi to značilo da će Vučak, koji se tereti za najteža djela od svih ostalih, ostati iza rešetaka do pravomoćnosti, a to može potrajati godinama.

Do sada se u ovom predmetu svašta događalo. U pokušajima odgađanja rasprava događala su se, u pravilu uvijek "u zadnji tren" nagla oboljenja od COVID-a, neplanirana uhićenja onih koji su na slobodi i zbog kojih onda nisu mogli doći na rasprave, lažne dojave o postavljenim bombama na sudu, zahtjevi za izuzeća zamjenice USKOK-a i ravnateljice USKOK-a...

S nestrpljenjem se iščekuju idući potezi u ovoj šahovskoj partiji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2023 17:05