StoryEditorOCM
Crna kronikaakcija USKOK-a

Odvjetnik Anto Nobilo: ‘Današnja uhićenja su predstava za javnost da se sakrije blamaža DORH-a u slučaju Agrokor! Piruška Canjuga ni ne poznaje te ljude‘

16. studenog 2021. - 13:25

Odvjetnik Anto Nobilo smatra da su današnja uhićenja predstava za javnost kako bi se sakrila blamaža zbog povlačenja optužnice za slučaj Agrokor nakon četiri godine istrage. Nobilo je odvjetnik uhićene Piruške Canjuge, u čijoj obiteljskoj kući traje pretraga.

Kao što je poznato u akciji policije i USKOK-a jutros su uhićeni bivša zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin, osumnjičen u aferi Janaf, te bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, supruga nekadašnjeg Tuđmanovog savjetnika Zlatka Canjuge.

- Očigledno da je ova jutarnja akcija napravljena kako bi se medijski prigušila blamaža s povlačenjem optužnice u velikom Agrokoru. Nakon četiri godine istrage, nakon godine dana što je optužnica podignuta, oni je danas povlače. Zašto je povlače? Da izbjegnu saslušanje Kamal Ismaila i da se ne razotkrije zloupotreba koja se kod vještačenja dogodila, kad je privremena uprava plaćala vještake KPNG Hrvatska koji su preko paravana u Poljskoj vršili vještačenje, a privremena uprava je bila ta koja je podnijela kaznenu prijavu. Dakle, oni koji su podnijeli kaznenu prijavu, ti su organizirali vještake, spojili te vještake s Državnim odvjetništvom i dobili vještačenje koje je bilo podloga za optužnicu. Da bi se spriječilo da se to ne razotkrije, Državno odvjetništvo danas povlači optužnicu, a da bi na neki način medijski prigušilo, onda imamo danas ovaj predmet”, komentirao je Nobilo. 

image
 Piruška i Zlatko Canjuga.
 
Goran Mehkek/Cropix

O predmetu, tvrdi kako ne zna puno, no poznato mu je da se jednoj osobi stavlja na teret zloupotreba službenog položaja na način da je odavala tajne iz istrage u velikom i malom Agrokoru.

“Problem je jedini taj što moja klijentica ne poznaje te ljude, dakle, sve suosumnjičenike koji su u predmetu s njom ona ne poznaje. S njima se ona, dakle, nije ni vidjela, i nije ni mogla tražiti da joj se odaju tajni podaci”, kaže Nobilo.

Ističe kako ga zabrinjava stupanj te manipulacije i to „naivne manipulacije kad morate prikriti svoj prljavi veš kod organizacije vještačenja, kod nezakonite istrage i zato morate povući optužnicu da biste to prekrili i, da u javnosti ne dođe do prevelikog izvještaja, radite jutarnji spektakl s uhićenjima, pretragama i tako dalje”.

Pirušku Canjugu ocijenio je kolateralnom žrtvom “potrebe da se prikrije blamaža Županijskog državnog odvjetništva u najvećem predmetu u Hrvatskoj koji je započet prije četiri godine”.

- Mi još nemamo optužnicu, oni sad vraćaju optužnicu da bi nešto sebi razjasnili. Radi se o krucijalnom predmetu, gdje se u Washingtonu na arbitraži vodi spor između Todorića i Republike Hrvatske, koji je težak četiri milijarde dolara. U takvom predmetu oni ne mogu u četiri godine suvislu optužnicu napisati. To je skandal – zaključio je odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 19:32