StoryEditorOCM
Crna kronikapravosudno samoubojstvo

Odvjetnici analiziraju 'Lovrenove skice': To je klasični autogol Mamićeve obrane! To se tako ne radi...

17. svibnja 2018. - 01:40

Spektakularno pravosudno samoubojstvo, tako izgleda potez Zdravka Mamića - on je, pokazalo se, prekjučer na osječkom Županijskom sudu, u sudski spis priložio skicu pitanja i odgovora namijenjenu Dejanu Lovrenu, bivšem Dinamovu nogometašu i jednom od svjedoka.

Čim je shvatila što se dogodilo, obrana je zatražila izdvajanje dokumenta, USKOK se tome usprotivio, što je sud i uvažio. Dokument je ostao u spisu.

Dokument, objavili su mediji, ima sedam stranica i sastoji se od dva dijela. Prvi pod naslovom "Lovren iskaz: nesporne činjenice" ima 17 stavki i to su uglavnom datumi sastavljanja pojedinih ugovora, aneksa i slično. Drugi, na šest i pol stranica, pod naslovom "Pitanja", sadržava 12 pitanja i odgovore napisane u prvom licu jednine.

"Iz sadržaja je vidljivo da je autor tog uratka pripremio simulaciju Lovrenova ispitivanja na sudskoj raspravi, ali prvenstveno od zastupnika optužbe, odnosno USKOK-a. Tako se na jednom mjestu iznosi pretpostavka što bi ga tužitelji mogli pitati", informira Jutarnji te podsjeća kako se Lovrenovo svjedočenje uglavnom podudaralo s napisanim odgovorima.

Stoga smo zamolili tri odvjetnika da prognoziraju kakve će posljedice famozni dokument imati za najpoznatijeg hrvatskog preprodavača nogometaša. Sva trojica htjela su ostati anonimna.

- To je vrlo loše za obranu. Autogol, teški gaf, tako se ne radi. Pa još takva pitanja ispisati i isprintati. Lukaviji odvjetnik može izdiktirati pretpostavljena pitanja i odgovore stranci koja će ih zapisati svojom rukom, ali ne smiješ ostaviti dojam da nagovaraš svjedoka na lažno svjedočenje... U našem pravnom sustavu nije dobar kontakt sa svojedokom, uopće. No, ako se to i radi, a radi se, doživio sam da USKOK pokušava "preparirati" svjedoka kojeg je predložila obrana, ne radi se ovako... - kazao nam je jedan od odvjetnika.

Njegov kolega se složio da je ovo "vrlo loše za Mamića, kao i za one koji nisu pregledali dokumentaciju prije nego što je dostavljena u spis", dok se treći pravni stručnjak usredotočio na moguće manevre Mamićeve obrane:

- Koliko sam shvatio, sudac je odlučio da se ta bilješka uvede u spis kao dokaz, a odvjetnici su prigovorili. Oni sada mogu tražiti od suca da donese pisano rješenje o tome pa da ga osporavaju, što bi usporilo cijeli postupak. Postoji mogućnost i da im sudac kaže kako je rješenje donio usmeno te ih uputi da ga osporavaju u žalbi na presudu – pojasnio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 06:35