StoryEditor
Crna kronikaŠibenski slučaj napunio 10 godina

Obustavljen postupak švercerima oružja za OVK

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 14:01

Općinski sud u Šibeniku obustavio je kazneni postupak protiv  Hysni Zogaja, Franje Križanca, Ivice Drmića, Ismeta Gegića, Feriha Salihija, Mirsada Mišuta i Kemala Petkovića koji su u travnju 1999. godine bili nepravomoćno osuđeni zbog više kaznenih djela koja su počinili tijekom akcije krijumčarenja golemih količina oružja prikupljenog u BiH, preko Hrvatske za, kako se službeno tvrdilo, krajnjeg kupca - Oslobodilačku vojsku Kosova.

Suđenje krijumčarima koje je 28. studenoga 1998. godine otkrila Kriminalistička policija PU šibensko - kninske, međutim, još nije okončano. Naime, na odluku Općinskog suda žalilo se Općinsko državno odvjetništvo pa se predmet od 3. ožujka 2008. nalazi na Županijskom sudu u Šibeniku.

Zapljena golemih količina oružja prije deset godina ocijenjena je kao golem doprinos Hrvatske borbi protiv međunarodnog terorizma, a policija je tada i službeno potvrdila da je bilo namijenjeno OVK-u kojim je tada zapovijedao Hašim Tači, čovjek koji je 2008. godine izabran za prvog predsjednika neovisnog Kosova i koji je najzaslužniji što je Kosovo dobilo status države.

Službena hrvatska politika i policija tvrdili su tada da je "presječen važan krijumčarski lanac i klasični organizirani kriminal" te da "krijumčarskim kanalom Vitez - Kamensko - Šibenik - Drač - Kosovo u ruke OVK nije dospjela niti jedna puška".

Otkriće krijumčarenog oružja u Šibeniku i uhićenje sedmorice od deset krijumčara ocijenjeno je najuspješnijom policijskom akcijom u neovisnoj Hrvatskoj te potvrđeno da je riječ o najvećoj ikad otkrivenoj pošiljici ilegalnog oružja. Da je zaista bila riječ o golemoj pošiljci, svjedoči "inventura" naoružanja otkrivenih u paletama drvene građe za čiju je izradu potrošena tona čavala, a koje su zauzele površinu veličine nogometnog igrališta.

U paletama su policajci pronašli 269 ručnih bacača protuoklopnih raketa, tri lansera protuzrakoplovnih raketa, devet minobacača, dvije rakete zrak - zemlja, strojne bacače granata, gotovo 600 minobacačkih granata, 300 protuoklopnih projektila, rakete za VBR tipa "Oganj", gotovo 7000 granata za strojne bacače, bestrzajni top, 150 rasprskavajućih mina, 111 ručnih bombi, 500 tromblonskih mina, 35 vrhunskih snajperskih pušaka, gotovo tonu i pol eksploziva, 170 tisuća komada streljiva, veliki broj pušaka i karabina među kojima je bilo i vrhunskih pušaka marke Heckler&Kohh te veliki broj pancir-košulja.

Oružje je bilo prikupljano i kupovano u Bosni i Hercegovini, a po oznakama na njemu pripadalo je postrojbama svih triju bosanskohercegovačkih etniteta. Bilo je korišteno tijekom rata u BiH od 1990. do 1995. godine, no bilo je i dosta potpuno novog oružja.

Stanko Ferić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2021 15:15