StoryEditor
Crna kronikaPavlović kao Serpico

Obrana policajca optuženog za planiranje pljačke dostojna je filmskog scenarija: Smjestili su mi načelnici koje sam uhvatio u korupciji! A suradnju s razbojnicima sam glumio kako bismo ih pohvatali

Piše Vladimir Urukalo
17. svibnja 2019. - 14:11

Sve ovo što mi se događa i zbog čega se nalazim na optuženičkoj klupi pred vama mi je namješteno od strane Tonćija Glumca, tadašnjeg pomoćnika načelnika PU dubrovačke, i moga tadašnjeg nadređenog Ante Vuletića, načelnika postaje Prometne policije u Dubrovniku – kazao je jučer na kraju svoje obrane na splitskom Županijskom sudu Mile Pavlović, bivši prometni policajac dubrovačke policije.

Njemu se, zajedno s Vedranom Majićem, Nedjeljkom Milićem i Lukom Pušićem, sudi za planiranje pljačke glavne zgrade Hrvatske pošte u Vukovarskoj ulici u Dubrovniku početkom 2015. godine.

Pavlović, koji danas izlazi iz splitskog zatvora nakon odslužene kazne zatvora zbog zlouporabe droga, vrlo je detaljno ispričao tročlanom sudskom vijeću pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića što se i kako, po njegovoj verziji priče, dogodilo.

Ta verzija priče dostojna je scenarija za film poput legendarnog "Serpica" iz 1973. godine, u kojem Al Pacino glumi policajca koji otkriva korupciju u vlastitim redovima i zbog toga biva "ostavljen na cjedilu". Pavlović nije, poput Pacina, upucan, ali mu je, da se zaključiti iz njegove obrane, namješteno planiranje pljačke jer je htio prijaviti korupciju svojih nadređenih.

No, krenimo redom.

Kazao je na početku da je u rujnu 2014. godine bio na godišnjem odmoru jer se trebao ženiti te se 13. tog mjeseca našao u Mostaru u jednom noćnom klubu, gdje je upoznao jednu osobu kojoj se nije mogao sjetiti imena. Tijekom noći ta ga je osoba pitala što radi kao policajac, želi li surađivati s njima i može li im pomoći u nabavi podataka u vezi pošte jer da planiraju pljačku, a nemaju sve podatke, poput rasporeda policijskih patrola i slično.

– Čim sam se vratio u Dubrovnik, o tom sam razgovoru obavijestio svoga nadređenog načelnika Vuletića i rekao mu na što sam naišao. Desetak dana poslije pozvao me u jedan restoran u Dubrovniku i tamo je bilo i Tonći Glumac. Pitali su me koliko je ta priča ozbiljna i "teška" i bih li htio sudjelovati u razotkrivanju toga jer da bi to bila, ako bi se priča pokazala istinitom, dobra policijska akcija. Rekli su da ništa ne govorim nikome, a Glumac je kazao Vuletiću da mi osigura slobodne dane i da civilno službeno vozilo.

- Do kraja 2014. godine dva puta sam odlazio u Mostar i nalazio se s tom osobom, prikupljao podatke o videonadzoru, kontrolama i slično, a svaki put bih o tome izvijestio Vuletića. Sve sam podatke zapisivao u svoj laptop i na stick. Početkom 2015. godine dobio sam informaciju da je pljačka trebala biti u siječnju ili veljači, ali da je odgađaju. To sam prenio Vuletiću i to su bila zadnje informacije o tome – kazao je Pavlović.

Koji mjesec kasnije, govori, dok je bio u službi na motociklu, zaustavio je dvije žene na motociklu te je putnici utvrdio niz prekršaja (nije imala kacigu ni osobnu iskaznicu). Nekoliko minuta poslije zvao ga je šef smjene govoreći mu da ga treba načelnik Vuletić.

– Pitao me je gdje se nalazim i što radim. Po ljutitom sam glasu osjetio da nešto "ne štima", da sam očito napisao kaznu nekome kome nisam smio. Našli smo se nakon kraćeg vremena i ja sam uključio snimanje na mobitelu i snimio naš susret. Pitao me je što sam pisao, zašto sam zaustavio te žene, može li se nešto progledati da ide samo pismeno upozorenje. Kazao sam da za to nema zakonskih uvjeta, na što je pobjesnio i rekao: "Ako ti ja kažem da nećeš pisati, onda nećeš..." Rekao je da sam zaustavio suprugu direktora Zračne luke Dubrovnik Roka Tolića, a spomenuo je i Glumca. Znao sam da su Glumac i Tolić kućni prijatelji. Rekao sam da ću vidjeti što napraviti i napravio sam službenu zabilješku, ali je nisam poslao – kazao je Pavlović.

Nekoliko dana poslije policijski čelnici su mu, kaže, na vrata poslali dvojicu njegovih poznanika – direktora jednog hotela i službenika u banci jer su doznali da ima spornu snimku.

– Pokušali su me uvjeriti da ne prijavim to što imam, da im se ne zamjerim, da ću imati problema i da je bolje biti u dobre s njima. Rekao sam toj dvojici da ću ja to riješiti s Luetićem. Ubrzo, jedne nedjelje, načelnik je došao u postaju dok sam se spremao na teren i pitao imam li ga stvarno namjeru prijaviti. Rekao sam mu da imam, nisam htio ulaziti u detalje. Bojao sam se da će mi se nešto dogoditi te sam otišao s CD-om na kojem je bila snimka u ODO Dubrovnik.

- Došao mi je zamjenik Ante Vetma i rekao sam mu da sam došao prijaviti kazneno djelo. Niti me je pitao niti što je na stvari, tko je upetljan, o čemu je riječ, ništa. Samo je kazao: "Čujte, Pavloviću, nemam vremena, dođite u ponedjeljak." No, taj ponedjeljak nisam dočekao jer sam s Majićem uhićen u Zagrebu s 20-ak grama kokaina.

- U istražnom zatvoru u Dubrovniku dobio sam nekakav akt (rješenje o provođenju istrage – op.a.) u kojem je pisalo da sam udružio ljude u zločinačko udruženje za pljačku pošte. Došlo mi je slabo, posebno kad sam vidio imena ostalih jer ti ljudi nemaju nikakve veze s ovim. A predmeti koje predstavljaju kao dokaze, policijska uniforma, potkape i sl., su moji. Pa ja sam bio policajac i to je moja uniforma, a potkapu sam nosio jer sam bio motociklist i to smo koristili u službi. Ova tri okrivljena i ja nemamo apsolutno nikakve veze s ovim za što nas terete – zaključio je bivši policajac Pavlović, koji je odgovarao samo na pitanja svoga branitelja.

Pavlović se trenutačno nalazi na Bilicama, na izdržavanju kazne zatvora za krijumčarenje kokaina, i danas izlazi na slobodu nakon odslužene kazne.

Napomenuo je i da je spornu snimku na kojoj je načelnik Vuletić najvjerojatnije izbrisala policija tijekom pretrage laptopa i sticka. Pavlović je kazao i da je krajem prošle godine sve ovo ispričao načelniku krim-policije koji je bio kod njega u zatvoru, a to je sudskom vijeću potvrdila i zamjenica USKOK-a kazavši da je taj razgovor obavljen u sklopu "obrade".

Majić se branio šutnjom, dok su Milić i Pušić ostali kod svojih prijašnjih obrana u kojima su tvrdili da nemaju nikakve veze s ovim za što ih se tereti.

Odvjetnici okrivljenih su tražili da se vještači Pavlovićev laptop i stick koji su oduzeti u pretrazi te da se na iduću raspravu, u srpnju, pozovu kao svjedoci policijski načelnici Glumac i Vuletić.

 

#PLJAČKA POŠTE#MILE PAVLOVIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 18:34