StoryEditor
Crna kronikaKrenula ovrha za Planinsku

Obitelj Sanader ima čak 78 računa, stanove, kuće, zemljišta..., ali država bivšem premijeru većinu imovine ne smije dirati, može prodati tek njegove umjetnine i dionice Hajduka te ovršiti penziju

Piše Anita Belak-Krile
2. srpnja 2019. - 12:07
sanader_sudjenje10-180219

Dok bivši premijer Ivo Sanader u zatvoru u Remetincu, gdje se zadnjih dana bune zatvorenici zbog nesnosnih vrućina u ćelijama, čeka nastavak suđenja u slučaju Ina – MOL, Županijski sud u Zagrebu poslao je Općinskom državnom odvjetništvu pravomoćnu presudu u aferi Planinska kako bi mogli pokrenuti ovrhu. Tužiteljstvo sad treba odlučiti koja će Sanaderova imovina pripasti državi.

Kao što je poznato uz zatvorsku kaznu u aferi Planinska od šest godina zatvora, Sanader mora vratiti 17,5 milijuna kuna mita koliko je, prema presudi, primio od Stjepana Fiolića nakon što je zgradu njegove tvrtke kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Prema zakonu novac se treba uplatiti 15 dana od pravomoćnosti presude, a ako je optuženik u tom roku ne uplati, pokreće se postupak ovrhe.

Taj novac država bi mogla pokušati naplatiti iz Sanaderove blokirane imovine, a radi se uglavnom o umjetninama. Riječ je o kolekciji oko 450 umjetničkih slika i ostalih predmeta. Među njima su i djela Vlahe Bukovca procijenjena na oko 200 tisuća eura, a na računima je blokirano i oko 400 tisuća kuna.

Država može prodati i deset Sanaderovih blokiranih dionica Hajduka, oduzeti mu 35.800 eura i 115.000 kuna koliko ima na računu i obustaviti dio mirovine, koja iznosi oko 10 tisuća kuna.

No, u većinu pozamašne imovine država ne smije dirati jer je prebačena na ostale članove obitelji i vezana uz suđenje za slučaj "Fimi media". Država se od te imovine može naplatiti tek kad se taj slučaj pravomoćno okonča.

A, tu suđenje već dulje vrijeme miruje zbog teških zdravstvenih problema Nevenke Jurak i ne nazire mu se brzi kraj.

U aferi Fimi-Media, Sanaderu i njemu povezanim osobama imovina je blokirana primjenom odredbi o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi. Tako je, uz njegovu, blokirana i imovina njegove djece, supruge Mirjane te pokojnog punca Ive Šarića.

Taj se institut može primijeniti samo u jednom kaznenom postupku tako da se u predmetu Planinska imovina može oduzeti samo od Ive Sanadera. A najveći dio blokirane imovine ne glasi na njega.

Od ukupno 78 računa obitelji Sanader, samo sedam se vodi na na Sanaderovo ime. Najveći novčani iznosi blokirani na bankovnim računima Sanaderova punca koji je u međuvremenu preminuo.

Radi se o ukupno 1,15 milijuna eura na računima u Raiffeisen-Landesbank Tirol. I vila u Kozarčevoj ulici upisan je na Mirjanu Sanader i na njezinog oca.

Blokirani stanovi u Splitu također glase na članove Sanaderove obitelji, kao i kuća s voćnjakom i oranicom u Krapju te gotovo 30.000 kvadrata zemljišta na otoku Braču.

Zbog svega toga čini se da će u slučaju "Planinska" država u ovom trenutku teško moći naplatiti sva svoja potraživanja.

Jučer je postalo i pravomoćno rješenje o izdržavanju kazne za aferu Planinska što konkretno znači da bi iz Remetinca, prema odluci Centra za dijagnostiku, Sanader trebao biti upućen u neku od kaznionica ili zatvora.

Kako je osuđen zbog zloporabe položaja i ovlasti, logično bi bilo da kaznu nastavi služiti u kaznionica u Glini ili Puli. Međutim, kako još traju dva suđenja u Zagrebu, ono za Fimi mediju te ono za aferu Ina – MOL, za očekivati je da će do okončanja tih dvaju postupaka ipak ostati u Remetincu, gdje je pritvoren 4. travnja kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska.

Kako mu je pravomoćna kazna veća od pet godina tada je vraćen u istražni zatvor, gdje je čekao pismenu presudu Vrhovnog suda koji je razloge povećanja kazne pismeno obrazložio 23. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 06:55