StoryEditorOCM
Crna kronikasumnjiva teza

Obitelj djevojke optužene za podmetanje požara zbog mržnje prema Srbima tvrdi: Policija je primjenjivala silu, iznudili su njeno priznanje

Piše PSD
19. listopada 2017. - 15:33
pozar_bribir8-220817

Hrvatskome helsinškom odboru za ljudska prava (HHO) obratila se obitelj Josipe Žilić iz Lisičića kod Zadra, protiv koje se vodi postupak pred Županijskim sudom u Zadru, pod optužbom za podmetanje požara 18. ili 19. kolovoza o.g. u mjestu Brgud u blizini Benkovca, izvestili su iz HHO-a.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Kao što je poznato javnosti, Josipa Žilić osumnjičena je i pritvorena pod optužbom da je podmetnula požar u selu Brgud naseljeno pretežno srpskim stanovništvom. Prema pisanju medija ona je navodno podmetnula požar u Brgudu zato što su iz njega velikosrpske paravojne snage razarale njeno selo Lisičiće.

Iz do sada prikupljenih podataka vidljivo je da je teza o podmetanju požara u Brgudu u najmanju ruku suspektna. Postoji opravdana sumnja da je policija u svrhu iznuđivanja priznanja Josipe Žilić navodno primijenjivala silu kako bi je natjerala da potvrdi njihovu tezu.

Uhićene dvije djevojke koje su podmetnule požar kraj Benkovca, jedna od njih priznala: Zapalila sam selo Brgud jer tamo žive većinom Srbi!

Tu smo informaciju dobili iz kruga njene obitelji. Takvi postupci predstavljali bi ugrožavanje temeljnih ljudskih prava.

Josipa Žilić već je dva puta vještačena u Zadru po nalogu suda, a od strane psihijatrice prim. mr. Vere Klarić, dr. med. Postoje opravdane sumnje o zlouporabi psihijatrije protiv integriteta osobe Josipe Žilić, što također predstavlja najozbiljnije kršenje ljudskih prava.

Iz tih razloga imenovao sam u skladu sa Statutom HHO-a tročlano Povjerenstvo u sastavu: Karolina Vidović Krišto, novinarka, članica Izvršnoga odbora HHO-a (predsjednica Povjerenstva), Evelin Tonković, odvjetnik iz Zagreba i prof. dr. sc. Mišo Virag, dr. med. članovi HHO-a, koji su zaduženi da u što kraćem roku kontaktiraju nadležne institucije: Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutrašnjih poslova (Ravnateljstvo policije), Državno odvjetništvo RH i Županijski sud u Zadru. Njihov je zadatak prikupiti sve relevantne podatke o postupcima prema Josipi Žilić, prije svega, vezano uz eventualno nasilje nad njom uz striktno poštivanje članka 231. ZKP.

HHO će se, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom, obratiti nadležnim institucijama kako bi Povjerenstvu omogućili razgovor s Josipom Žilić koja je smještena u zatvorskoj bolnici u Zagrebu u Svetošimunskoj ulici te uvid u spis (iako HHO nije stranka u sporu) uz striktno poštivanje zakonskih propisa', piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 17:37