StoryEditor
Crna kronikalažna dojava

Splitska policija otkrila detalje velike drame na Resniku, načelnik Marendić: ‘Dojava je bila na hrvatskom, a pregled aviona je trajao više od tri sata‘

Piše Marija Vuković
25. lipnja 2021. - 18:34

- Tri i pol sata trajao je detaljan protueksplozijski i rendgenski pregled zrakoplova, putnika i prtljage nakon čega je otklonjena sumnja u ugrozu- otkriva splitska policija. 

Zrakoplov je sigurno izdvojen na za to predviđenu lokaciju na stajanci, svih 147 putnika i 5 članova posade su napustili zrakoplov i zbrinuti su te je odmah započelo postupanje nadležnih službi na terenu. Specijalizirani djelatnici Protueksplozijskog odjela PU splitsko-dalmatinske obavili su detaljan pregled zrakoplova i prtljage, uz korištenje tehničkih pomagala te službenih pasa za detekciju eksploziva, a splitska zračna luka cijelo to vrijeme bila je otvorena za promet putnika. 

Lažna dojava

Nakon obavljenih protueksplozijskih pregleda zrakoplova te rendgenskog pregleda prtljage, nije potvrđena ranije zaprimljena dojava o ugrozi zrakoplova te je poslije 17 sati zrakoplov predan kapetanu.

Sve oči sada su uprte u PU splitsko-dalmatinsku odnosno u njezinog načelnika Slobodana Marednića koji je u 19 sati ispred centralne zgrade splitske policije dao izjavu koja će pružiti detaljniji uvid u nastalu dramu. 

- Odmah nakon prve dojave uspostavili smo liniju komuniciranja planiranu i treniranu za ovakve situacije, angažirali vatrogasce, hitnu i policiju. Pripremili sve za sigurno slijetanje zrakopolova. To je bio uvod u pregled putnika. Pregled je trajao 3 i pol sata... Angažirali smo sve rapoložive resurse, zadovoljan sam reakcijom svih uključenih. Avion je bio na letu Prag - Split, preuzela ga je Hrvatska kontrola zračne plovidbe i sletio je u Split- rekao je Marendić te dodao kako je zrakoplov bio u hrvatskom zračnom prostoru.

image
Mario Todorić/Cropix/Ilustracija

Novinari su ga upitali i kome je stigla dojava.

- To je dio kriminalističkog istraživanja. Prijetnja je bila na hrvatskom jeziku, a mi smo je dobili od zračne luke Split- kazao je. 

Podsjetimo, u petak oko 13:35 sati zrakoplov češke kompanije na relaciji Prag-Split sletio je u Zračnu luku Split zbog dojave o mogućoj ugrozi. Odmah po zaprimljenoj dojavi u standardni operativni postupak uključene su sve snage koje se inače nalaze u zračnoj luci: policija, vatrogasci i HMP, te je pokrenuta procedura za siguran prihvat zrakoplova i putnika, ali i upućene dodatne policijske snage. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

item - id = 1108421
related id = 0 -> 1136101
related id = 1 -> 1136003
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 07:00