StoryEditor
Crna kronikanakon što je htio ‘iz prve ruke’ provjeriti je li osoba na fotografiji sa šubarom i kokardom doista IGUMAN manastira Krka

Novinar Željko Huljev: Iguman Bogojević prijetio mi je smrću, gurao me autom u provaliju

Piše PSD.
29. ožujka 2012. - 13:50
Vijest koju su objavili neki elektronički i tiskani mediji, među njima i kninski Braniteljski portal, da je Aleksandar Bogojević, iguman manastira Krka, sredinom ovog mjeseca zaprijetio ubojstvom novinaru Željku Huljevu, dobila je i policijski nastavak.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske, naime, potvrđeno nam je da se Huljev jučer odazvao na obavijesni razgovor upravo kako bi se referirao o napadu visokopozicioniranog pravoslavnog svećenika koji nije prijavljen policiji, no “plavci” postupaju po službenoj dužnosti, osobito nakon što je javno obznanjena priča izazvala ogorčenje stanovnika kninskog i kistanjskog kraja.

Dapače, Braniteljski portal organizirao je i javno okupljanje Kistanjaca, ponajprije hrvatskih branitelja, koji će, kako je obznanio, o događaju izdati javno priopćenje.

Daljnje postupanje policije je, po riječima Ivice Kostanića, načelnika PU šibensko-kninske, u tijeku. Nesumnjivo je da će na obavijesni razgovor biti pozvan i iguman Bogojević, ali i drugi svjedoci događaja koji portal temeljito opisuje. Da je opis događaja vjerno prenesen, potvrdio nam je i sam Željko Huljev, koji, međutim, u interesu policijske istrage, nije imao što više dodati.

Dvije fotografije

Sudeći po verziji koju je povjerio elektroničkom i jednom tiskanom mediju, od anonimnog pošiljatelja iz BiH dobio je dvije fotografije, skinute s vrpce VHS kamere, i na njima prepoznao Aleksandra Bogojevića, igumana manastira Krka, urešenog prepoznatljivom ikonografijom četničkog pokreta. Na fotografijama se, naime, raspoznaje pravoslavni svećenik s četničkom šajkačom na glavi i kokardom četničkog dinarskog pokreta četnika Momčila Đujića.

Kako bi kod samog igumana provjerio vjerodostojnost fotografija, Huljev je telefonski nazvao manastir, predstavio se jednom od predavača na bogosloviji i zamolio za definiranje slobodnog termina za razgovor s igumanom ili, po crkvenom, ocem Germanom.

Novinar Huljev
Nakon što je izostala reakcija, još jedanput je idućeg jutra nazvao Manastir Krka, a onda se predvečer istog dana osobnim vozilom i zaputio tamo u društvu jednog prijatelja. Kazano mu je da German nije tu, pa je odlučio navratiti pošto je dežurnom svećeniku ostavio svoj broj mobitela. Sjeo je u vozilo i krenuo put obližnjih Kistanja.

– Tijekom polagane vožnje, uz okomite i zavojite serpentine, na polovici uzbrdice, iznenada mi se iz zavoja na mom kolničkom traku pojavilo vozilo s upaljenim dugim svjetlima, naglo zakočilo i prepriječilo mi put. U prvom trenutku sam stao i očekivao udarac u moje vozilo, no nadolazeće je naglo zakočilo uz škripu guma. Mislio sam da je u pitanju nespretan ili pijan vozač koji je izgubio kontrolu nad upravljačem. Kad su se vozačeva vrata otvorila, shvatio sam da je za upravljačem bio, te da mi u susret dolazi pravoslavni svećenik. Prepoznao sam oca Germana.

Nad provalijom

Huljev je kazao kako su vozila bila udaljena samo metar jedan od drugoga te da je njegovo vozilo desnim kotačima doslovno visjelo na rubu 50 metara duboke provalije sa strane ceste.

– German je pristupio otvorenom prozoru mog vozila i odmah me počeo vrijeđati na osobnoj, a onda i na nacionalnoj razini. Urlao je da iziđem vani riječima: “Biraj, hoćeš dole ili gore”, misleći valjda na provaliju, dok mi je ostatak sintagme bio nejasan. Vikao je da sam zlikovac i da ima informacije kako tučem rođenu majku. Kad je čuo da mi je majka odavno mrtva, malo se lecnuo i brzo odgovorio: “Pa onda si je tukao dok je bila živa”, što nema nikakve veze s istinom. Ostao sam krajnje smiren, pa i uljudan.

Pokušavao sam ga smiriti pozivajući se na njegovu školovanost i crkveni autoritet, te zamolio da pomakne auto kako bi nastavio vožnju. Kazao mi je da ću nastaviti put tamo gdje mi on odredi, uzeo je mobitel i nazvao manastir tražeći da svi bogoslovi trčeći dođu gore i da mene, prijatelja koji je šokiran sjedio kraj mene i vozilo okrenu i bace u provaliju. Tada sam upalio vozilo i nekako se provukao kraj njegova crnog golfa dotaknuvši mu retrovizor, pri čemu sam kotačima praktički visio nad provalijom. On je skakao oko auta i urlao: “Upadaj dole, zlikovče jedan...”

Nemilu situaciju Huljev je opisao kao “klasičnu sačekušu” i pokušaj ubojstva njega i njegova prijatelja koji je čitavo to vrijeme bio u vozilu.

– Zgranut sam ovim događajem i količinom Germanove mržnje, to više što pretendira na mjesto dalmatinskog episkopa. Jednako sam osupnut zadojenošću četništvom i likom popa Đujića, koji su nedvojbeno dio bliske igumanove ideologije, njegova lika i djela kojeg prenosi na mlade učenike umjesto da razvija ekumenizam i toleranciju – zaključio je Huljev.

Želeći čuti i drugu stranu priče, nazvali smo manastir Krka i zamolili razgovor s igumanom Bogojevićem, no kazano nam je da igumana nema. Na našu molbu da nam se omogući razgovor s bilo kojim drugim visokorangiranim pravoslavnim svećenikom u manastiru Krka, tek nam je kratko rečeno: “Ne dajemo nikakve izjave, gospođo!”

Marina Jurković

‘Osudite pokušaj ubojstva dvojice hrvatskih branitelja’

Kninski Braniteljski portal pozvao je predstavnike Srpske pravoslavne crkve da “osude pokušaj ubojstva dvojice hrvatskih branitelja i građana RH i nemilo sramoćenje pravoslavne crkve od strane igumana Aleksandra Bogojevića”. Portal je obznanio kako Bogojević “ne zaslužuje da bude na mjestu igumana i germana manastira Krka koji školuje mlade bogoslove”.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 00:34