StoryEditor
Crna kronikagdje je zapelo?

Novi slučaj pravne aljkavosti: tri godine od strašne eksplozije u Vranjicu sudski postupak protiv odgovornih još nije ni počeo!

29. listopada 2020. - 21:27
Arhiva/Duje Klarić/Cropix

Tog 14. travnja 2017. godine, par minuta prije podneva, Split i okolicu zatresla je jaka eksplozija.

Činilo se da je "pola grada otišlo u ariju", zujale su sirene Hitne pomoći, vatrogasci, policija, svi su bili na nogama... Eksplodirao je tada silos za pšenicu u tvrtki "Ameropa Žitni terminal" u Sjevernoj luci u Vranjicu, teške ozljede pretrpjela su dva radnika. Zadobili su opekline drugog i trećeg stupnja na 32, odnosno 35 posto tijela, a lakše su ozlijeđena još dva radnika.

Šteta na silosu i okolnim objektima i parkiranim vozilima procijenjena je na najmanje devet milijuna kuna.

Tri i pol godine poslije ne da još nije pravomoćna donesena sudska odluka o tome tko je odgovoran za tu eksploziju, nego sudski postupak još nije ni počeo! A kad će, ne zna se.

Barem tako proizlazi iz odgovora koji smo dobili od glasnogovornika Kaznenog odjela splitskog Općinskog suda suca Vuke Adžića Katalinića.

- Točno je kako je u predmetu br. Kov-126/2018 optužnica potvrđena 17. siječnja 2019. godine. Nakon toga je 22. svibnja 2019. godine formiran raspravni predmet broj K-492/2019, koji je dodijeljen u rad sucu Ivaniševiću. Rasprava u tom predmetu za sada nije zakazana, niti je održano ijedno ročište, i to zbog opterećenosti suca drugim, starijim predmetima - odgovorio nam je sudac Adžić Katalinić.

Podsjetimo, splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je još krajem veljače 2018. godine optužnicu protiv četiri osobe i tri tvrtke koje smatraju odgovornima za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Optuženi su Slobodan Cvrlje, direktor i neposredni ovlaštenik iz zaštite na radu u tvrtki "Cvrlje metalna gradnja", Ante Bogdan, voditelj održavanja i ovlašten za zaštitu na radu u tvrtki "Ameropa", Zdravko Eškinja, voditelj operative i zadužen za zaštitu na radu u "Ameropi", te Hrvoje Šimundža, direktor tvrtke "Kovinomont-Sinj". Osim njih, optužene su i gore spomenute tvrtke kao pravne osobe.

Zbog ovakvog postupanja iz nehaja, kako stoji u optužnici, 14. travnja 2017. u 11.57 sati došlo je do eksplozije na devetoj etaži silosa kada su dva radnika varila rupu na transportnoj traci. Eksploziju je izazvala iskra koja je zapalila smjesu "uskovitlane zapaljive prašine organskog porijekla i kisika".

ODO je u optužnici od suda zatražio da se četvoricu odgovornih osoba kazni sa po 10 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, a da se tvrtke "Cvrlje metalna gradnja" i "Kovinomot-Sinj" kazne sa po 80 tisuća te "Ameropa" sa sto tisuća kuna.

Nestručan rad bez nadzora

Optužnica tereti Cvrlju, čija je tvrtka podizvođač, te Šimundžu, čija je firma bila izvođač, da su poslove zavarivanja za 'Ameropu' u tzv. starom silosu izvodili bez pisanog odobrenja ovlaštene osobe te da su radove izvodili radnici koji nisu bili stručno osposobljeni i upoznati s propisanim mjerama zaštite od požara koje treba poduzeti pri zavarivanju, kao i da nisu bili osposobljeni za rad na siguran način. Tereti ih se i da nisu prijavili privremeno gradilište ni izradili plan izvođenja radova i obavijestili radnike o zaštiti i rizicima za sigurnost i zdravlje.

Bogdan i Eškinja, pak, optuženi su da nisu provjerili uvjete za zavarivanje te da su dopustili da se radovi obavljaju bez nadzora u prostoru s eksplozivnom atmosferom, 'olako držeći da neće nastupiti štetne posljedice za radnike i imovinu većih razmjera'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 12:30