StoryEditor
Crna kronikaOPREZA NIKAD DOSTA

Novi pokušaj unosa droge u Zatvor u Splitu: pas nanjušio kokain u odjeći za mladog zatvorenika osuđenog zbog pokušaja ubojstva Francuza na Bačvicama

27. siječnja 2022. - 19:40

Pas za detekciju narkotika u Zatvoru u Splitu "koštao" je kaznene prijave 54-godišnjaka iz Splita koji je pokušao prošvercati kokain u odjeći za jednog od zatvorenika. Kako doznajemo, radilo se o manjoj količini narkotika, skrivenoj u odjevnim predmetima, koju su pronašli pravosudni policajci prigodom pregleda predmeta prije dostave u ćelije.

Tijekom pregleda odjeće koristili su službenog psa, obučenog za pronalazak droge, koji je reagirao na odjevne predmete dostavljene za Valentina Jukića (24), osuđenog za pokušaj ubojstva nožem Francuza na splitskim Bačvicama i razbojničku krađu u ljeto 2019. godine. Unutra je nađen paketić s nešto više od 2,5 grama kokaina, o čemu je obaviještena PU splitsko-dalmatinska te su inspektori Druge policijske postaje proveli kriminalističko istraživanje.

image
Droga se u odjeći rasporedi u brojne manje paketiće
MUP

Nakon što je utvrđeno da je odjeću krajem prosinca predao 54-godišnjak, provedene su sve potrebne radnje protiv njega. U konačnici je Državnom odvjetništvu sada podnesena kaznena prijava protiv njega zbog zlouporabe narkotika, točnije omogućavanja trošenja opojnih droga.

Pokušaj šverca kokaina nije prvi slučaj da se u odjeći za zatvorenike pokušavaju unijeti zabranjene tvari na Bilice, a upravo zbog toga se počeo i koristiti policijski pas. Odjeća prolazi dvije kontrole prije dostave zatvoreniku, ali unatoč tome jako je teško otkriti sve paketiće.

Jedan od razloga je velika količina odjeće koja dolazi redovito u brojnim komadima. Dio su odjevni predmeti osoba koje su već dulje vrijeme lišene slobode te im se vraćaju s pranja, a dio stiže prvi put za novopridošlice.

Drugi razlog je što su paketići i ampule droge mali te ih je lako ušiti u deblje i podstavljene dijelove odjeće da budu takoreći neprimjetni. Zbog epidemiološke situacije odjeća ne ide odmah na istražni ili zatvorski odjel, nego se zadržava dva do tri dana i tek onda se daje osobi kojoj je namijenjena.

Prije toga je ponovno pregledavaju pravosudni policajci koji su na dužnosti. Prošlog ljeta pokušalo se unijeti 63 kapsule napunjene s ukupno 10 grama speeda, dva PVC paketića s još 6,8 grama iste droge i četiri smotuljka marihuane mase četiri grama.

image
Pravosudni policajac na zatvorskom hodniku
Joško Ponoš/Cropix

Odjeća u kojoj je droga bila skrivena išla je Robertu Žuveli, 24-godišnjaku optuženom kao jednom od članova najpoznatije "zločinačke" iz Splita, one pod vodstvom Željka Rajića. Žuvela se u međuvremenu nagodio s USKOK-om na zatvorsku kaznu od sedam godina zatvora.

Tada su kazneno prijavljeni 20-godišnji član njegove obitelji te 18-godišnjak iz Splita koji mu nije u rodu. Policija je utvrdila kako su se kapsule amfetamina speed i marihuane trebali dilati po ćelijama te su svu trojicu prijavili za zajedničko i dogovorno djelovanje. I tada je drogu našao pas.

Tri mjeseca prije toga, u jakni koja je predana za istražnog zatvorenika nađeno je 50 tableta speeda u PVC vrećicama. Osim droge u zatvore se redovito šverca i ostala zabranjena roba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 01:47