StoryEditor
Crna kronikaistraga nesreće

Novi detalji požara na gliseru na kojem su ozlijeđene majka i kći: vatru izazvale nestručno napravljene izmjene na otvoru za ulijevanje goriva, brod zadržan na Braču

18. kolovoza 2019. - 14:43

Gliser na kojem je izbio požar na benzinskoj postaji u Milni u petak oko 11,30 sati privremeno je oduzet vlasniku i ostavljen u bračkoj policiji. Sumnja se da su nestručno napravljene izmjene na otvoru za ulijevanje goriva zbog čega je došlo do požara i eksplozije u kojima su ozlijeđene dvije Francuskinje.

Stoga će se na plovilu koje je u vlasništvu turističke agencije s Brača napraviti detaljno vještačenje kako bi se utvrdilo ima li elemenata za podnošenje prijave.

Stravična nesreća u Milni izbjegnuta prisebnošću djelatnika benzinske postaje: dvije ženske osobe došle natočiti gorivo u gliser, vatra je planula u trenu; 'Da nisu reagirali odmah, svi bi otišli u zrak!'

Na gliseru koji je planuo u Milni bila je četveročlana francuska obitelj: ozlijeđene su majka i jedna kćer, otac i drugo dijete prošli bez ozljeda; Ministarstvo mora izvijestilo kako je došlo do nesreće​

Kako saznajemo, na gliseru je bila četveročlana obitelj te je 52-godišnji Francuz ulio benzin na postaji u Milni nakon čega je upalio motor. Kada je dao kontakt, došlo je do eksplozije na krmi gdje se nalazi pogonski motor. Od jačine detonacije su prema kabini odbačene njegova 49-godišnja supruga i 15-godišnja kćerka.

Eksploziju je izazvao plamen koji je nastao u krmenom dijelu glisera gdje se nalazi motor, a tijekom očevida je utvrđeno da su se zapalile benzinske pare prilikom paljenja motora. Do nakupljanja para u krmi je došlo jer je na otvoru za ulijevanje benzina napravljena izmjena nakon koje je odušak ostao iznutra. Tako su se benzinske pare tijekom nalijevanja goriva, umjesto da izlaze vani, nakupljale u krmi oko motora te su buknule od iskre prilikom paljenja motora.

Starija Francuskinja je zadobila teške tjelesne ozljede, a mlađa lakše tjelesne ozljede. Radi se o opekotinama po nogama te su zadržane na liječenju u KBC Split. Francuz i druga kći koja je bila na brodu nisu ozlijeđeni. Vatra je ugašena brzom intervencijom djelatnika benzinske postaje te je izbjegnuta tragedija.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 19:42