StoryEditorOCM
Crna kronikaISTRAGA U TZ MAKARSKA

Njezin Božićni grad, preplaćeni hladnjaci i sporni ugovori pretresaju se od rujna 2021. godine, ali Hloverku iz Tužiteljstva i Policije još nitko nije zvao

26. siječnja 2022. - 20:05

Niti nakon četiri mjeseca još se ne zna sudbina Turističke zajednice Makarska, odnosno hoće li se, i ako hoće, tko kazneno goniti ukoliko se utvrde nepravilnosti u poslovanju od lani. Naime, još od rujna prošle godine Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Sektora kriminalističke policije, Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije, provodi izvide u Turističkoj zajednici Makarske. I pomaka nema, što nam je potvrđeno iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Točka f.

– Činjenica je da je odredbom članka 206. točka f. Zakona o kaznenom postupku određeno da je postupanje tijekom izvida tajno, a tijelo koje provodi izvide može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost na način propisan posebnim zakonom – kazala je nam je Rene Laura, glasnogovornica ŽDO-a Split.
Podsjetimo, riječ je o izvidima koji su započeli zbog anonimne prijave na rad TZ-a. U slučaju koji istražuju ŽDO i policija, riječ je o izvidima koji se odnose na rad TZ-a vezano za "Božićni grad", skupe, preplaćene hladnjake u novom multimedijalnom centru, ugovore s nekim makarskim tvrtkama i poljskom tvrtkom koja je za TZ izradila aplikaciju od 50 tisuća eura. Tu je dodatno TZ Makarska '''češljala'' i inspekcija Ministarstva turizma koja je ispitivala sve moguće dokumente vezane za rad tijela TZ-a, od Skupštine do Turističkog vijeća.

Optužbe s Vijeća

Za vrijeme istrage TZ Makarska dobila je privremenog direktora Zorana Paunovića, aktualnog makarskoga gradonačelnika, kojeg smo namjeravali pitati o detaljima istrage, međutim, ni nakon par telefonskih poziva, nismo uspjeli s njim stupiti u kontakt.
Međutim, stupili smo u kontakt s Hloverkom Novak-Srzić, bivšom direktoricom TZ Makarska, koja je u mirovini.
– Jako je čudno što istraga u TZ Makarska još traje. Mene nitko iz ŽDO-a Split niti iz drugih institucija nije kontaktirao tako da zbilja ništa ne znam – kazala nam je Novak-Srzić. Inače, još u rujnu, na početku izvida, Novak-Srzić je konstatirala kako je inspekcija Ministarstva turizma stigla zbog gradonačelnika Zorana Paunovića, koji je ujedno i predsjednik i direktor makarskoga TZ-a.
– Paunović više od 100 dana nije sazvao Turističko vijeće i prekršio je niz zakonskih procedura. Uz to, MUP-u stiže i prijava za gospodarski kriminal u TZ Makarska, i to s nekim optužbama koje sam kao gradska vijećnica na sjednicama Vijeća slušala od SDP-ova vijećnika Sretana Glavičića – kazala nam je tada Novak-Srzić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 20:21