StoryEditor
Crna kronikazavršne riječi

'Nisam kriva, a uništena sam zdravstveno i materijalno': odvjetnica Ana Birimiša i dalje negira da je dilala heroin za Jakšu Cvitanovića Cvika

8. lipnja 2017. - 23:35

Iznošenjem obrane dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša zaključila je dokazni postupak na suđenju prema USKOK-ovoj optužnici koja je tereti za preprodaju heroina i prikrivanje ilegalno zarađenog novca. Objava presude zakazana je na Županijskom sudu u Splitu za petak.

Na početku glavne rasprave zamjenica ravnatelja USKOK-a Daira Barović i odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija koji zastupa optuženu, suglasili su se da nema potrebe ponovno pozivati svjedoke već su se svi dokazi pročitali.

Za dio optužnice koji je tereti za dilanje droge, glavni svjedok protiv Ane Birimiša je Želita Tomić koja je u to vrijeme bila jedna od preprodavača u organizaciji koju je ustrojio Jakša Cvitanović Cvik s Korčule. Ona je kasnije postala krunska svjedokinja protiv njega i svojih bivših suučesnika u dilanju te su oni pravomoćno osuđeni. Isti status ima i u predmetu protiv odvjetnice Ane Birimiša koji je izdvojen u poseban spis.

Nepouzdana svjedokinja

U međuvremenu su na drugim sudovima donesene tri presude u kojima je ukupno sedam osoba oslobođeno krivnje, a svi ti postupci pokrenuti su na temelju svjedočanstava Želite Tomić za koje se na kraju pokazalo kako su nedosljedni i nevjerodostojni. Dvije osobe je optužila za otmicu na Korčuli, jednoga za nasilničko ponašanje u Blatu na Korčuli te još četvero da su je oteli i prisilili na prostituciju u Zagrebu. Sve optužbe su pale, iako je Želita do kraja ustrajala da tereti sve nabrojene osobe.

Što se tiče Birimiše, Želita Tomić kazala je kako joj je Cvitanović u ljeto 2003. godine predao šest PVC vrećica s ukupno 20 grama heroina i to tako što je drogu prvo dao Ani Birimiši, koja ju joj je zatim dodala.

- Nisam počinila ono što mi se stavlja na teret optužnicom. Nikada prije nisam vidjela Želitu Tomić i nikada joj ništa nisam dala. Jednom prilikom kada smo se kasnije srele nije me prepoznala kao Anu Birimiša, već me nazvala imenom druge odvjetnice. Imovina koju imam je jednim dijelom od sredstava koja sam zaradila kao odvjetnica, a drugi od nasljedstva što je nedavno i utvrđeno oporučno. Priznajem da sam bila bliska s Jakšom Cvitanovićem, ali nisam znala da se bavi ičim ilegalnim. Ovaj postupak me materijalno i zdravstveno uništio. Nikada u životu ništa nisam napravila nezakonito - rekla je u svojoj obrani Ana Birimiša.

Od uhićenja 2006. godine i pokretanja kaznenog postupka Ana Birimiša oboljela je od akutnog zaraznog meningitisa zbog čega je bila hospitalizirana te kasnije i od karcinoma zbog kojeg je operirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 07:53