StoryEditor
Crna kronikaNovi pravosudni biser

Ni 20 godina splitskom sudu nije bilo dovoljno da riješi slučaj protiv nekadašnjeg bankara, a današnjeg hotelijera: šteta od sto milijuna kuna otišla u zastaru!

Piše Vladimir Urukalo
17. listopada 2019. - 23:59

Ni 20 godina nije bilo dovoljno hrvatskom pravosuđu da okonča postupak protiv Luke Jerića, nekadašnjeg suvlasnika i predsjednika NO danas propale Alpe Jadran banke d.d. kojeg se teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti, te njegovih sedam pomagača - Zvonka Župe, Jadranke Ružić, Petra Kovačića, Zlatka Poštenjaka, Orgine Jerić, Marija Kirinića i Frane Galzine.

Iako je optužnica podignuta još 2010. godine, rasprave se nisu uspijevale održati, među ostalim i zato što se prvookrivljeni Luka Jerić "izvlačio" na zdravstvene tegobe, pa čak i na raspravnu nesposobnost zbog depresije od koje se povremeno liječio u Vrapču. U odnosu na njega, kojemu je preostalo još nekoliko točaka optužnice (poput utaje poreza), od kojih posljednja u zastaru ide tek 2024. godine, postupak je razdvojen.

Sucu Dinku Mešinu, koji je zadužio predmet od svog prethodnika Slavka Lozine, nije preostalo ništa drugo nego da za gore navedenih sedam okrivljenih konstatira nastup zastare za kazneni progon s obzirom na to da su (ne)djela za koja ih se teretilo napravili pomažući Jeriću da se domogne nezakonite imovinske koristi tijekom 1999. godine.

A prema optužnici ŽDO-a Jerić je, zajedno sa suradnicima, oštetio Alpe Jadran banku, u konačnici i državu Hrvatsku (koja je sanirala gubitke propale banke) za oko 100 milijuna kuna. Teretilo ih se za četrnaest kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Da sad ne ulazimo u svako do njih, spomenut ćemo samo primjer kako je, po tužiteljstvu, snalažljivi Jerić dolazio do milijuna kuna.

On bi s vlasnicima tvrtki sklapao ugovore o dugoročnim kreditima iz sredstava Svjetske banke za točno određenu namjenu, npr. za uređenje i opremanje poslovnog prostora, a to je potpisivao uglavnom Frane Galzina kao član Uprave banke. Nakon što bi kredit bio isplaćen na račun tvrtke, vlasnik ili vlasnica bi novac uplaćivali Jeriću na njegov tekući račun u Alpe Jadran banci, a kako bi prikrili nezakonite isplate, sklapali su fiktivne kupoprodajne ugovore. Po tim bi ugovorima firma, koja je dobila kredit, od Jerića kao izvanknjižnog vlasnika kupovala nekoliko tisuća kvadrata zemlje, odnosno pašnjaka ili oranice.

No, u stvarnosti novac bi sjedao na Jerićev račun, a da tvrtke nikad nisu proknjižile tako "kupljenu" nekretninu u poslovnim knjigama niti bi uknjižile pravo vlasništva. Također, nisu plaćale dospjele rate kredita, a banka nije nikad zatražila i provela ovrhu zbog neplaćanja kredita. Zanimljivo je da se u optužnici spominje da je u pet slučajeva Jerić fiktivno prodavao uvijek isto zemljište upisano u K.O. Gata, samo bi, ovisno o tvrtki, u pitanju bila različita kvadratura.

Nekadašnji bankar, a danas uspješni hotelijer, koji (neformalno) ima dva hotela u Splitu i Solinu, u drugom je postupku pred splitskim sudom u rujnu 2017. godine nepravomoćno osuđen na dvije i po godine bezuvjetnog zatvora za zlouporabu položaja i ovlasti, a oštećenoj banci koja je u stečaju mora vratiti pet milijuna i 60 tisuća kuna. Taj je predmet po žalbi još na Vrhovnom sudu. 

#LUKA JERIĆ# SUĐENJE# ALPE JADRAN BANKA

Izdvojeno

27. lipanj 2020 15:54