StoryEditor
Crna kronikakolege u šoku

Nezapamćena tragedija u Kninu: stradali Dragan bio je iskusan radnik, uskoro je planirao vjenčanje, Žarko je imao tek 20 godina, porijeklom je iz mjesta pored Splita

Piše Ante Talijaš
29. travnja 2019. - 20:17
div_radnici1-290419

Strašna tragedija potresla je u ponedjeljak građane Knina i okolice. U teškoj radnoj nesreći koja se dogodilo oko 11 sati u Tvornici vijaka DIV Grupe Tomislava Debeljaka smrtno su stradali radnici  Dragan Orlović (34) iz mjesta Ljubač nadomak Knina i Žarko Sarić (20) iz Knina.

Do kasno navečer još nisu bili poznati rezultati očevida i utvrđeni uzroci ove nezapamćene tragedije, kojim je, inače, rukovodio Zvonko Ivić, zamjenik županijske državne odvjetnice u Šibeniku, uz policijske službenike i djelatnike Inspekcije rada. 

U tvornici DIV poginula dva radnika: jedan se poskliznuo i pao u rezervoar s tekućim cinkom, drugi mu je pokušao pomoći...; Svjedok opisao horor: Nije mi jasno, bila je to rutinska radnja...

- Dana 29. travnja oko 11,08 sati od Hitne medicinske pomoći zaprimljena je dojava da su u tvornici samoborske tvrtke u Kninu teže ozlijeđena dvojica radnika. Njima je tijekom pružanja medicinske pomoći u bolnici u Kninu konstatirana smrt u 11,50 sati. Po nalogu zamjenika županijske odvjetnice tijela stradalih su prevezena zbog obdukcije na Odjel patologije  – kazala nam je Marica Kosor.

Prema neslužbenim informacija, oba radnika poginula su od strujnog udara tijekom čišćenja bazena u Pogonu za galvanizaciju, kolokvijalno zvanom 'Galvana' i oba su preminula na mjestu nesreće.

Riječ je, doznajemo o metalnom bazenu dugačkom četiri metra i teškom nekoliko tona u kojemu se odlaže tekući cink koji se koristi u procesu galvanizacije. Nakon što je ta tekućina iz bazena potrošena, pristupa se redovitom čišćenju posebnom kiselinom za tu namjenu.

Prilikom ovog kobnog čiščenja, 34-godišnjak se okliznuo i pao u bazen te ga je pogodio strujni udar. Njegov mlađi kolega navodno je kazao ostalim prisutnim radnicima – nemojte ga dirati, ja ću ga spasiti. Međutim, kada ga je primio za ruku i njega je 'spržila' struja.

A da su oba radnika smrtrno stradala od udara struje, potvrdila nam je dr. Biljana Načevski Bulaja, liječnica Hitne medicinske pomoči u Kninu.

- Oba muškarca nisu pokazivala znakove života kad su dovezeni u bolnicu. Naši djelatnici pokušali su ih reanimirati na mjestu nesreće i u kolima tijekom vožnje. Pošto je riječ o mladim osobama pokušali smo još jednu reanimaciju ovdje u bolnici, ali bezuspješno. Svi simptomi ukazivali su da je smrt nastupila od strujnog udara – kazala je dr. Načevksi Bulaja.

 

Stradali Dragan Orlović bio je iskusni djelatnik i jedan od poslovođa u tvorničkom pogonu galvanizacije. Živio je s djevojkom s Kristinom s kojom je namjeravao i skorašnje vjenčanje. Mladi 20-godišnji Žarko Sarić nedavno se zaposlio u tvornici, živio je sa obitelji u Kninu, a njegovi roditelji porijeklom su iz Neorića, mjesta u općini Muć  iz Splitsko-dalmatinske županije.

Na jarbolu u ulazu u DIV-ovu tvornicu vijori crna zastava u znak pijeteta prema stradalim radnicima. Njihovi malobrojni kolege koje smo zatekli na izlasu nisu bili raspoloženi za razgovor. Svi su redom samo ponavljali: strašna tragedija, ovo je velika tragedije. Ne znamo detalje!

Ipak, spreman za razgovor preko žice bio je Vahid Derlić, koji je u tvornicu došao raditi iz BIH-a prije sedam mjeseci.

- Poznavao sam obojicu, to su mi kolege, radili smo jedni do drugoa. Ja radim na strojevima, oni dolje u pogonu Galvane. Dobri ljudi, desila se tragedija, nešto sa strujom nije bilo u redu. Uzroke njihove pogibije ćemo vidjeti nakon istrage.

Dosad nikad nije bilo problema, a kad se čisti taj bazen ne isključuje se struja. Međutim, danas je došlo do nekakvog kvara i prethodno je nestalo struje. A što je uzrok, ne znam.

Bilo je slučajeva da je u starom pogonu nestajalo struje, a u Galvani nikad. Nisam vidio kako se to dogodilo. To je bilo za vrijeme marende i kad sam se vraćao vidio sam kako nose tijela – kazao je Vahid Derlić.

Dodao je kako je u tvornici zaštita na radu bila na visokoj razini i kako nitko ne može početi raditi u tvornici dok ne položi zaštitu na radu.

Svi djelatnici tvornice s kojima smo pokušavali razgovarati, bili su rezervirani i pokazivali određenu dozu straha. Doznali smo tek da su ogorčeni jer im kasne dvadesetak dana plaća za mjesec ožujak i da se takvo što prvi puta dogodilo. Dodali su kako je dosta radnika zbog niskih plaća i nemogućnosti napredovanja napustilo tvornicu, te da je umjesto njih Uprava 'uvezla' šezdesetak djelatnika iz Bosne i Hercegovine.

- Kao i svi građani, duboko smo potreseni tragedijom koja je zadesila naš grad. Upućujemo iskrene riječi duboke sućuti obitelji stradalih. Na dan sahrane stradalih radnika bit će proglašen dan žalosti u Kninu – rekao je dogradonačelnik Knina Marijo Čačić.

Izuzeti oprema i uređaji iz tvornice

Tijekom do sada obavljenog očevida izuzeti su uređaji i oprema radi iz tvornice daljnjeg vještačenja.

Nakon obdukcije, vještačenja i kriminalističkog istraživanja, utvrdit će se okolnosti stradavanje dvojice radnika u kninskoj tvornici – izvijestili su u ponedjeljak navečer iz PU šibensko-kninske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 19:42