StoryEditor

Nevjerojatan slučaj: osumnjičena 63-godišnjakinja muškarcu iz vrata iščupala trahealnu kanilu, Hitna mu spasila život! MUP kaže da je žena bila alkoholizirana

Piše PSD
3. kolovoza 2021. - 15:12

Jedna 63-godišnjakinja muškarcu je iz vrata iščupala trahealnu kanilu te ozbiljno narušila njegovo zdravlje nakon čega mu je bez pomoći pobjegla iz tog stana, a djelatnici hitne medicinske pomoći su brzo intervenirali i spasili ugroženog muškarca.

Naime, u nedjelju 1. kolovoza 2021. godine u Vukovaru, u ulici Kralja Zvonimira, 63-godišnja Vukovarka je u stanu verbalno i fizički napala 62-godišnjeg Vukovarca, uslijed čega je svojim rukama iščupala medicinsko pomagalo (trahealna kanila) s vrata 62-godišnjaka.

Ozbiljno ozlijeđeni 62-godišnjak je iz svog stana nazvao hitnu medicinsku pomoć te me ju pružena medicinska skrb, a počiniteljica je napustila mjesto događaja, no policijski službenici su pronašli 63-godišnjakinju i doveli istu u policijsku postaju.

Provedenim prvim izvidima policijski službenici su u njezinom organizmu utvrdili prisutnost alkohola (1,78 g/kg), a dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 63-godišnjakinja pokušala usmrtiti 62.godišnjeg muškarca, što je opisano u članku 110., a u vezi primjene članka 34., Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Jučer 2. kolovoza, 63-godišnja Vukovarka je predana pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru je osumnjičenoj odredio jednomjesečni istražni zatvor, glede čega je prevezena u Zatvor u Osijeku.

Što je trahealna kanila?

Traheotomija je naziv za kirurški postupak pri kojem se na dušniku pravi otvor (traheostoma) kroz rez na vratu. Taj otvor na prednjoj stijenci vrata naziva se traheostoma. Traheotomija se primjenjuje kod stanja kao što su gušenje uzrokovano opstrukcijom (začepljenjem) dišnih putova, u zdravstvenim stanjima u kojima je potrebna dugotrajna ventilacija pacijenta, paraliza i ostale neurološke dijagnoze u kojima je poremećen akt gutanja te prilikom većih operativnih postupaka glave ili vrata, navodi portal Kreni zdravo

Nakon što se formira traheostoma, obično se postavlja trahealna kanila kako bi se što lakše čistilo i održavao dišni put pacijenta. Nakon što rana zacijeli, obično se kanila odstranjuje, iako postoji slučajevi u kojima to nije moguće.

Vrste kanila

Kanila je plastična ili metalna cijev koja se umeće u otvor napravljen traheotomijom. Postoje različite vrste ovisno o izgledu, obliku i namjeni. Ovisno o veličini trahealnog otvora i potrebama bolesnika koristit će se različite vrste kanila. Metalna kanila je trajnija, lakše se sterilizira i čisti, stoga je pogodna za dugotrajniju upotrebu. 

Plastična kanila najčešće se koristi kod pacijenata koji su izloženi radioterapiji na području tijela koje uključuje traheostomu s obzirom na to da prisutnost metala na tretiranom prostoru može uzrokovati nekrozu kože (oštećenja kože koja rezultiraju odumiranjem tkiva).

Trahealna kanila ima oblik savijene cijevi, a obično je izrađena od materijala poput metala, plastike ili gume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 10:52