StoryEditor
Crna kronikaILEGALNI BIZNIS

Zagrepčanima na Hvaru nestao skupocjeni BMW terenac: ukrao ga srpski državljanin i sakrio u grmlje. Saznajemo koje se marke vozila najčešće kradu u Dalmaciji

8. listopada 2021. - 12:55

Policajci u Hvaru imali su početkom tjedna posla s krađom automobila marke BMW X3, zagrebačkih registarskih oznaka. Vozilo je bilo parkirano na ulici  u Hvaru kada je nestalo, a ubrzo je uhićen lopov i nađen je BMW.

Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim državljaninom Srbije koji se sumnjiči se da u ponedjeljak ukrao BMW, odvezao ga i sakrio. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava putem nadležnom državnom odvjetništvu.

Ukradeno vozilo su pronašli policijski službenici Policijske postaje Hvar nedugo po zaprimanju prijave o krađi u mjestu Dol skriveno u raslinju. Pozadina krađe za sada nije poznata, ali malo je vjerojatno da je bilo namijenjeno preprodaji jer ga je nemoguće neprimjetno odvesti na kopno s otoka.

image
Lopovi najviše vole Volkswagenove modele
AFP/Julian Stratenschulte

Prema policijskoj statistici BMW i nije najpopularnija marka automobila za kradljivce. Iz PU splitsko-dalmatinske saznajemo kako su od početka 2020. godine do 31. kolovoza ove godine evidentirali 29 krađa vozila. Od toga je pronađeno 18 vozila.

Prema markama automobila u tom periodu najviše su krali:

1. Volkswagen grupa - 5 vozila;

2.  Renault Peugeot - Citroen  5 vozila;

3.  Opel - 4 vozila;

4.  BMW - 2 vozila;          

5.  Mercedes -1 vozilo;

6.  ostalo - 12 vozila.

U posljednjih 15 godina na području iste policijske uprave nemaju evidentirano organizirane krađa vozila više i visoke klase te da s tog aspekta kriminaliteta potvrđuju pozitivno stanje.

- U sklopu provedenih istraživanja nije utvrđeno postojanje organizirane kriminalne grupe koja bi djelovala na našem području radi organizirane krađe vozila, već se u većini slučajeva radilo o krađama starijih vozila  koja nisu imala ugrađen sustav zaštite od krađe - naveli su iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske.

Prema statistici MUP-a za isto razdoblje, cijela prošla i prvih osam mjeseci ove godine, slika je ista na području cijele Hrvatske. Najčešće ukradena osobna vozila bila su proizvođača Volkswagen koji čine četvrtinu nestalih vozila.

Na drugom mjestu su vozila francuskih proizvođača na kojih otpada petina ukradenih automobila, a na trećem vozila proizvođača Opel koji pokrivaju desetinu brojke nestalih prijevoznih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. kolovoz 2022 22:54