StoryEditor
Crna kronikaOKONČANA POTRAGA

Nestala maloljetnica koja se javljala putem YouTube kanala vraćena kući: pronađena je na Hvaru, na potezu je Centar za socijalnu skrb Sinj

20. ožujka 2021. - 22:21

Nakon malo manje od mjesec dana splitska policija je okončala potragu za nestalom maloljetnicom (17) s područja Dicma. U petak su je pronašli na Hvaru, preuzeli i predali roditeljima, potvrdila nam je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Nakon nestanka maloljetnice javnost se uznemirila da je djevojka poslala žrtva kaznenog djela te su se, osim putem medija, i preko društvenih mreža dijelile objave u cilju pronalaska maloljetnice. Također je u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, kako nalaže protokol, bio objavljen njen nestanak s fotografijom i osnovnim podacima.

Tijekom cijelog vremena nestanka policija je bila u kontaktu s roditeljima te se pokušavao pratiti i signal mobitela s kojeg bi se malodobnica javila. U jednom periodu je signal detektiran na području Karlovca te je čak i tamošnja policija bila uključena u potragu.

U konačnici je djevojka nađena na Hvaru te su je policajci vratili kući. Za daljnje postupanje je nadležan Centar za socijalnu skrb Sinja čija ravnateljica Anka Jurela-Jerkan je za Slobodnu izjavila kako niti maloljetnica niti njena obitelj do sad nisu bili u tretmanu Centra po niti jednoj osnovi.

- Ako se djevojka vrati ili je policija nađe, ako bude potrebno, mi ćemo pružiti svu potrebnu pomoć - kazala je tada ravnateljica koja će sada sa svojim djelatnicima moći prionuti na posao.

Inače, desetak dana nakon objave nestanka maloljetnica se obratila javnosti snimkom na YouTubeu u kojoj je izjavila kako nije oteta već je sama napustila roditeljski dom. Uzrok njenog odlaska, kako se izjasnila, bila je želja za životom daleko od roditeljskih spona i ograničenja.

Na snimci je uz nju bila još jedna punoljetna osoba te su se čule izjave kako je 17-godišnjakinja žrtva zlostavljanja jer joj roditelji nisu dozvolili slobodu odlučivanja i kretanja. Smatrali su kako institucije trebaju djelovati u tom smjeru, a ne istraživati njen nestanak.

Nakon što je video uklonjen kao neprimjereni sadržaj, objavljen je drugi na kojem se također vidjela maloljetnica i ponovno ista osoba te se javnost mogla upoznati s razmišljanjima o životu, primjerena njenoj dobi. Tako smo mogli čuti kako je nevjerojatno da institucije ne kažnjavaju roditelje jer su maloljetnicu navodno zaključavali dok u isto vrijeme kažnjavaju snimanje videa s plastičnim oružjem i paljenjem guma.

Očito su se prije kreiranja uradaka educirali već postojećim materijalom na YouTubeu, popularnim pogotovo kod adolescenata, ali ne i postojećim zakonima i propisima. Navodno su imali i savjetnike koji imaju iskustva u pridobivanju simpatija mlađahne javnosti stereotipnim sadržajima za izražavanje bunta.

item - id = 1085496
related id = 0 -> 1082142
related id = 1 -> 1079892
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 00:12