StoryEditorOCM
Crna kronikaRITAM ZLOČINA 2021. (5)

Neki od najvećih užasa događaju se među četiri zida: nasilje u obitelji svakodnevno se događa u stotinama domova, čak tri slučaja u Splitu lani su završila na najtragičniji način

30. travnja 2022. - 20:29

Prije par dana objavljeno je izvješće o stanju sigurnosti na području PU splitsko-dalmatinske u 2021. godini. Opširnim pregledom pokriveni su svi aspekti rada policije tijekom 12 mjeseci prošle godine i prikazani u brojevima, postocima i omjerima. "Zagrebali" smo iza statističke maske i personalizirali pojedine događaje u nekoliko tekstova.

Tijekom 2021.godine evidentirana su na području PU splitsko-dalmatinske 264 kaznena djela nasilja u obitelji što je za nijansu tj. jedan posto manje u odnosu na 2020. godinu. Svi počinitelji ovog kaznenog djela su kriminalistički obrađeni, procesuirani i prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.

U odnosu na prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji evidentirano je ukupno 791 prekršaj, što blagi porast u od sedam posto u odnosu na godinu prije. Činjenica je, međutim, kako se sva nasilja u obitelji ne prijavljuju te ja tamna brojka konstantno prisutna.

Što povezuje ubojstva na splitskom području? Iza statističke maske policije krije se jeziva poveznica, zločin koji se izdvaja onaj je na Klisu koji je zgrozio javnost

Kako su ‘pali‘ dileri u Splitu i okolici: mnogi su lani završili na Bilicama, među njima i jedan policajac; Doznajemo zašto speed čuvaju u frižideru i kako skladište ‘travu‘

Prikrivanje obiteljskog nasilje ne dovodi do poboljšanja situacije već u pravilu rezultira još strašnijim posljedicama za žrtvu. Jedan od takvih primjera je ubojstvo 44-godišnje trgovkinje u splitskom “Lidlu” na Poljičkoj cesti koju je izvanbračni suprug godinama sustavno maltretirao.

Njen partner Željko Đekić (55) zvani Lika ju je duže vremena ponižavao, novčano iskorištavao i vrijeđao te joj upućivao prijetnje zbog čega se ona s djetetom odselila kod roditelja. Zlostavljanje se nastavilo i kada ga je napustila, a krajem studenog prošle godine je ubio ustrajno nasrćući na bespomoćnu ženu s nožem sve dok ga nisu zaustavili drugi kupci iz trgovine.

image

Žrtvama obiteljskog nasilja Sigurne kuće su često jedini spas

Danijel Soldo/Cropix

Još dva ubojstva prošle godine u Splitu, u kojima su sinovi ubili svoje majke, uslijedila su nakon dugotrajnog zlostavljanja nesretnih žena, ali je u ovim slučajevima bilo evidentirano. Na Mažuranićevom šetalištu je početkom listopada sin zapalio majku u kadi, a u Mosećkoj ulici je početkom prosinca sin majku smaknuo nožem.

U lipnju iste godine je priveden 66-godišnjak iz Splita koji je svoju nevjenčanu suprugu zlostavljao fizički i seksualno. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je na štetu svoje žrtve ostvario obilježja tri kaznena djela: nasilje u obitelji, tjelesnu ozljedu i teško djelo protiv spolne slobode.

Par dana prije toga policija je nešto prije ponoći izašla na teren u jednu obitelj zbog postupanja nad 28-godišnjom osobom koja se nasilnički ponašala u obitelji. Dolaskom na mjesto događaja pas mješanac pit bulla i staforda ugrizao je za bedro policijskog službenika koji je zadobio lakše tjelesne ozljede.

Pas je vlasništvo počinitelja koji se opirao uhićenju te je uz uporabu sredstava prisile priveden u službene prostorije. U kolovozu je 29-godišnji policijski službenik udaljen iz službe nakon što je osumnjičen za nasilje i ozljeđivanje članova obitelji.

Sumnjiči za: nasilje u obitelji, povrede prava djeteta i nanošenje tjelesnih ozlijeda članovima obitelji. Osim toga je osumnjičen i za kazneno djelo prijetnje na štetu više osoba. Osim što je udaljen iz službe, protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Po okončanju postupka će se odlučiti o njegovom statusu u službi.

image

Žena nasrnula na muža

Dragan Matić/Cropix

Prosinac je obilježila 30-godišnja majka uhićena jer je pijana fizički napadala supruga i njihovo troje djece od kojih najstarije ima deset godina. Pola godine zlostavljanja kulminiralo je izgredom pred osnovnom školom najstarijeg djeteta kada mu je majka nanijela lakše tjelesne ozljede.

Djeca su nakon toga žurnom mjerom oduzeta od roditelja i povjerena na brigu najbližem članu obitelji dok traje kazneni postupak. Općinsko državno odvjetništvo iz Splita je u međuvremenu optužilo te je tereti da je tijekom druge polovine prošle godine  učestalo ispred djece konzumirala alkohol i zlostavljala psihički i fizički cijelu obitelj.

Koliko pijanih vozača je policija zaustavila u Splitu i okolici: uz alkohol najčešće su kazne zbog još jedne stvari, a noćne vožnje pokazale su se kobnim u više slučajeva

Koliko je prijava zbog kršenja mjera protiv zaraze ispisala policija u Splitu i okolici: osim ‘antimaskera‘ hvatali su i švercere, a dolijao je i serijski potpaljivač 100 kontejnera

Uz provođenje kaznenih postupaka i procesuiranje počinitelja ovih kaznenih djela i prekršaja, u splitskoj policiji dodatno su razvili i unaprijedili suradnju sa svim institucijama koje su involvirana u ovu problematiku.

Posebnu ulogu u prevenciji nasilja i svih drugih anomalija povezanih sa obitelji i maloljetnicima ima aktivna suradnja službenika prevencije i službenika specijalističkih linija rada u postajama i kriminalističkoj policiji. Međuresorna suradnja  ostvarena je i sa svim značajnijim partnerima na lokalnoj i regionalnoj razini, ističu iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 03:36