StoryEditorOCM
Crna kronika14 mjeseci uvjetno

Nekad nagrađivani policajac PU splitsko-dalmatinske osuđen zbog primanja mita. Evo kakvu ‘uslugu‘ je ‘naplatio‘

Piše Marko Didić
24. siječnja 2023. - 14:29
Split, 140321. Posjet granicnom prijelazu Kamensko koji je sad prakticki izlaz iz Europske unije, a ulaz u Bosnu i Hercegovinu.Paun Paunovic/Cropix

Nekada nagrađivani policajac PU splitsko-dalmatinske Ilija Klišanin osuđen je na Županijskom sudu u Splitu za dva kaznena djela primanja mita, dok je za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti oslobođen optužbe.

Klišanin je osuđen na uvjetnu kaznu od četrnaest mjeseci zatvora, a od toga sedam mjeseci mora odslužiti zatvorsku kaznu dok preostalih devet mjeseci ne mora u zavor nego ima rok kušnje od četiri godine. U zatvor, dakle, neće ići tih devet mjeseci ako u četiri godine ne počini isto ili slično kazneno djelo.

Klišanin je već bio osuđen na dvije i pol godine zatvora ali je Vrhovni sud RH početkom 2020. godine ukinuo presudu zamjerajući Županijskom sudu u Splitu da je presudu donio samo na temelju prisluškivanog razgovora Klišanina s dvije žene i označenih novčanica koje su kod njega nađene prilikom uhićenja, a da je u priči ostalo puno nerazjašnjenih činjenica i motiva.

Sutkinja Ivona Rupić koja je sudila u ovom predmetu smatra da su sve nedoumice sada riješene te je dokazano da je Klišanin prevezao iz BiH u Hrvatsku dvije bosanskohercegovačke državljanke i to Sabinu Kovač i Fadilu Fazlić znajući da je oboma otkazan boravak u RH na tri mjeseca. Klišanin ih je pristao vratiti u Hrvatsku unatoč zabrani te je po jednu i drugu u dva navrata došao svojim vozilom Audi A4.

Kovač je prevezao preko graničnog prijelaza Aržano gdje se legitimirao policijskom iskaznicom rekavši da je žena predmet nejgove obrade te je za tu uslugu od nje uzeo mito od tristo eura.

Fadilu Fazlić je, kako stoji u presudi, vratio u Hrvatsku samo dan nakon što joj je otkazan boravak, savjetujući joj da prijeđe granicu i ode u BiH kako bi se u njenim dokumentima ostavio trag, a onda joj obećao da će doći po nju iste večeri i vratiti je natrag. Iskoristivši poznanstvo s graničnim policajcem istu je vratio u Hrvatsku te je za to od nje uzeo 2500 kuna.

Klišanin je kao glavni policijski inspektor morao znati da je on policajac 24 sata neovisno u kojoj zemlji bio i koji automobil vozio te da ne samo nije poduzeo službene radnje, nego je radio protiv policijskog posla očekujući i dobivši za to mito.

Treća točka optužnice za kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti je otpala i Klišanin je za nju oslobođen. Kako aparati za igre na sreću nisu pronađeni u policijskoj akciji u kafiću Queen u Muću tako se oni nisu mogli ni vještačiti. Klišanin je, dakle, oslobođen optužbe da je svom prijatelju Damiru Ćulumu, vlasniku kafića "Queen" u Muću, 27. svibnja 2014. godine, dakle, dan prije provođenja policijske akcije "Jamb", dojavio za tu akciju.

Odvjetnik Ilije Klišanina Željko Ostoja najavio je žalbu na ovu presudu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud istakavši da Klišanin nije mogao znati za podatke iz terminala jer te podatke ima samo granična policija i da on u drugoj državi sa svojim vozilom nema nikave ovlasti policisjkog službenika, a novac koji je uzeo od ove dvije žene nije mito, nego je služio za pokrivanje goriva, troškova puta i vremena koje je potrošio za ove dvije radnje.

Ovaj postupak traje sedam godina i Vrhovnom sudu je trbalo punih pet godina da reagira na nepravomoćnu presudu Županijskog suda i da je ukine.

Nadamo se da u ovoj priči neće biti ona ‘triput je triput‘ nego da će sud biti puno ažurniji s obzirom da je čovjek dobio otkaz u MUP-u odmah nakon uhićenja 2014. i ime mu se već sedam godina provlači po novinama. Klišanin nije djelatnik policije i ne može ni teoretski više počiniti ovakva djela, a u istražnom zatvoru je proveo mjesec dana pa u zatvor mora ići na pola godine. Naravn,o ako presuda postane pravomoćna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2023 14:29