StoryEditor
Crna kronikavojna tragedija

Nastavljeno suđenje zbog pada vojnog helikoptera u Vukovaru: optuženi tvrdi da s letjelicom nešto nije bilo u redu, vještak utvrdio kako je za smrt troje ljudi kriv pilot

26. veljače 2018. - 18:40

Na Općinskom sudu u Vukovaru u ponedjeljak je nastavljeno suđenje pilotu Robertu Gariću, optuženom za pad vojnog helikoptera u krugu vojarne 204. vukovarske brigade u Vukovaru u srpnju 2007., kada su tri osobe poginule, a sedmero je ozlijeđeno.

Pilot Stjepan Sabljić koji je helikopterom upravljao na letu do Vukovara kazao je kako je primijetio da s letjelicom nešto nije u redu.

"Požalio sam se kapetanu Gariću da pri upravljanju nije baš sve kako treba, da taj helikopert nije baš kako smo navikli da bude, da je upravljivost slabija nego što je to standardno", kazao je Sabljić.

Po mišljenju sudskog viještaka Mljenka Čopa, uzork pada helikoptera bila je pogrešna procjena pilota u fazi polijetanja koji, kako je kazao, nije postupio po uputama i propisanim procedurama za vertikalno polijetanje i letenje prema uputi za upravljanje helikopterom.

"Ovaj helikopter se nije smio dirati, a sve nakon toga je slijed događaja. Dokaz tomu je i stav Ministarstva obrane da se ovima helikopterima koji su preinačeni moraju dati nove upute za letenje. To je novi helikopter koji zahtjeva nove upute", kazao je Garićev odvjetnik Mate Kustura. Također je ustvrdio kako se "ovdje skriva odgovornost onih koji su dugo u vrhu sustava", a koji su, kako je kazao, nažalost u ovom slučaju napravili toliko propusta.

Prilikom pada helikoptera Mi-8 MTV1 smrtno su stradali aviomehaničar Juraj Ruškač, te dvije osobe na zemlji, vozač Vjekoslav Ljubo te desetnica Ljubica Perišić koja je naknadno podlegla zadobivenim ozljedama. Teže je ozlijeđena jedna, a lakše tri osobe. Helikopter s časnicima Hrvatske vojske srušio se na vukovarskom Sajmištu nakon pokopa iznenada preminulog pukovnika HV-a Marka Babića, ratnog zapovjednika obrane Trpinjske ceste. 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 01:58