StoryEditor
Crna kronikapet svjedoka

Nastavljeno suđenje Ringwaldu, Piriću i Zoloti za ubojstvo Fistanića: ‘Karmelinova djevojka je satima bila u šoku, spominjala je nekakvu drogu‘

Piše Vladimir Urukalo
15. travnja 2021. - 11:08

Petero svjedoka pojavilo se jučer na splitskom Županijskom sudu u nastavku suđenja Stjepanu Ringwaldu, Jerku Piriću i Vladi Zoloti za dogovaranje, organiziranje i egzekuciju Karmelina Fistanića 9. studenog 2019. godine u Omišu. Među njima je bio i Robert Fistanić, dalji rođak pokojnog Karmelina, koji je kazao kako ga zna od "malih nogu" te da zna kako je imao lokal "Reful" u Pisku na plaži, koji je vodio zajedno s Jerkom Pirićem.

Svjedok je kazao i da Karmelino nije bio financijski sposoban sam otvoriti lokal i zato je i prije Pirića njega zvao da mu bude partner, no on je imao posao i nije htio u to ulaziti, među ostalim, i zato što je pokojni bio nepouzdan, znao je zeznuti već postignute dogovore... Zna da je lokal bio zapaljen.

Kratka poruka

Tog kobnog jutra, rekao je, Karmelino mu je poslao poruku: "Tlak mi je na iljadu, bolje sutra u BiH...", a koja se odnosila na planirani odlazak u susjednu državu, gdje su trebali preuzeti građevni materijal za izgradnju Karmelinove kuće u Pisku.

– Poslije sam ga zvao, ali nije mi se javljao. Nešto prije 14 sati zvao me je jedan zajednički prijatelj iz Njemačke koji ima kuću u Pisku i pitao me jesam li čuo da je Karmelino ubijen. Pitao sam ga je li normalan, što to priča, a on je odgovorio da je to istina, da mu je rekao neki njegov iz Piska, ali ja ne znam tko mu je rekao. Bio sam šokiran, nazvao sam Karmelinovu djevojku Vericu, koja je vikala: "Pucali su u nas, pucali su...!" Sa suprugom sam odmah došao do Brzeta, dok smo se vozili, nisam znao da je mrtav, mislio sam da je ranjen, ali živ. Tamo mi je policajac rekao da je mrtav, a vidio sam njegovo tijelo u autu pokriveno lancunom. Nakon pola sata otišli smo do njegove majke da je zaštitimo da ne sazna što se dogodilo prije negoli dobije injekciju za smirenje – kazao je Fistanić.

Na pitanje sutkinje Ivone Rupić odgovorio je da je kontaktirao i poslije s Vericom Jukić, koja ga je zvala da dođe po nju u policiju oko 22.30 i odvede je kući.

– Bila je pod šokom, samo je ponavljala da ona ne zna ništa, da su u njih pucali, da je ne zanima tko, nego zašto... Da, spominjala je drogu, meni je rekla: "Nemoj spominjati drogu." Pitao sam je kakvu drogu, što to priča, ali bila je cijela smušena, nebulozna. Pitao me je jednom Karmelino hoću li s njim prebacivati neke Kurde, ali ja nisam pristao jer mi se ne ide u zatvor. Spomenuo je da to nije problem, ali ne znam je li to i radio. Ne znam je li se bavio još kakvim nezakonitim poslovima, da je, valjda bi imao više novaca nego što je imao... – kazao je svjedok.

Radio kao redar

Na pitanje odvjetnika Borisa Majića, koji brani Ringwalda, svjedok je rekao da je Karmelino prije otvaranja lokala radio kao redar po diskotekama u Makarskoj i da je, kao i svaki redar, imao određenih problema u smislu sukoba i slično.

– Bio je samozatajan, nije puno pričao. Ja sam čak čuo i da je imao neku uvjetnu kaznu koja mu je istekla par dana prije negoli je ubijen, ali ne znam o čemu se radi. Nije mi govorio da mu itko prijeti. Da, u vezi s Aidom Bešlić, kod koje je i išao u Norvešku, bio je dvije, tri godine. Čuo sam da je ona voljela konzumirati drogu i da su to oboje radili, pričalo se, ali nisam ih nikad vidio da to rade – rekao je, dodavši da su, koliko zna, od 2015. do 2019. godine lokal u Pisku vodili njih dvoje.

– Prijatelj koji me je zvao tog dana da mi kaže da je Karmelino mrtav je Mirsad, zvani Mirso, Bosanac koji živi u Njemačkoj, a ima kuću u Pisku. Ne znam tko je njemu to javio. I da, zvao me je nešto prije 14 sati – rekao je pokojnikov daljnji rođak.

Pirićeva odvjetnica Doris Košta upitala ga je znači li mu nešto smrtni slučaj na autocesti kod Požege.

– Znate li nekog Karmelinova prijatelja koji je dolazio kod njega iz Beograda i je li ta osoba pripadala krim-miljeu? – pitala je ne spominjući ime, ali očito aludirajući na sada pokojnog Antu Firića, jednog iz skupine splitskih huligana koji su sudjelovali u neredima u prosincu 2017. godine na na južnoj tribini stadiona Partizana. Tada su jedva izvukli živu glavu, a nekoliko su mjeseci proveli u srpskom zatvoru te su deportirani. Firić je poginuo sredinom listopada 2018. godine, oko pet sati ujutro, na autocesti kad je pokušao pretrčati cestu te ga je pregazilo nekoliko automobila.

– Ne znam za to što me pitate – odgovorio je svjedok.

– Pa kakva su ovo pitanja, ne sudi se ovdje Fistaniću! – usprotivila se takvim pitanjima Rene Laura, zamjenica županijskog državnog odvjetnika.

Svjedočio je i Zdravko Ringwald, otac prvookrivljenog, koji je ustrajao na tome da njegov sin nije mogao počiniti zločin jer je tog dana s djevojkom bio u stanu u Šibeniku od 14 pa najmanje do 17 sati, te da je s njim bio prijatelj koji je fotografirao Stipine trofeje. Obrana je u spis priložila i tu fotografiju s mobitela snimljenu nakon 16 sati.

Suđenje se nastavlja u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 18:16