Crna kronikašteta 100 milijuna kuna

Nastavljeno suđenje bivšim čelnicima Hajduka za financijske malverzacije krajem devedesetih: evo tko je sve svjedočio na sudu o sramotnoj epizodi splitskog kluba

Piše Vladimir Urukalo
hajdukII_zadar3-140419

Svjedočenjem Ivice Boljata, Davora Perkovića, Paška Viđaka, Deana Računice i Gordana Šanguta u srijedu je na splitskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšim čelnicima Hajduka Željku Kovačeviću, Petru Reiću, Ivanu Maršiću, Ivi Šurjaku i Ivanu Zeliću za financijske malverzacije kojima je država krajem devedesetih, zbog neisplaćivanja poreza i doprinosa na plaće igrača i trenera, oštećena za oko 100 milijuna kuna, a Hajduk za više od 700 tisuća kuna.

Dio djela koje su bile u optužnici za tzv. aferu Hajduk 2, podignutoj prije osam godina, otišlo je u zastaru jer postupak nije doveden do kraja u četiri godine suđenja.

No, nakon odlaska u mirovinu suca koji je do tada vodio predmet, slučaj je dobila sutkinja Ivona Rupić koja ga je odlučila završiti prije nego i ostale točke optužnice odu u zastaru.

Svi svjedoci rekli su da se ne sjećaju detalja zbog proteka vremena pa su im čitani njihovi raniji iskazi.

- U to se vrijeme u Hajduku funkcioniralo kao u cijeloj državi i to je sve što znam. O svemu postoje zapisnici UO u kojima se vidi način na koji se radilo i kako se moralo raditi, a ja ne znam detalje - kazao je Davor Perković Bosna koji je kao predstavnik Torcide bio član Upravnog odbora kluba od srpnja 1997. do travnja 2000. godine na pitanje sutkinje Rupić ima li saznanja da tijekom 1997., 1998., 1999. i 2000. godine u poreznim prijavama nisu prijavljeni dohoci i da nisu bili obračunata davanja za porez na dohodak.

- Imate li saznanja da je Ivan Maršić sebi pribavio neimovinsku korist do 27. svibnja 1999. godine od 650 tisuća kuna što mu je isplatio Duje Bilić iz tzv. crne blagajne? Imate li saznanja da je Ivo Šurjak, kao sportski direktor u dogovoru s Maršićem naložio blagajniku Biliću da mu isplati 76 tisuća kuna koje je zadržao - pitala je sutkinja.

- Nemam nikakvih saznanja o tome - odgovorio je Perković.

Na ista pitanja odgovarao je i Ivica Boljat, bivši član UO Hajduka s kraja devedesetih, kazavši da je Hajduk u to vrijeme bio jedini klub u Hrvatskoj koji je plaćao dio i doprinosa i poreza uz toleriranje Porezne uprave jer su "svi znali što je Hajduk bio u odnosu na porez na prihod i porez na dohodak dužan i morao platiti".

- Što se tiče Maršića i Šurjaka, o tome nikad na Upravnom odboru nije bilo govora da se napravi niti je tako nešto učinjeno - rekao je Boljat. Paško Viđak rekao je da se u UO sve radilo transparentno i da su svi znali na koji se način radi i da nije bilo nikakvih nepravilnosti. Kazao je da ne zna ništa o isplati Maršiću iz tzv. crne blagajne i da UO nije znao ništa, a da su znali da bi reagirali.

- Ne znam da je Šurjak uzeo za sebe 76 tisuća kuna, no ne vjerujem u to i mislim da bi UO to znao da se to dogodilo. Osim toga, Šurjak je pomagao klubu na sve načine pa tako i financijski i ne vjerujem da bi taj novac uzeo za sebe - rekao je Viđak.
Nikakva saznanja o ničemu što je predmet optužbe nema niti Gordan Šangut koji je bio član uprave.

I Dean Računica je na sudu rekao da ništa ne zna o isplatama Maršiću i Šurjaku.

Podsjetimo da su se "kolektivnom amnezijom" zbog proteka vremena i u ponedjeljak na sudu pravdali Šime Luketin, Jakša Marasović i Marko Bekavac koji su na pitanja o isplatama Maršiću i Šurjaku odgovarali kako nemaju saznanja o tome.
Suđenje se nastavlja u svibnju.

#HAJDUK#žUPANIJSKI SUD#FINANCIJSKE MALVERZACIJE