StoryEditor
Crna kronikanova lica

Nastavljeno privođenje u sklopu akcije razbijanja krijumčarenja i ilegane preprodaje kokaina u Metkoviću

Piše Stanislav Soldo
8. veljače 2021. - 21:34
Božo Radić/Cropix

Nastavljeno je privođenje u sklopu akcije razbijanja krijumčarenja i ilegalne preprodaje kokaina u Metkoviću. Djelatnici PU Dubrovačko-neretvanske u ponedjeljak navečer su priveli još jednog osumnjičenika, neslužbeno radi se o Z.E. zaposleniku carine iz Metkovića koji je uhvaćen u mrežu ilegalne preprodaje kokaina skupa sa još četvero osumnjičenih, M.J (59), S.J. (55), R.G. (44) svi iz Metkovića te A.M. državljaninom Italije.

Neslužbeno, osumnjičeni Z.E. se više puta osobno sastajao sa prvoosumnjičenim M.J. te su također i razgovarali telefonom. Tako su policajci provodeći akciju došli do važnih operativnih saznanja a u jednom razgovoru su M.J. i Z.E. navodno spominjali zakopanih čak 40 kilograma kokaina. Osim toga, zlouporabom svog položaja carinika omogućio je da se prilikom iskrcaja u Luci Ploče ne pregleda kontejner kojim je dopremljen kokain.

Podsjetimo, policija je utvrdila utemeljenu sumnja da su osumnjičenici stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna koju su međusobno podijelili prema ulogama i značaju u organizaciji.

Radi se o zločinačkom udruženju od ukupno pet osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna koju su međusobno podijelili. Organizator zločinačkog udruženja je bio 59-godišnjak koji je financirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u Luku Ploče odakle je dalje organizirao njegovu dalju distribuciju po Hrvatskoj i Italiji. Radi se o kokainu vrlo visoke čistoće od gotovo 77% čija bi vrijednost na uličnom tržištu dosegla iznos od preko 100 milijuna kuna.

Tijekom 2020. godine 59-godišnjak je zajedno sa 55-godišnjakinjom, 44-godišnjakom i već spomenutim talijanskim državljaninom, razradio nabavu i distribuciju kokaina cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi. Kokain, koji se kontejnerima dopremao u Luke Ploče, je 44-godišnjak uzeo na čuvanje, a potom ga po uputama prvoosumnjičenog 59- godišnjaka i drugoosumnjičene 55-godišnjakinje, predavao krajnjim kupcima na različitim lokacijama u Opuzenu i Metkoviću. I večeras uhićeni Z.E. također je sudjelovao u ilegalnoj preprodaji kokaina a

jednu od tih pošiljki preuzeo je spomenuti talijanski državljanin kada je zatečen u Pločama i zbog čega mu je započelo suđenje pred sudom u Metkoviću.

Međutim, po okončanju kriminalističke obrade protiv državljanina Italije ali i hrvatskih državljana iz Metkovića USKOK je podnio kaznenu prijavu zbog „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz čl. 329. st. 1. t. 4, dok je protiv 59-godišnjaka podnesena i kaznena prijava za kazneno djelo „Zločinačko udruženje“ iz čl. 328 Kaznenog zakona, za što je propisana zatvorska kazna od tri do petnaest godina.

Hoće li i protiv Z.E. biti podnesena kaznena prijava za ista kaznena djela znati će se vrlo brzo. Neslužbeno doznajemo da će nakon privođenja u PU Dubrovačko neretvansku biti prepraćen u sjedište USKOKA u Splitu gdje će se nastaviti kriminalistička obrada.

Stanislav SOLDO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2021 10:55