StoryEditorOCM
Crna kronikaagonija ide dalje

Nastavlja se suđenje Hrvatima u Zambiji: policajac iznio ozbiljne optužbe, na sudu i ‘mozak operacije‘

Piše Goran Penić, Kristina Turčin/JL
29. svibnja 2023. - 11:04

10:00 Steve Mulija, za kojeg tužiteljstvo smatra da je mozak operacije i da je primao 2040 dolara po djetetu, danas je na sud stigao u pratnji svoje supruge, a ne policajaca, što znači da je i on pušten da se brani sa slobode nakon što je u petak ispunio zahtjeve za jamčevinu.

RANIJE

Hrvatskim građanima koji su početkom prosinca prošle godine uhićeni u Zambiji zbog sumnje na trgovanje djecom danas se na Visokom sudu u zambijskom gradu Ndola nastavlja sudski postupak započet 17. svibnja.

Riječ je o četiri hrvatska bračna para koja su prošle godine papirnato posvojila četvero djece iz DR Konga u dobi od jedne do četiri godine te su tamošnje papire o posvojenju verificirali na hrvatskim sudovima i izvadili djeci hrvatske putovnice. U prosincu su otišli u Zambiju, gdje su preuzeli djecu. No, uhićeni su u zračnoj luci na putu za Europu.

U petak je na sudu svjedočio policajac koji ih je uhitio. Rekao je da je vidio poruke koje su razmjenjivali jedan od hrvatskih osumnjičenika i Steve Mulija, za kojeg tužiteljstvo tvrdi da je mozak operacije u slučaju posvajanja kongoanske djece, a iz kojih nedvojbeno proizlazi da je naplaćivao 2040 dolara po djetetu kako bi ih transportirao u Zambiju iz sirotišta. Policajac je također svjedočio da je nakon toga kontaktirao kongoanski konzulat kako bi potvrdio vjerodostojnost dokumenata za posvajanje. U iskazu je rekao da mu je vlada potvrdila da dokumenti nisu vjerodostojni.

Na sudu su se u petak pojavila i posvojena djeca, za koju hrvatske vlasti ne znaju gdje se nalaze od prosinca niti im je dozvoljen kontakt s njima, iako su ona formalno-pravno hrvatski državljani. Očekuje se da će danas biti saslušani svi svjedoci tužiteljstva, koje sutkinja nije uspjela ispitati u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:50