StoryEditor
Crna kronikaispitani su

Nasilnicima sa Sirobuje zabranjeno približavanje novinarkama: dvojici muškaraca prijeti do pet godina zatvora, 23-godišnjak može dobiti do tri

14. travnja 2020. - 18:41

Trojici muškaraca koje je splitska policija kazneno prijavila za napade na novinarku Dalmatinskog portala i snimateljicu N1 televizije Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odredilo je mjere opreza.

Ispitani su u policiji tijekom kriminalističkog istraživanja te im je dežurni zamjenik ODO-a odredio da se ne smiju približavati oštećenim novinarkama na manje od stotinu metara i da s njima ne smiju uspostaviti nikakav kontakt ili ih uznemiravati.

Podsjetimo, splitska policija, koja usprkos javnim najavama don Josipa Delaša da će za Uskrs održati misu u crkvi na Sirobuji “nije imala pojma” o najavljenom okupljanju, podnijela je prijave za kazneno djelo “prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi”, kojim je oštećena 42-godišnja novinarka Dalmatinskog portala.

Za fizički napad na nju, tijekom kojeg joj je vratima crkve prikliještena ruka te je zadobila lakše ozljede, osumnjičeni su 53-godišnjak i 21-godišnjak koje se, izvijestila je policija, sumnjiči i za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, tj. za razbijanje novinarkina mobitela.

Za isto kazneno djelo u kojemu je oštećena 38-godišnja snimateljica N1 televizije prijavljen je 23-godišnjak.

Prema Kaznenom zakonu, onaj “tko osobu u obavljanju poslova od javnog interesa ili javnog službenika u obavljanju javne službe silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi u obavljanju poslova od javnog interesa ili javne službe” može se kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Napadači na novinarku koja je ozlijeđena, pak, suočit će se s rigoroznijom kaznom zatvora, i to od šest mjeseci do pet godina.

item - id = 1016163
related id = 0 -> 1148875
related id = 1 -> 1148734
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 10:55