StoryEditor
Crna kronikatijekom redovnog obilaska

Napad na tim kaštelanskog Centra za socijalnu skrb, troje djelatnika ozlijeđeno, uhićene tri osobe. Ravnatelj je ogorčen: Otvorena je sezona lova na nas

15. travnja 2021. - 18:14
IlustracijaVojko Bašić/Cropix

Tročlani tim kaštelanskog Centra za socijalnu skrb, dvije djelatnice i jedan njihov kolega, verbalno su i fizički napadnuti u Kaštel Kambelovcu ispred jedne obiteljske kuće prilikom redovitog obilaska. Neslužbeno doznajemo da su išli provjeriti kakvo je stanje s maloljetnom osobom iz te obitelji koja je korisnik Centra te ih je tom prilikom napala majka tog maloljetnika, on sam te njegov ujak. Bilo je tu povišenih tonova, guranja i udaranja, a zahvaljujući tome što je u tročlanom timu bio i jedan muškarac nije došlo do ozbiljnijih posljedica.

Nakon napada, djelatnici su zatražili pomoć u kaštelanskom Domu zdravlja gdje su im utvrđene lakše tjelesne ozljede u vidu modrica, a tri osobe su zadržane na kriminalističkoj obradi.

- Napad se dogodio na otvorenom prostoru, dakle tijekom radnog vremena trojice djelatnika Centra za socijalnu skrb. Fizički su napadnuti od strane tri osobe koje su ih pritom lakše ozlijedile. Zbog svega su djelatnici Centra zatražili zdravstvenu pomoć u obližnjem Domu zdravlja - pojasnila je Sanja Nazlić iz splitske PU.

Ante Bjažević, aktualni ravnatelj splitskog Centra za socijalnu skrb pod koji spada o podružnica u Kaštelima čiji su djelatnici bili žrtve napada, potvrdio nam je da su njegovi kolege napadnuti te ističe kako su još dobro i prošli.

- S obzirom na cijelu aktualnu situaciju u društvu i percepciju javnosti mogu slobodno reći da je otvorena sezona lova na nas i da je svaki odlazak djelatnika na teren postao jako riskantan. Evo, danas smo kolegica i ja imali također neugodnu situaciju i to na pješakom prijelazu neposredno ispred zgrade Centra kada nam je, dok smo prelazili prijelaz, iz jednog sivog Mercedesa A muškarac vikao da smo ubojice i razbojnici. Sreća da je ispred njega bio zaustavljen još jedan automobil, strah me i pomisliti što bi bilo da je on bio prvi, bi li odolio iskušenju da ne stisne gas i pregazi nas - prepričava nam ravnatelj Bjažević.

A koliko je stresno danas biti djelatnik Centra za socijalnu skrb govori i podatak da su, kako doznajemo, u zadnjih nekoliko mjeseci dvije mlađe splitske socijalne radnice dale otkaz zbog velikog stresa i pritiska i otišle raditi u inozemstvo. Nitko, očito, ne želi nositi glavu u torbi za plaću od šest, sedam tisuća kuna koliko imaju "iskusniji" djelatnici dok oni koji tek uđu u sustav imaju upola manje plaće.

Zanimljivo je i da je prije nekoliko dana službeno završen i natječaj koji je bio objavljen u svim službenim glasilima i na internetu, a u kojem su se pozivali kandidati da se jave za mjesto ravnatelja Centra za socijalnu skrb Split budući da dosadašnjem ravnatelju početkom svibnja ističe mandat.

Na natječaj se, očekivano, nije javio nitko!

Ministarstvo najoštrije osudilo napad

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike najoštrije osuđuje današnji napad na djelatnike Centra za socijalnu skrb u Kaštel Kambelovcu.

- Ponovno pozivamo sve na smirivanje tenzija u javnom prostoru i senzibilizaciju uloge i važnosti djelatnika centara za socijalnu skrb, koja je poljuljana nedavnim nemilim događajima u Novoj Gradiški. I današnji događaj govori koliko važnu i nezamjenjivu, a ponekad i nezavidnu zadaću radnici u sustavu socijalne skrbi obavljaju u želji da zaštite najranjivije članove našega društva. Nasilje nikad nije opravdanje stoga je naša zadaća da zaštitimo najizloženije i kaznimo počinitelje - priopćilo je Ministarstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2021 23:53