StoryEditor
Crna kronikaRAT S NARKOMAFIJOM

Nakon zapljene kokaina ‘teškog‘ 50 milijuna kn, istražuje se tko je pravi financijer pošiljke: sumnja se da hotelijer Čokara nije bio zadnja karika u lancu

Piše Dušan Miljuš/JL
9. ožujka 2021. - 19:49

Oliver Čokara sjedio je u svom Audiju četvorki i čekao da se raspakira pošiljka kokaina koja je bila skrivena iza limenih pregrada u kontejneru u kojem je u pločansku luku prošlog četvrtka stigla pošiljka banana iz Ekvadora. Sve je naizgled išlo po planu. On je imao u ruci radiovezu, jer je mislio da na taj način može sigurnije izbjeći prisluškivanje policije.

Ali, onda je u samo nekoliko trenutaka sve pošlo po zlu.

Kao osobu koja je već zavedena u OCTA-i, internom policijskom dokumentu koji označava nositelje organiziranog kriminaliteta, za uhićenje su korišteni interventni policajci. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, prilikom uhićenja bilo je primjene sile u onoj mjeri u kojoj se policija postavlja prema osobama za koje očekuje da bi mogle biti naoružane i opasne. Ali, puno više od fizičkog sraza s policijom za Čokaru je bio šok što je "provaljena" pošiljka od oko 73 kilograma kokaina koja bi u uličnoj prodaji postigla vrijednost između 50 i 70 milijuna kuna.

Pozadina

Ono što sada posebno intrigira policijske istražitelje je pozadina cijele priče. Naime, kako neslužbeno doznajemo, sumnja se da suprug vlasnice boutique hotela, nasuprot zagrebačkom Autobusnom kolodvoru, nije bio zadnja karika u lancu ove kokainske pošiljke, već je moguće da iza svega stoji neki krupniji igrač ili više njih.

image
Oliver Čokara
Srdjan Vrančić/Cropix

Kako smo neslužbeno doznali, "pad pošiljke" već je izazvao zabrinutost nekih osoba iz krim miljea zbog propale investicije i uloženog kapitala u nabavu gotovo 73 kilograma kokaina.

Kad je riječ o ostaloj dvojici uhićenih, Anđelku Oršuliću (35) i Goranu Bebiću (41), oni su bili samo izvršitelji posla, odnosno oni su iz kontejnera vadili pošiljku droge. Prema javno dostupnim rezultatima, Oršulić je na listi HDZ-a ušao i u Mjesni odbor Komin, ali mu to nije uspjelo 2018. godine. Iz lokalnog su se HDZ-a oglasili priopćenjem da Oršulić nije njihov član, a i s NK Gusarom, čiji je nekad bio igrač i pomoćni trener, više nema nikakve veze.

Osim zagonetke tko je bio financijer pošiljke, jer bi se sada i Porezni USKOK mogao pozabaviti time kako je Oliver Čokara, koji je formalno sve svoje obrte ugasio već prije nekoliko godina i čiji obiteljski hotel godišnje ne ostvaruje niti pola milijuna kuna dobiti, financirao tako veliku pošiljku kokaina, čija je nabavna vrijednost s troškovima prijevoza oko milijun eura.

Kako smo doznali, ispred hotela koji glasi na tvrtku njegove supruge i koji je uređivao poznati hrvatski arhitekt, a o čijem su otvorenju u kolovozu 2013. godine pisali mediji, mogli su se vidjeti skupocjeni automobili, pa i neki vrlo rijetki poput Bentleyja i drugih automobila visoke klase.

Čokara, koji je inače rođen u BiH, a ranije je živio u Švicarskoj odakle je dobio izgon, oženio je kćer poznatog zadarskog poduzetnika.

Ured DEA-e

Jesu li u otkrivanju ove pošiljke kokaina imali prste i agenti DEA-e koji su vrlo aktivni na području Južne Amerike, odakle kreću kokainske pošiljke, pokazat će istraga. Američka vladina agencija za suzbijanje krijumčarenja droge ima brojne urede po svijetu, od 10. studenoga 2016. godine otvoren je regionalni ured sa sjedištem u veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu.

Pločanska luka već više od 10 godina slovi kao jedna od najzanimljivijih narkomafiji za ulaz kokaina na europsko tržište. DEA, osim rada na terenu, ima kontejnere za profiliranje sumnjivih pošiljki droge, ali i intenzivnu suradnju sa svim policijama, pa tako i hrvatskom.

Ali, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, u slučaju pada pošiljke od 72,9 kilograma kokaina dubrovačkoj je policiji od velikog značaja bila dojava s "domaćeg terena" da se u krugu opuzenske tvrtke nalazi sumnjivi kontejner.

Kriminalistička policija i specijalci su postavili zasjedu, čekali i dočekali trojac koji je došao po pošiljku droge. Ali, torbe s kokainom nisu došle do krajnjeg kupca. 

Capakov pomoćnik: Svaki deseti Hrvat probao je kokain. U Zagrebu je u nekoliko godina potrošnja porasla za 3 puta


O najnovijim trendovima i posljedicama razbijanja narkolanaca u Hrvatskoj u RTL-u Danas govorio je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga.

Za početak je komentirao koliko je vjerojatna tzv. teorija o tome da se jedan kontejner droge otkrije, a deset ih 'prođe'. 

''Prije dvadesetak godina smatralo se da 10 posto ukupno proizvedene droge, ako policija uspije zaplijeniti, da se radi o uspješnoj policiji. Zadnjih nekoliko godina jedan trend da dolazi do povećanja  proizvodnje droge, ali i sve većih zapljena. Primjerice, 2017. godine na području EU-a zaplijenjeno je 140 tona kokaina, a UN-ova agencija za droge smatra da je godišnja proizvodnja kokaina približno dvije tisuće tona tako da policija plijeni sve više. Ali, kažem, radi se o jednom velikom biznisu. Primjerice, tržište droga EU-a se procjenjuje na 30 milijardi eura, a devet milijardi od toga otpada na kokain'', kazao je Petković.

Što se tiče pravca u kojem droga ide, Petković odgovara na koji način se odvija. ''Imate tri glavne zemlje proizvođače kokaina koje se nalaze u Južnoj Americi: Kolumbija, Bolivija i Peru, najčešći transporti idu iz njima susjednih zemalja, nekakva tranzitna luka je Afrika i kokain ide prema Europi. Najčešće ulazne rute za Europu su Španjolska, odnosno velike europske luke poput Rotterdama gdje je ogroman kontejnerski promet i gdje s obzirom na količinu prometa i robe puno lakše takav kontejner prođe bez nadzora policije'', rekao je Petković.

Odgovorio je i na pitanje koliko se prometa zadržava u Hrvatskoj. ''Moramo kazati da je u Hrvatskoj unatrag nekoliko godina sama potrošnja kokaina, ako gledate recimo otpadne vode u Zagrebu puta tri, istraživanje koje je danas predstavljeno vezano za zlouporabu sredstava 2011.-2019. godine, potrošnja kokaina je porasla četiri puta no još uvijek kada nas uspoređujete sa zemljama zapadne i južne Europe, naša potrošnja je ipak ispod potrošnje prosjeka, ali raste, i ako tako nastavimo, vrlo brzo ćemo ih i stići''.

2011. godine se tvrdilo, kaže Petković, da je jedan od 100 Hrvata probao kokain. ''2019. istraživanje je pokazalo da je jedan od 25, a ako gledate urbane sredine, ispada da je svaki 10. Hrvat probao kokain. Radi se o mlađim odraslim osobama između 15 i 30 godina. Oni su, s obzirom na godine češći potrošači droga, pa tako i kokaina''.

Ono što je zanimljivo, kaže Petković je, s obzirom da je europsko tržište bombardirano kokainom, čistoća mu raste, a cijena mu je ostala ista. ''Nije došlo do pada cijene, kreće se između 60 i 80 eura. Ovisi tko ga kupuje, gdje se kupuje, a ono što je bitno, je da je čistoća ostala ista. To je trend koji je prisutan i u zemljama EU-a s tim da je provedeno jedno istraživanje vezano uz hospitalizacije. Recimo, kokain je droga broj jedan po broju hospitalizacije u nekim europskim gradovima uslijed konzumiranja droga'', kazao je.

Govorio je i o utjecaju koronakrize na konzumaciju droga. ''Određene europske agencije za provedbu zakona i američke su kazale da će nakon onog prvotnog šoka kad je tržište malo stalo, da će tržište Europe preplaviti kokain iz jednostavnog razloga što proizvodnja nije stala. Ti farmeri koji to uzgajaju moraju od nečega živjeti, robu treba negdje plasirati i Europa je još uvijek najbogatije tržište na svijetu tako da je još predviđeno od prošle godine od 6. mjeseca da će doći do povećanja ponude i da će na nekin način Europu preplaviti kokain što se sada i događa'', zaključio je Petković za RTL Danas. (PSD)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 16:26