StoryEditor
Crna kronikazločinačko udruženje

Nakon višemjesečne akcije ‘pala‘ skupina dilera: imotska petorka, pojačana Crnogorcem, iz Albanije ‘uvezla‘ 1,5 tona marihuane

Piše Vladimir Urukalo
10. veljače 2021. - 17:15
dragan gajić, tjeralica interpola, jedan od organizatora lanca krijumčara marihuane koji su uhićeni u imotskomInterpol

Nakon višemjesečne akcije tajnog nadzora komunikacija i slaganja mozaika, djelatnici Službe kriminaliteta droga splitske policije su u suradnji s USKOK-om tijekom utorka navečer na području Imotskog, "razbila" šesteročlanu grupu za koju se sumnja da se udružila u zločinačko udruženje radi krijumčarenja velikih količina marihuane u Hrvatsku.

Skupinu se sumnjiči da su tijekom prošle godine u Hrvatsku navodno prokrijumčarili više od jedne i pol tone marihuane.

Dvojica članova tzv. zločinačke organizacije označeni su kao vođe i organizatori. To su, neslužbeno doznajemo, 29-godišnji imotski granični policajac Krešimir Dropuljić koji je zajedno s Crnogorcem Draganom Gajićem (33), za kojim je dugo bila raspisana međunarodna Interpolova tjeralica, uhićen sredinom prosinca u Sarajevu

Osim njih dvojice, koji su, sumnja se, vodili glavnu riječ, u njihovoj su organizaciji bili još, USKOK sumnja, i Marijan M., sin jednog poznatog pekara s tog područja, Milan G., brat 28-godišnjaka koji je nedavno nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog krijumčarenja 200 kilograma marihuane, te Karlo Š. i Ivan B., svi s imotskog područja.

Lažno predstavljanje

Skupinu na čelu s policajcem i crnogorskim krijumčarom sumnjiči se da je od 20. svibnja 2020. do 9. veljače 2021. godine, zajednički i po prethodno stvorenom planu radi kontinuirane nabave većih količina marihuane iz Albanije i njene daljnje prodaje na području Hrvatske sa za sada nepoznatom osobom iz Crne Gore dogovarala kupnju marihuane iz Albanije i njeno preuzimanje u BiH. Prokrijumčarili su najmanje 229 kilograma marihuane.

Po uputama prve dvojice, ostali su odlazili u BiH i od za sada nepoznatih osoba preuzimali naručenu drogu i krijumčarili je iznajmljenim vozilima u Hrvatsku. Potom su drogu skrivali, prevozili i predavali krajnjim kupcima pri čemu su se koristili posebno nabavljenim mobitelima i internetskim aplikacijama.

Kako je objavio USKOK, sumnja se da su policajac i Crnogorac od 24. rujna 2020. do 23. siječnja 2021. od nepoznate osobe u BiH preuzimali kokain, prevozili ga u Hrvatsku, gdje su ga razdjeljivali, pakirali u manje paketiće i prodavali različitim osobama.

Također su, objavio je USKOK, u periodu od 3. studenoga 2020. do 15. prosinca 2020., trojica iz grupe s više za sada nepoznatih osoba iz BiH i Slovenije dogovorili nabavu većih količina marihuane i njeno krijumčarenje te daljnju prodaju u Hrvatskoj i drugim državama Europske unije.

Crnogorac je postigao dogovor sa, za sada više nepoznatih osoba iz BiH, da će koristiti baš za tu svrhu osnovana trgovačka društva u BiH i izraditi potrebnu dokumentaciju za provoz razne robe kontejnerima koje bi preuzimali i u njih skrivali marihuanu i potom je prevozili izbjegavajući mjere carinske i granične kontrole te je uvozili preko graničnog prijelaza. Jedan dio droge dopremali su do Zagreba gdje su je skladištili do prodaje, a drugi dio bi odmah isporučivali u Sloveniji naručiteljima iz država EU. Jedan od članova organizacije je preko svoje tvrtke preuzimao takvu dokumentaciju i s još jednim članom angažirao vozače koji bi teretnim vozilima njegove tvrtke i drugim iznajmljenim vozilima u BiH preuzimali drogu skrivenu u kontejnerima ili paletama u teretnim vozilima. Zatim bi drogu prevozili u Hrvatsku do Zagreba te u Sloveniju do Novog Mesta.

Osim ovoga, sumnja se da je Dropuljić znao da su za Gajićem raspisane međunarodne tjeralice te da je u bijegu i da se krije u Hrvatskoj, kao i da se koristi krivotvorenom osobnom iskaznicom i putovnicom i usprkos tome mu je od 12. do 15. rujna 2020., u dva navrata omogućio da prijeđe granicu s krivotvorenim ispravama bez skeniranja isprava i automatske evidencije podataka.

Sve je to napravio, sumnja USKOK, kako bi Gajiću s kojim se povezao u zločinačko udruženje radi krijumčarenja i prodaje većih količina marihuane, omogućio da radi realizacije dogovora za krijumčarenje droge iz BiH nesmetano prelazi državnu granicu RH. Umjesto skeniranja isprava, Dropuljić je ručno unosio podatke iz krivotvorenih isprava, čime je Gajiću omogućio da na temelju krivotvorene osobne iskaznice prijeđe državnu granicu i izbjegne uhićenje u Hrvatskoj, a potom i izručenje BiH i Crnoj Gori na temelju međunarodnih tjeralica.

Nakon što su privedeni na ispitivanje na USKOK, uhićeni će biti izvedeni i pred suca istrage, koji će odlučivati o određivanju istražnog zatvora kojeg je USKOK zatražio.

Slobodna Dalmacija pisala je krajem prošle godine da su Dropuljić i Gajić, sad označeni kao "mozgovi" zločinačkog udruženja, pokušali prevariti vlasnika tvrtke koja se bavi uvozom i izvozom sa sjedištem u Rajlovcu, dijelu općine Novi grad Sarajevo. Došli su mu u civilu te su se predstavili kao policajci iz Hrvatske, pokazavši mu značke MUP-a. Rekli su mu da imaju operativna saznanja kako njegova vozila, osim robe, prevoze i drogu te da su došli u Sarajevo pomoći mu kako bi onemogućio daljnji prijevoz droge. Ponudili su da će mu oni pokazati gdje i tko stavlja drogu u njegove kamione. Špediteru je to njihovo pojavljivanje i nuđenje usluga bilo sumnjivo pa je obavijestio tamošnju policiju.

Uhvaćen u bijegu

Nakon dolaska patrole, lažni policajci pokušali su pobjeći svojim automobilom, ali su ih pripadnici PU Novi grad nakon kratke potjere uspjeli sustići i uhititi. Utvrdili su da je M. D. iz Metkovića, kako se predstavio vlasniku i policiji, zapravo Dragan Gajić iz Nikšića, za kojim su Interpol Podgorice i Sud BiH raspisali međunarodne tjeralice. Kako su tada pisali mediji susjedne države, Gajić se već nekoliko godina nalazio na crvenoj tjeralici zbog krijumčarenja droge. On je 2012. godine bio uhićen u BiH kao pripadnik međunarodne krijumčarske narkogrupe i potpisao je sporazum s Tužilaštvom BiH te je osuđen na tri godine zatvora. Kad su ga pustili na slobodu dok ne ode na izdržavanje zatvorske kazne, Crnogorac je pobjegao. Crnogorski mediji pisali su 2016. godine da je uhićen u svojoj matičnoj državi, i to zbog sumnje da je ukrao kotao za pe­če­nje ra­ki­je u jednom mjestu kod Nikšića. Tu je krađu priznao.

Drugi akter, imotski policajac Dropuljić, tada je, nakon potjere, uhićen te je poslije ispitivanja pušten na slobodu, dok je Gajić nakon kriminalističke obrade predan Sudskoj policiji Suda BiH. Hrvatski policajac je bio prijavljen za lažno predstavljanje u susjednoj državi i za ilegalni prelazak granice u svojoj državi pa je i suspendiran iz službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2021 10:57