StoryEditor
Crna kronikaSTOŽER UPOZORAVA

Nakon lažnih pripadnika Civilne zaštite pojavili se lažni članovi Crvenog križa, traže novac za dostavu hrane i lijekova

27. ožujka 2020. - 09:58
Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križaDamjan Tadić/HANZA MEDIA

Prevaranti iskoriste svaku situaciju u svoju korist pa tako i pandemiju virusa. Nakon lažnih pripadnika Civilne zaštite koji su se pojavili na splitskom području sada naše domove obilaze lažni djelatnici Crvenog križa.

Na to je upozorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera:

- Dobili smo neke dojave, koje provjerava policija s terena, o tome da se razni pojedinci predstavljaju kao pripadnici Crvenog križa - rekao je Božinović i zamolio Roberta Markta, izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa da objasni njihov način rada.

- Svakog dana u Hrvatskoj oko 2.000 naših volontera i 638 naših zaposlenika pomažu onim najugroženijim našim sugrađanima. Naši volonteri, naši djelatnici su pokretani čovjekoljubljem, a ne novcem ili bilo kojim materijalnim dobrima. Zato želim jasno poručiti: Ne otvarajte vrata onima koji od vas traže novac! Molim sve koji su bili suočeni s tim da su im bilo kakvi volonteri kucali na vrata i tražili novac za dostavu hrane ili lijekova to prijave policiji - rekao je Markt.

Upravo prije tjedan dana na razini MUP-a je objavljeno kako je PU splitsko-dalmatinska imala niz dojava o muškarcu i ženi koji su se predstavljali kao pripadnici Civilne zaštite. Odjeveni u plava odijela i s maskama na licu  dolazili su u kuće i stanove pod izgovorom da prikupljaju podatke. Nakon što bi ušli u kućanstvo iskoristili bi nepažnju i ukrali sve vrjednije čega su se mogli domoći. 

Već tada su izdali upozorenje u kojem su naveli:

- U slučaju nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi!

- Vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz "špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca!

- Dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 16:50