StoryEditorOCM
Crna kronikaKAKO SPRIJEČITI?

Nakon eksplozije u Splitu stručnjak upozorava: ‘Moraju se znati osnovne stvari, boca plina neće nikad eksplodirati sama od sebe...‘ Prisjetio se i detonacije na Skalicama

1. listopada 2022. - 18:03

Zbog čega dolazi do eksplozije plina i na koji način se u kućanstvima mogu zaštititi upitali smo Branka Rapića, sudskog vještaka za zaštitu od požara i tehnoloških eksplozija.

- Pod jedan, kada donesete bocu plina kući ili u poslovni prostor, onda se mora stručno priključiti da matica dobro prianja. U njoj ima gumena brtva koja ne smije nikako bit istrošena već se uvijek stavlja nova.

Isto tako, ni gumeno crijevo ne smije biti prestaro. Do curenja plina dođe ako budu neispravni ili brtva u matici, ili crijevo, ili regulator. Ako se to nakon eksplozije plina ne može utvrditi na licu mjesta, onda se šalje na vještačenje u Zagreb.

image
Jakov Prkić/Cropix

Laik može provjeriti ispravnost crijeva tako da ga savije do kraja i ako se na njemu tada vide narezi to je znak da je ispucalo od starosti, da je istrošeno i treba ga mijenjati. Važno je i da nakon kuhanja ne isključite samo prekidač za dovod plina na štednjaku već i da zatvorite ventil na boci.

To su tehničke stvari koje se rijetko daju u javnost kao informacija. Zatim, boca plina kad je dobijete mora na sebi imati natpis da je atestirana i koliko dugo vrijedi, obično tri do pet godina.

Taj podatak je bitan jer ljudi znaju uzeti boce plina koje koriste u objektima u kojima nisu stalno. Na taj način im se plin ne istroši u periodu duljem nego je trajnost atesta boce, a one nakon toga više nisu sigurne jer mogu propuštati na spojevima. 

Pod dva, rijedak je slučaj da će boca plina eksplodirati sama od sebe, u većini slučajeva eksplodira plin koji iscuri iz nje. Zatvorena boca iz koje ne curi plin će eksplodirati, primjerice, tek ako dođe do požara u kući.

image
Jakov Prkic/Cropix

Boca plina je napunjena u određenoj količini, nikad do vrha, tako da ostane takozvana tampon zona. To je zračni prostor pri vrhu boce tako da, ako dođe do ekspanzije plina uslijed porasta temperature, plin može dat sebi "dat oduška".

Češće se događaju eksplozije manjih boca plina, recimo onih od pet kilograma, jer kod njih prilikom punjenja manje paze da ostave "tampon zonu". Imao sam tako slučaj eksplozije boce plina od pet kilograma na balkonu na Skalicama.

Ogrijalo ju je sunce, nije bilo čak ni jako, nego "zubato", ali kada je došlo do ekspanzije plina nije imao prostora za širenje jer je boca bila puna do vrha. Eksplodirala je, detonacija ju je odbacila u zrak gdje je udarila u strop balkona.

Nakon toga je doslovno bila katapultirana preko ograde u park kraj zgrade - opisao nam je vještak koji je deset godina radio u splitskom brodogradilištu na zaštiti na radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 14:03