StoryEditorOCM
Crna kronikaSTIGAO NA BILICE

Nakon desetak mjeseci bježanja, uhićen Ivan Poljičanin: iza rešetaka završio i odbjegli član splitske zločinačke organizacije

4. srpnja 2020. - 23:05

Nakon desetak mjeseci bježanja i skrivanja, prije nekoliko dana uhićen je i u zatvor na splitskim Bilicama prebačen 26-godišnji Ivan Poljičanin iz Segeta Donjeg, još jedan član organizacije koju je USKOK proglasio zločinačkom i kojoj je na čelu Željko Rajić.

Poljičanin je bio jedan od "nižerangiranih" članova organizacije, a uhitili su ga riječki policajci u Rijeci prije tjedan dana na osnovi raspisane tjeralice te je istog dana prevezen do splitskog zatvora, gdje je smješten u istražni zatvor, koji mu je već prije određen. Za Poljičaninom je bila raspisana i međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog, koji su sad povučeni. Ovim je uhićenjem na slobodi ostao samo još jedan član Rajićeve organizacije – Hrvoje Kovčalija, koji se još uvijek skriva pred istražiteljima.

Poljičanina USKOK tereti da je zajedno s Lenijem Banom i Dujom Pivčevićem, također članovima Rajićeve grupe, iznuđivao A.R. iz Trogira, i to tijekom rujna i listopada 2018. godine. Pivčević i Ban su se, po USKOK-u, u rujnu 2018. godine BMW-om u vlasništvu M.Ž.-a (još jedne žrtve koju su zlostavljali i iznuđivali) dovezli do Stanice za tehnički pregled u Trogiru, gdje je A.R. čekao na tehnički pregled.

Iznuda na igralištu

Ranije tog dana, mladića je na telefon nazvala osoba koja mu se predstavila kao Duje i kazala mu da dođe u jedan lokal u Trogiru. On je znao o kome se radi i mislio je da ga zove zbog djevojke. No, kako je znao da se radi o opasnom tipu, poslao je svojeg prijatelja A.P. da izvidi situaciju.

Naposljetku nije otišao u lokal, nego na tehnički pregled. Dok je bio tamo, opet ga je nazvao Duje i on ga je pozvao da dođe jer je mislio da mu se neće ništa loše dogoditi ispred toliko ljudi. No, čim je A.R. autom došao do njihova vozila, Ban i Pivčević ušli su u njegov auto, pokazali mu pištolje zaprijetivši da će ga ubiti ako ih ne bude slušao, te su mu zapovjedili da vozi u Seget Donji na školsko igralište. Na igralištu ih je čekao Poljičanin, a čim su izišli iz vozila, njih su dvojica počela vikati na njega da im mora platiti 17 tisuća eura jer se druži s Jozom Čabrajom, kojeg oni smatraju svojim neprijateljem.

Kazao im je da nema veze s Čabrajom, da ga ne poznaje, te da nema ni pet tisuća kuna, a kamoli 17 tisuća eura, koliko oni traže. Tada se u priču uključio Poljičanin, koji je rekao Banu i Pivčeviću da će on dati pet tisuća eura. Cijela je iznuda izgledala kao "cjenkanje na pazaru" jer je početna cijena bila 17 tisuća, pa je žrtva nudila tri tisuće eura, jer je rekao Poljičaninu da samo toliko novca ima u kući, da bi Ban i Pivčević rekli da je to malo i da treba dati najmanje pet tisuća. Pustili su ga nakon što mu je Poljičanin rekao da je platio za njega.

Prijava protiv oca

Čim je došao kući, otišao je s ocem sve prijaviti policiji, a nakon 15-ak dana do njegove su kuće došli BMW-om Ban i Poljičanin te je prijetio da će ubiti njega i obitelj, zapaliti mu kafić. Koji dan poslije, ovaj put sam, Poljičanin je došao i tražio pet tisuća eura. Zbog svih prijetnji, A.R. je otišao u inozemstvo, a njegova je majka nakon dodatnih prijetnji i pritisaka platila danak na jednom parkiralištu u centru Trogira, uz Poljičaninovo obećanje da će ih ostaviti na miru.

Zanimljivo je i da je USKOK nedavno podignuo optužnicu protiv 45-godišnjeg Romana Poljičanina, oca Ivana Poljičanina, i to zbog kaznenog djela sprječavanja dokazivanja.

Starijeg Poljičanina terete da je 26. siječnja 2020. godine u jednom lokalu u Planom kod Trogira susreo svjedoka koji je ispitan u istrazi vezanoj uz njegova sina i čiji je iskaz jedan od važnijih dokaza USKOK-ove optužnice. Stariji se Poljičanin, navodi USKOK, "u namjeri da utječe na iskazivanje svjedoka kako bi povukao svoj iskaz", unio njemu u lice i, prelazeći mu pritom prstom preko vrata, a potom ga i gurajući, ljutitim tonom zaprijetio smrću ako njegov sin ode u zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 13:36