StoryEditor
Crna kronikaekskluzivni video

Nakon 11 mjeseci bijega predao se Ivan Giljanović, optužen za pokušaj ubojstva Marka Bekavca: Učinio sam ovo jer je sad napokon mir...

Piše Vladimir Urukalo
4. travnja 2019. - 14:01
predaja_giljanovica3-040419

"Predao sam se samo zato jer je sad napokon mir...", prozborio je danas oko 11.30 sati Ivan Giljanović (37) zvani Giljo nakon što je u pratnji dvojice policajaca s lisičinama na rukama došao u splitsku Policijsku upravu predati se nakon 11 mjeseci bijega. 

'Uhvatili' smo ga ispred PU, a izjavu nam je dao i njegov otac.

Pobjegao je odmah nakon 1. svibnja, kad je oko 19.40 sati u kafiću u Ulici Domovinskog rata izrešetao Marka Bekavca s nekoliko hitaca iz pištolja. Giljanoviću je određen istražni zatvor, a raspisana je i tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog.

No, ništa od toga nije urodilo plodom, Giljanović je do danas izmicao policiji.

Giljanović i dalje u bijegu, više od pola godine otkako je pred splitskim kafićem pokušao ubiti Bekavca; Ni obitelj ne zna gdje se nalazi, a upucani Splićanin ne želi njegov progon

Podsjetimo, Bekavca je nakon verbalnog sukoba u kafiću, po optužnici ŽDO-a, jedan hitac iz Giljanovićeva pištolja pogodio te je pao na tlo, a kad se uspio podignuti, Giljanović je s oko metar i pol udaljenosti ispalio prema njemu još jedan hitac koji ga je pogodio.

No, Bekavac je posrćući nastavio bježati, a Giljanović je krenuo za njim i upucao ga je s još tri metka. Bekavac je tada zadobio dvije prostrijelne rane desne natkoljenice, jednu prostrijelnu ranu lijeve natkoljenice i jednu prostrijelnu ranu lijeve podlaktice.

Tko je Ivan Giljanović, splitski kamatar koji je propucao Bekavca pa mirno išetao iz kafića?

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika tražila je da mu se sudi u odsutnosti jer je već mjesecima u bijegu i jer nikakve mjere nisu dale rezultata, pa čak ni to što je državni odvjetnik pozvao okrivljenika radi ispitivanja, a on se, gle čuda, tome nije odazvao.

Objasnila je da ni Giljanovićeva supruga, ni otac ni njegova dva znanca koji su ispitani, ali ni Bekavac kao žrtva, nisu znali reći gdje se on nalazi.

– Postoje osobito važni razlozi da se okrivljeniku sudi u odsutnosti, što je inače iznimka od načela suđenja u prisutnosti.

Naime, u konkretnom je slučaju riječ kaznenom djelu s teškim posljedicama, počinjenom uz pucnjavu iz vatrenog oružja u kafiću ispred gostiju, kraj ulica i stambenih zgrada, u gradu u ranim večernjim satima. Brojni mediji objavili su fotografije žrtve koja leži u krvi na cesti teško ozlijeđena, što je izazvalo uznemirenost javnosti.

- Ostavljanje ovako teškog kaznenog djela, počinjenog na iznimno brutalan način, nepresuđenim narušilo bi povjerenje građana u učinkovitost pravne države i jednakost građana pred zakonom – kazala je optužnom vijeću tužiteljica Matušan.

No, sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića odbilo je njezine argumente, navodeći da se suđenje u odsutnosti treba odrediti kad je "posve izvjesno da je okrivljenik trajno ili makar u dužem vremenu nedostižan pravosudnim tijelima RH, o čemu u konkretnom slučaju doista nije riječ".

– Utuženo kazneno djelo počinjeno je otprilike prije 5,5 mjeseci u odnosu na Marka Bekavca, koji je prilikom ispitivanja tijekom istrage u svojstvu svjedoka žrtve oštećenika istaknuo da je suglasan s eventualnim sporazumijevanjem Državnog odvjetništva s okrivljenikom, da nije zainteresiran za kazneni progon i ne postavlja imovinskopravni zahtjev.

Nadalje, ne zna se gdje se okrivljenik nalazi te se, ako se utvrdi da je u inozemstvu, može očekivati da je moguće njegovo izručenje RH, jer prema raspoloživim podacima dotični nema drugo državljanstvo osim državljanstva RH.

Okrivljenik Ivan Giljanović ima prebivalište u Okrugu Gornjem, oženjen je i otac je dvoje maloljetne djece, pa je životno i logično pretpostaviti da se želi spojiti s obitelji, a ne "stalno biti u bijegu" – stav je sudskog vijeća, koje smatra da će se Giljanovićevo uhićenje dogoditi "u onom vremenu čiji protek neće dovesti u pitanje narušavanje povjerenja građana u učinkovitost pravne države i jednakost građana pred zakonom".

Vijeće nije otklonilo ni mogućnost da se Giljanoviću prekvalificira djelo s pokušaja ubojstva u pokušaj usmrćenja, kako je to tvrdila njegova obrana, smatrajući da je on pucao bez svoje krivnje jer je bio izazvan Bekavčevim napadom, teškim vrijeđanjem i zlostavljanjem i time doveden "u stanje dugotrajne patnje, jake razdraženosti ili prepasti".

#IVAN GILJANOVIĆ# PREDAJA

Izdvojeno

26. lipanj 2020 02:25