StoryEditorOCM
Crna kronikašto kaže MUP?

Najveća kripto prevara u Hrvatskoj? Direktor klijentima uzeo 70 milijuna eura, neki još ni ne znaju. On je u bijegu

Piše Filip Pavić/JL
20. svibnja 2023. - 14:25

Riječka tvrtka BitLucky, za trgovanje kriptovalutama, direktora Luke Burazera, navodno je oštetila gotovo tisuću domaćih investitora za najmanje 70 milijuna eura u kriptovalutama, kako se spekulira među domaćim kripto-entuzijastima.

Poslovni krah široj javnosti nepoznate riječke tvrtke BitLucky već se naziva "najvećom kripto prevarom u Hrvatskoj". Više je sugovornika za Jutarnji potvrdilo da je Burazer, 30-godišnji direktor i poznato lice domaće kripto zajednice, sve račune tvrtke "očistio", da je novac ulagača nestao, a on se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji u Lici. Njegovi su klijenti i investitori, kako doznajemo, o svemu obavijestili policiju i angažirali odvjetnike.

Burazer je svim klijentima BitLuckyja, koji su kod njega uložili novac uz obećanje visoke zarade na trgovini kriptovalutama, jučer poslao iskren mail. "Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sljedećim danima ćemo imati više informacija", stoji u poslanoj poruci prema klijentima.

Isključio telefon

Jutarnji  ga je kontaktirao, ali mladi je direktor isključio telefon, ne odgovara na mailove, a obrisao je i sve profile na društvenim mrežama. Ista je situacija i sa suosnivačem tvrtke, prokuristom Eugenom Travaljom. Nekolicini investitora, koji su zvali tvrtku u Rijeci, navodno je tajnica na telefon rekla da je "direktor poludio i potrošio sve novce".

Jutarnji  je kontaktirao i MUP, s upitom imaju li informacije o slučaju i kako ga planiraju voditi, s obzirom na to da HNB smatra da kriptovalute "nemaju vrijednost" i da nemaju nadležnost nad poslovanjem kripto-tvrtki. Iz Policijske uprave primorsko-goranske odgovorili su da "imaju saznanja" i da im se "određeni broj građana obratio po tom pitanju". "U tijeku je prikupljanje podataka radi utvrđivanja elemenata za poduzimanja mjera i radnji koje bi bile u nadležnosti policije", kažu pozivajući se na tajnost istrage.

Vijest o krizi u BitLuckyju i izgubljenim milijunima prvo je procurila u zatvorenim grupama na Discordu, aplikaciji za gaming zajednicu, potom na Redditu, a onda je sve objavio portal Kriptovijesti. Uredništvo portala Kriptovijesti spekulira da je Burazer svojim klijentima izgubio najmanje 70 milijuna eura.

Oštetio do 800 ljudi

"To je još i konzervativna procjena. Prema našim informacijama, oštećeno je najmanje 700 do 800 ljudi. Izgleda da trećina klijenata još i ne zna vijest da je tvrtka krahirala", kažu iz uredništva Kriptovijesti.

Prema javnim podacima, ipak, tvrtka osnovana 2018. godine u Rijeci u izvješću za 2021. bilježi promet od 4,5 milijuna kuna prihoda i ukupnu imovinu od 15 milijuna kuna.

Poslovni je model BitLuckyja bio jednostavan. Klijenti su Burazeru davali novac, a on bi taj novac dalje ulagao u kriptovalute. Najmanji je ulog, doznajemo, bio oko 15.000 kuna, ali navodno je bilo i klijenata koji su ulagali do 700.000 eura kod Burazera. On je ulagačima obećavao 5 do 25 posto mjesečne dobiti.

"To su u startu bila dosta nerealna obećanja. Čini se da je riječ vjerojatno o planiranoj prevari, Ponzijevoj shemi", govore iz Kriptovijesti.

Burazer se, naime, obvezivao ulagati samo 20 posto od ukupne investicije klijente, ali je u nekom trenutku od toga odustao. Zadnjih godinu dana, kada je poslovanje krenulo nizbrdo, klijente se poticalo da što duže zadrže svoj novac u BitLuckyju i da ne potražuju isplate jer je "baš sada prava prilika za ulaganje".

Burazera pritom svi opisuju kao tipa koji nije odavao dojam prevaranta. Kažu da je dobro razumio kretanje novaca, stanje svjetskih financija i često uspješno predviđao uspone i padove u vrijednosti kriptovaluta. Bio je poznati član domaće kripto zajednice, česti sudionik raznih konferencija, okruglih stolova i kripto meet-upova.

‘Red flagovi‘

"Ali, bilo je ‘red flagova‘. Recimo, on nikada nije htio istupati u medije, nije htio da se njegove slike vide na portalima", ispričao nam je urednik Kripotvijesti.

Domaći investitor i kripto-entuzijast Hrvoje Prpić, pak, kaže da je otpočetka sumnjao da bi cijela Burazerova operacija mogla biti Ponzijeva shema, odnosno investicija prevara u kojoj poduzetnik obećava velike prihode, ali računa na to da klijent neće vaditi svoj novac.

"On je, dakle, ulaganjem jednog klijenta isplaćivao dobit drugog. Obećavali su plus od 5 do 25 posto mjesečno, a ostvarivati takve dobiti nije realno i sada se to pokazalo kao prevara", kaže za Jutarnji Prpić koji se o svemu oglasio na Facebooku.

Navodi da on sam nikada nije uložio u Burazera, mada zna puno ljudi koji kuže kripto, a ipak su odlučili uložiti neki novac kod njega. "Dio njih je i zaradio novac, ali to nije moglo dugo trajati", govori.

Cijela situacija oko riječke kripto prevare neOdoljivo podsjeća na nedavni pad američkog kripto-gura 30-godišnjeg Sama Bankmana Frieda koji je krajem prošle godine uhićen zbog prevare. Doznalo se da je imovina njegove kripto mjenjačnice FTX fiktivna i da je tuđim novcem pokrivao tuđe novce (i osobne troškove), u tipičnoj Ponzijevoj ili piramidalnoj shemi.

Kontaktirali smo i UBIK, domaću Udrugu za blockchain i kriptovalute, koja se također uključila u cijelu priču, a njihovo ćemo očitovanje objaviti kada ga primimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 12:58