StoryEditor
Crna kronikadanas odluka

Najtraženiji hrvatski bjegunac proveo noć u sarajevskom zatvoru: hoće li BiH izručiti Mamića Hrvatskoj?

Piše JL
15. lipnja 2018. - 11:34

Zdravko Mamić danas bi se trebao pojaviti pred Sudom BiH, gdje se treba održati ročište prema zahtjevu Republike Hrvatske, koja traži njegovo izručenje, piše Jutarnji list.

Mamić je noć proveo u pritvoru, za danas je zakazano ročište u 10 sati. Bit će mu postavljena tri pitanja: tko je i što je, ima li državljanstvo Bosne i Hercegovine i želi li biti izručen. Mamić je ranije rekao da će se usprotiviti izručenju Hrvatskoj.
Njegov je odvjetnik Zdravko Rajić za medije je kazao da ne postoje uvjeti za izručenje Hrvatskoj.

- Prema sadašnjoj situaciji, prema dokazima u spisu, nema uvjeta za izručenje s obzirom na činjenicu da je gospodin Mamić državljanin Bosne i Hercegovine. Ja sam uvjeren da će sutra zahtjev biti odbijen - rekao je Rajić.

Ako zahtjev bude odbijen, Mamiću se mogu izreći mjere zabrane kretanja. Podsjetimo, Mamić je u Hrvatskoj prvostupanjski osuđen na šest i pol godina zatvora.

Podsjetimo, dinamov "savjetnik" i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić predan je u četvrtak navečer u nadležnost Suda Bosne i Hercegovine. Mamića su oko 19.30 dovezli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Sud BiH. Noć je proveo u pritvorskoj jedinici Suda BiH.

Mamić je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe, s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i proračun Hrvatske. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH, čije državljanstvo posjeduje. Sud u Osijeku naložio je raspisivanje međunarodne tjeralice, nakon čega je Republika Hrvatska zatražila od BiH izručenje Mamića po sporazumu o međunarodnoj pravnoj suradnji u kaznenim stvarima, podsjeća Jutarnji list.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:54