StoryEditor
Crna kronikaobred u kaznionici

Najokrutniji hrvatski ubojica u zatvoru u Lepoglavi oženio djevojku s kojom se dopisivao iz ćelije: prvi put vidio ju je na dan vjenčanja, ceremoniji prisustvovao i jedan Splićanin

Piše Hajdi Karakaš Jakubin, Dušan Miljuš/JL
23. listopada 2019. - 23:00

Najpoznatiji hrvatski osuđenik, 38-godišnji Srđan Mlađan, oženio se u utorak u 14 sati u kaznionici u Lepoglavi. Brak je sklopio s 20-godišnjom Zagrepčankom Eliom Molnar koju je na vjenčanju prvi put i vidio, a ova jedinstvena zatvorska romansa počela je dopisivanjem, tako što je Elia pisala Srđanu. On joj je predložio brak, što je ona i prihvatila, piše Jutarnji list.

Svoju namjeru sklapanja braka najokrutniji hrvatski ubojica morao je najaviti i zatvorskoj upravi, pa mu je vjenčanje i odobreno, i u utorak je ta formalnost obavljena uz neviđene mjere osiguranja u lepoglavskoj kaznionici. Znajući da je Mlađan osuđenik visokog rizika, uprava zatvora “puhala” je na hladno jer je bilo neobično da Srđan Mlađan sklapa brak s osobom koju vidi prvi put u životu.

I dok se u svim ostalim slučajevima zatvorenicima nakon vjenčanja odobrava boravak u sobi za posjete, odnosno daje im se prostor i vrijeme za intimne trenutke nakon sklapanja braka, u Mlađanovu slučaju uprava zatvora napravila je presedan i nije mu odobrila korištenje sobe za posjete. Odobrena mu je samo posjeta, i to u prostoriji gdje se i inače odvijaju posjeti zatvorenicima lepoglavske kaznionice. U toj je prostoriji i zaključen brak najpoznatijeg hrvatskog osuđenika.

Koliko je Mlađan sigurnosno rizičan zatvorenik svjedoči i činjenica da je dok mu je njegova bračna družica bila u posjeti cijelo vrijeme bio pod videonadzorom. Iako se očekivalo da bi mogao napraviti incident ili prosvjedovati zbog toga što mu nije odobrena soba za posjet, on je to mirno primio i nije prosvjedovao. Kako doznaje Jutarnji list, svjedoci braka bila su dvojica osuđenika koje je Mlađan sam odabrao. Bili su to 29-godišnji Jerko Jelača iz Splita i 33-godišnji Željko Bjelić iz okolice Čaglina.

Mladenka je u kaznionicu donijela i prstenje, a odobreno im je i nekoliko snimaka fotoaparatom. Ona je već ranije tražila da posjeti Mlađana u kaznionici, ali joj to nije odobreno iz sigurnosnih razloga. Međutim, kad je vjenčanje bilo u pitanju, to im u kaznionici nisu mogli uskratiti.

Iako je još od trenutka kad je stupio u lepoglavsku kaznionicu nakon posljednjeg u nizu ubojstava, i to zagrebačkog policajca Milenka Vranjkovića Kinga, bio u odjelu pojačanog nadzora, Srđan Mlađan je od ljeta ove godine premješten na redovni odjel lepoglavske kaznionice.

Uslijedilo je to nakon njegove pritužbe Lori Vidović, pučkoj pravobraniteljici, kojoj je pisao i žalio se što ga se, iako ne krši kućni red te nije stegovno kažnjavan, i dalje drži pod pojačanim nadzorom. Pučka pravobraniteljica tražila je da se i Ministarstvo pravosuđa očituje na njegove pritužbe pa je na kraju ipak udovoljeno njegovim pritužbama i premješten je na odjel s drugim zatvorenicima.

Ubojica koji iza sebe ima tri bešćutna ubojstva, otmicu, pljačku banke, koji je vlastitu sestričnu udario u sudnici tijekom svjedočenja, nakon čega su ga svladali pravosudni policajci, u lepoglavskoj je kaznionici autoritet ostalim osuđenicima.

Međutim, Mlađan ima i krug svojih obožavatelja koji mu redovito pišu u zatvor i s kojima se i on redovito dopisuje. Pa je tako među osobama s kojima se redovito dopisivao bila i njegova supruga.

Priča o Mlađanovoj mladenki otkriva mladu djevojku tragične sudbine, 20-godišnjakinju kojoj je prije pet godina poginula majka, koju je otac ostavio dok je još bila mala. Djevojka ima niz problema, bila je i u sukobu sa zakonom, tražila je i pomoć psihijatra, a djed s kojim je odrasla nije imao pojma da se udala.

- Molim? Što ste rekli? Udala se? Za ubojicu? Moj Bože. Vratila se kasno navečer kući. Preko ruke je nosila prebačenu crnu dugačku toaletu. Ponašanjem nije odavala da joj se dogodila neka prekretnica u životu, nešto važno. Jedino je do tri ujutro ostala pričati s bratom u sobi. Sad kad vrtim film, možda mu je pričala o tom vjenčanju - riječi su koje je prvo izgovorio Elijin djed dan nakon zatvorskog vjenčanja.

Od kuće gdje živi s njim i s bakom te bratom, to je jutro Elia otišla žurno. Rekla im je da s kolegicom ide poslovno do Petrinje, jer radi nešto honorarno za agenciju za nekretnine, a da će onda do Lepoglave. U zatvor, direktno pred Srđana Mlađana. Dotjerana.

- Znali smo da se dopisuje s nekim zatvorenikom. Stizala su ta ljubavna pisma svako malo. A ona je s nestrpljenjem ispitivala: ‘Jel stiglo pismo? Ima li pisma?’ On joj je očito telefonom najavljivao da stiže. I tako već dulje vrijeme, godinu, dvije. Ona voli te ekstreme. Zaljubljiva je i samozatajna. A ja i moja žena smo nemoćni. Žena je čak trgala pisma koja joj je on slao. Život nam se sunovratio kad sam izgubio kćer, dakle kad su Elia i njezin brat ostali bez majke koja je poginula u frontalnom sudaru prije pet godina kod Klisa. Taj sudski postupak još traje, a moj zet za djecu ne pita - ispričao je za Jutarnji list.

- Vrlo je zatvorena. Živi svoj neki film, piše pjesme. Završila je trgovačku školu, ali ne želi biti trgovkinja kao što joj je bila majka. Ne traži nas novac. Jel’ dovodila ikad dečke u kuću? Ne, jer naša su pravila jasna. Mučno mi je od cijele te situacije, vjerujte mi - otkriva dalje djed Srđanove supruge.

Inače, sva pisma koja je Elia Molnar pisala svom sadašnjem suprugu lepoglavska kaznionica je otvarala jer se prema pravilima u zatvorima sadržaj pisama nadzire.

Da je u tim pismima bilo ičega što bi predstavljalo opasnost po sigurnost, upravitelj Lepoglave mogao bi uskratiti Mlađanu ljubavna pisma, na temelju kojih je i sklopljen brak.  Ali nije, i uprava zatvora dopustila mu je da se sa svojom budućom suprugom redovito dopisuje i iz tih pisama su i znali da planiraju vjenčanje.

Budući da je sada oženjen, Mlađan ima pravo na telefonski razgovor, i to na vlastiti trošak. Supruga će mu moći slati i paket, i to jednom mjesečno i za blagdane. Supruga će ga moći posjećivati dva puta mjesečno i blagdanom, i to najmanje sat vremena. Međutim, zasad je sasvim izvjesno da i dalje neko vrijeme neće moći imati intimne susrete.

#ZATVOR#VJENČANJE#LEPOGLAVA#SRĐAN MLAĐAN#ELIA MOLNAR

Izdvojeno

05. srpanj 2020 12:32